Težave z želodcem - Naravna pomoč

Helena Primic | 28.12.2021

Blagodejno na želodec s preveč kisline deluje tudi zelena, ki je eno izmed najbolj bazičnih oziroma alkalnih zelenih živil, saj pomaga nevtralizirati kisline v telesu in tako uspešno nevtralizira presežek želodčne kisline.

 

Decembrske zabave in večja količina alkohola, božične sladice in sladkarije, obilnejši obroki in silvestrska večerja ... ni čudno, da se ze decembra in posledično tudi januarja pogosteje pojavljajo težave z želodcem.

V članku preverite, kako se jih lotiti na povsem naraven način!

 

Čudežni ingver

Ali ste vedeli, da je ingver tako inteligentna začimba, da jo kljub temu, da je pekoča začimba, lahko uživajo tudi ljudje z rano na želodcu ali dvanajstniku?

Ni čudno, da ima v veliko državah ingver celo status zdravila. Gre namreč za eno izmed najbolj raziskanih začimb, za katero je tudi znanost potrdila, da optimizira delovanje želodca – če imate preveč nemiren želodec (slabost in nervoza v želodcu), ga bo ingver pomiril in spravil v optimalen tek, če pa je vaš želodec preveč ohlapen, ingver kot nekakšen želodčni fitnes trener poskrbi, da se želodčne mišice optimalno gibljejo.

Številne študije so tudi dokazale, da tako sveži ingver kot ingver v prahu uspešno uničujeta bakterije (vključno z zloglasno H. pylori!), ki povzročajo večino želodčnih ulkusov.

Ingver sicer priporoča tudi ajurveda, ki pojasnjuje, da bolečine v želodcu večinoma nastanejo zaradi slabe prebave in nizkega agnija oziroma prebavnega ognja, ki ga ingver zelo uspešno (o)krepi. Ajurvedski zdravilci zato priporočajo, da nekaj svežega ingverja nastrgate ali nasekate pred vsakim obrokom, mu dodate nekaj kapljic limoninega soka in ščepec soli, nato pa mešanico pojeste. Posoljen kos svežega ingverja lahko tudi prežvečite.

Ob želodčnih težavah v svoj vsakdan zato obvezno vključite tri ali najmanj eno skodelico ingverjevega čaja. Če uporabljate ingver v prahu, pa bodite pozorni, da izberete ekološkega, da bo moč ingverja zares prava.

 

PREBERITE TUDI: Ajurvedska pomoč pri slabokrvnosti

 

Bazilika za razdražen in nemiren želodec ter živce

Če je vaš želodec tudi sicer nemiren od preobilice dela in vsakdanjega stresa, si pomagajte z nežno pomočnico – baziliko, ki lajša presnovo maščob, spodbuja izločanje prebavnih sokov in pomirja razdražen želodec.

Kot ingver tudi bazilika celi želodčne rane in lajša vnetje, deluje pa tudi razkuževalno, s čimer preprečuje nadaljnje zaplete pri prebavi. Zaradi svojega protivnetnega delovanja je zato dobrodošla tako pri vnetju želodčne sluznice in želodčnih krčih kot pri vnetju črevesja, zastrupitvi v želodčno-črevesnem traktu, bruhanju, napenjanju in zaprtju.

Bazilika pomirja tudi razdražene živce, ki so velikokrat vzrok za težave z želodcem, zato imejte na kuhinjski okenski polici vedno pri roki svežo ekološko baziliko. Uporabite jo lahko tako v solati in solatnih prelivih kot v rižotah, ob kuhani zelenjavi, mesu in ribah. Z bazilikinim čajem oziroma poparkom boste pregnali žalostno razpoloženje, spodbudili prebavo in odpravili vetrove.

 

Ko v želodcu in grlu zapeče ...

Se vaše težave z želodcem kažejo predvsem kot zgaga – pekoč občutek, do katerega pride zaradi prevelike količine želodčne kisline?

Za takšne primere je narava pripravila dve začimbi: luštrek in zeleno, ki preverjeno učinkovito rešujeta to težavo. To so seveda vedele že naše babice in dedki, zato so luštrek pogosto dodajali žganjem za želodčne težave, zeliščnim likerjem in grenčicam.

Luštrek lahko poleg koromača in koprive dodate tudi v zmes za kruh in si tako spečete »kruh za želodec«, ki ga je priporočala Hildegarda von Bingen.

Blagodejno na želodec s preveč kisline deluje tudi zelena, ki je eno izmed najbolj bazičnih oziroma alkalnih zelenih živil, saj pomaga nevtralizirati kisline v telesu in tako uspešno nevtralizira presežek želodčne kisline. Italijanski znanstveniki so dokazali, da uspešno deluje tudi proti nevarni želodčni bakteriji H. pylori, sicer pa se lahko pohvali z močnim protibakterijskim, protiglivičnim in protivirusnim delovanjem v vseh telesnih sluznicah – tako v ustih in žrelu kot želodcu in črevesju.

Ali ste vedeli, da zelena ni le začimba, ki jo posušeno dodamo jedem, temveč lahko v kuhinji uporabite tudi cele gomolje zelene? Kose gomoljev zelene lahko namreč dodate juhi ali jih spečete v pečici namesto krompirja, ki mu je po okusu zelena tudi zelo podobna. Odlična je tudi v namazih, naribana, kot priloga in sveža.

 

PREBERITE TUDI: Ko bi otrok jedel samo sladkarije ...

 

Štirje hitri ukrepi, ko vam nagaja želodec 

1) Voda. Najprej preverite, da pijete dovolj čiste vode. Čeprav je slišati tako preprosto, je za težave z želodcem največkrat kriva dehidracija oziroma kronično pomanjkanje vode v telesu.

2) Škodljive razvade. Razdražen želodec ne mara alkohola, kave in nikotina, zato vas morda le opozarja, da je skrajni čas, da opustite škodljive razvade, ki v resnici škodijo vsem organom, ne le »hiperobčutljivemu« želodcu. Še posebej decembra, ko z vsemi temi škodljivimi razvadami pogosto pretiravamo. 

3) Pikantne začimbe. Čeprav splošna priporočila pri težavah z želodcem odsvetujejo pikantne začimbe, to ne drži povsem. Če so namreč želodčne težave nastale zato, ker je v želodcu »prehladno«, bosta tako čili kot poper (poleg ingverja, cimeta, luštreka, muškatnega oreščka in klinčkov) ogrela želodec in celoten prebavni trakt ter tako poskrbela za optimalno delovanje prebave. Seveda pa s količino ne smete pretiravati.

4) Sintetična zdravila. Vsa sintetična zdravila obremenjujejo tako želodec kot jetra in ledvice, zato preden posežete po farmacevtskih pomagalih, izkoristite naravne pomočnike, ki nimajo prav nobenih škodljivih stranskih učinkov. Če jih seveda uporabljate preudarno, zmerno in v stiku z lastnim telesom.

 

Več o zdravilni moči začimb lahko preberete v kateri od štirih uspešnic Ščepec rešitve!