Zdrave sladkarije za otroke

Helena Primic | 24.4.2023

Preverite pet idej za zdrave sladkarije, ki jih lahko otroku ponudite povsem brez slabe vesti.

 

Večina otrok se rada sladka, kar nas starše pogosto spravlja v stisko. Želimo si namreč poskrbeti za otrokovo zdravo prehrano, ki bo podpirala njegovo zdravje, hkrati pa mu ne želimo odreči vseh sladkarij.

Toda, če je nek priboljšek ali sladica sladka, to še ne pomeni, da je tudi nujno nezdrava, nehranljiva in neokusna.

Zbrali smo pet idej za zdrave sladice, ki jih lahko otroku ponudite povsem brez slabe vesti. Pa še tako zelo sladke so, da se bodo otroci z njimi z veseljem zdravo posladkali.

 

1. Sadni kebab s temno čokolado

Otroci obožujejo prstno hrano! Priprava tako imenovanih sadnih kebabov je zelo preprosta. Če jih bodo otroci lahko pomakali še v temno čokolado, pa se bo zdrava malica hipoma spremenila v super sladko in okusno sladico.

Če boste uporabljali lesene ali bambusove palčke z ostrimi konicami, pred uporabo konice zmehčajte tako, da jih nežno zmečkate v roki ali podrgnete med sabo kot bi brusili nož.

Sadje narežite na dovolj majhne koščke, da jih bodo tudi najmlajši otroci lahko dali naenkrat v usta. Za začetek izberite preverjene opcije - jagode, maline, jabolka, ananas ali borovnice. Sladko sadje, prelito s temno čokolado bo premamilo tudi odrasle. 

 

2. Arašidovo-datljevi prigrizki

Za to otrokom prijazno sladico potrebujete le dve sestavini - arašidovo maslo in datlje. Datlji bodo z vlakninami poskrbeli za dobro otrokovo prebavo, s svojo izjemno sladkostjo pa zadovoljili tudi tiste najbolj sladkosnede.

V mešalniku zmešajte arašidovo maslo in datlje, dokler ne dobite gladko in gosto maso. Otroci vam lahko pomagajo oblikovati majhne kroglice, ki jih na peki papirju ali pomaščenem pladnju pustite v hladilniku vsaj eno uro.  

 

PREBERITE VEČ: Kako pripraviti domači jogurt?

 

3. Zamrznjeno jogurtovo grozdje

Grozdje vsebuje veliko antioksidantov, jogurt pa je bogat z beljakovinami - tako antioksidanti kot beljakovine pa so pomembni za otrokov zdrav razvoj. Poleg tega bo ta prigrizek izginil v otrokovih ustih z enim samim grižljajem.

V vsako jagodo grozdja vtaknite zobotrebec (pazite, da ste prej zmehčali ostre robove) in jo tako dolgo namakajte v jogurt, da bo vsa prekrita z njim. Če otrok obožuje sadne jogurte, izberite njegov najljubši okus sadnega jogurta, izberete pa lahko tudi grški jogurt, če ga otrok mara. 

Ko ste z jogurtom "preoblekli" vse grozdne jagode, jih položite na peki papir in pustirte stati v hladilniku vsaj dve uri. 

 

4. Super sladke in hranljive energijske kroglice

Sladke energijske kroglice so okusne, hranljive in lahke za pripravo! V mešalnik najprej stresite podlago iz ovsene ali mandljeve moke, nato dodajte nesladkan kakav v prahu in majhne koščke čokolade oziroma čokoladni čips, dodajte še mandljevo ali arašidovo maslo (lahko tudi kakavovo maslo ali kokosovo maščobo), še malo zdravega sladila - agavin sirup ali kokosov sladkor v prahu in vse skupaj zmešajte. 

Ko boste dobili enakomerno gosto maso, z rokami oblikujte kroglice - majhne ali velike, odvisno kako velika je lakota po sladkarijah.

Prednost teh energijskih kroglic je tudi v tem, da lahko po želji dodajate sestavine, ki jih otroci obožujejo in tako sami ustvarjate vaše domače energijske posladke.  

 

PREBERITE VEČ: Ljubiteljice banan naj bi imele več možnosti za fantka

 

5. Zamrznjene čokoladne banane

Tudi za to zdravo sladkarijo potrebujete le dve sestavini - banane in čokolado po vašem izboru. Bolj zdrava bo čokolada, bolj zdrave bodo te zamrznjene čokoladne banane! Poleg tega banane skrivajo veliko zdravju koristnih snovi, ki bodo dobro dele otrokovemu zdravju.

In kako jih pripraviti? Najprej stopite čokolado na pari, medtem pa količino banan, ki jih želite pripraviti po dolgem prerežite na pol, po želji pa tudi te polovice razpolovite. Vsak bananin košček napičite na leseno palčko, nato pa ga potopite v stopljeno čokolado tako, da bo zgornja polovica banane (lahko pa tudi cela) prekrita s čkolado.

Čokoladne banane na palčkah položite na peki papir in jih zamrznite oziroma hladite v hladilniku najmanj dve uri, da postane čokoladni preliv hrustljavo trd.