Zdrav zajtrk z ovsenimi kosmiči

Maja Šogorič | 20.7.2020

Za zajtrk si pripravite ovsene kosmiče in se napolnite z energijo in dobro voljo. V članku najdete tudi recept za ovsene kosmiče s sadjem v kozarcu.

 

Polnovredna žita, cela zrna žit in izdelki iz njih so pomemben sestavni del zdrave prehrane. Poleg ogljikovih hidratov, rastlinskih beljakovin in maščob, vsebujejo tudi vitamine, rudnine in prehranske vlaknine, ki koristijo zdravju. Žitni kosmiči so telesu najlaže dostopna oblika hranilnih snovi celega žitnega zrna, kar je zelo pomembno, saj se najpomembnejše snovi skrivajo prav v lupini in pod njo. Odlikuje jih obilica rudninskih snovi, ki jih mletje žit v bolj ali manj belo moko večinoma odstrani. So tudi vir nujno potrebnih vitaminov, z vlakninami pa ugodno vplivajo na našo prebavo.


Žitni kosmiči so odlična izbira za zajtrk

Žitni kosmiči so koristna naravna hrana, priporočljivo jih je uživati vsakodnevno, še zlasti za zajtrk.

Na prodajnih policah lahko izbiramo med ječmenovimi, pšeničnimi, rženimi in, najbolj priljubljenimi, ovsenimi kosmiči. Zlasti slednji predstavljajo odličen vir energije, saj oves vsebuje veliko ogljikovih hidratov (škrob) in beljakovin. So tudi najbogatejši žitni vir kalcija. V njih je, tako kot v drugih kosmičih, veliko magnezija in železa. Če jih uživamo z živili, ki vsebujejo vitamin C nas oskrbujejo z železom, saj vitamin C pospešuje vsrkavanje železa. Zaradi prisotnosti vlaknin dobro urejajo prebavo in spodbujajo izločanje vode, zato nam lahko pomagajo pri reševanju težav z zaprtostjo. Lahko pa nas spravijo tudi v boljšo voljo, saj so odkrili, da oves poživlja razpoloženje.


PREBERITE ŠE: Ideje za zdrav zajtrk


Najboljše je, če kosmiče prej namakamo

Priporoča se, da se kosmiči pred pripravo namakajo v vodi nekaj ur, saj s pomočjo procesa mlečnokislinske fermentacije postanejo lažje prebavljivi.

Večino žitnih vrst moramo pred kuhanjem nekaj časa namakati v hladni vodi, sicer ne nabreknejo dovolj in so težko prebavljive. Če torej pustimo cela žitna zrna in kosmiče nekaj časa namočene v vodi, stopijo v akcijo mlečnokislinske bakterije, ki delno razgradijo kompleksnejše sestavine hrane, da postanejo lažje dostopne oz. lažje prebavljive (podoben proces poteka med fermentacijo mleka ali kisanjem zelja). Med drugim nastaja tudi mlečna kislina, ki preprečuje razvoj škodljivih bakterij in plesni - tako v hrani kot pozneje, v debelem črevesu. Zato je dobro, da kosmiče pred pripravo čez noč (še bolje, če kar 24 ur) namakamo v vodi in jih nato porabimo skupaj z vodo, v kateri so se namakali.

Pazljivo obdelani kosmiči so namenjeni tako otrokom kot odraslim. Uporabljajo se lahko kot dodatek k skuti ali müsliju, pripravljeni z mlekom, v jogurtu, soku in drugem.


PREBERITE TUDI: Gluten oziroma žitarice uvajajte postopoma


Recept: Ovseni kosmiči v kozarčku

Če bi radi čim prej izkoristili dan s svojim malčkom, je odlična rešitev zajtrk s kosmiči v kozarcu, ki si jih lahko pripravite že prejšnji večer. Tako boste zjutraj le pobrali kozarček iz hladilnika in že boste pripravljeni, da se odpravite na prijeten jutranji sprehod ali v službo. 


Potrebujete:

- steklen kozarec s pokrovčkom

- poljubno količino ovsenih kosmičev ali katerikoli drugih vrsto žitnih kosmičev

- 1 žlico chia semen

- poljuben rastlinski napitek (sojino, riževo, mandljevo, ovseno ali kokosovo mleko) ali sveže stisnjen pomarančni sok

- oreščki in semena po izbiri

- različno sadje, če vam je bolj všeč sadni okus

- začimbe: vanilin sladkor, cimet, kakav


Vse sestavine po vrsti naložite v kozarček s pokrovom. Kosmiče in chia semena,  s katerimi boste telesu zagotovili koristne omega 3 maščbne kisline in dodatne beljakovine, prelijte z izbranim napitkom in na koncu dodajte še oreščke, semena in sadje po izbiri. Za piko na i in res fantastičen okus po vrhu potresite z malce vanilije, cimeta ali kakava. Zaprt kozarček shranite v hladilniku.


Zjutraj bodo kosmiči lepo prepojeni s tekočino in bodo bolj kašasti ter lažje prebavljivi, hkrati pa se bodo različni okusi dobro povezali v odlično kombinacijo. Če ste malce sladkosnedi, lahko tik pred zaužitjem tega hranljivega in osvežilnega zajtrka dodate še žličko medu, javorjevega ali agavinega sirupa.


kosmiči, recept

Zajtrk s kosmiči v kozarcu, ki si jih lahko pripravite že prejšnji večer, je odlična rešitev za hektična jutra. (FOTO: Kilnerjar.co.uk)


Kosmiče lahko ponudite tudi malčkom

Takšen zajtrk je odlična izbira za nosečke, doječe mamice, mamice in očke, ki zjutraj hitite v službo ali po opravkih in, seveda, tudi za otroke. Nad sadjem in oreščki v takšni kombinaciji se zmrduje le malokateri otrok, če pa imate doma malega izbirčneža, pa boste z dodatkom kakava zagotovo zadeli pravo kombinacijo, ki bo šla tudi v takšen trebušček.


Dober tek!


Vse recepte tedna najdete tudi v naši rubriki Recepti, kjer lahko z nami podelite tudi svoje kuharske specialitete in tako pomagate staršem, ki so ostali brez kuharskih idej.