Ta hrana varuje pred rakom!

Uredništvo Ringaraja.net | 6.3.2019

Ob tednu boja proti raku smo preverili, katera hrana naravno varuje pred rakom.

 

Ob mednarodnem dnevu boja proti raku smo preverili, katera hrana naravno varuje pred rakom, ki prizadene ženske: rak na dojki, rak maternice in rak jajčnikov. 


Preveč estrogena!

Znanstvene študije potrjujejo, da je tako rak maternice in jajčnikov kot rak na dojki povezan s preveliko količino estrogena. Čeprav gre za naravni ženski hormon, je v preveliki količini lahko nevaren tako za žensko kot za moškega.

Prevelike količine estrogena v mladosti lahko povzročajo raka dojke v poznejših letih, od količine estrogena pa je tudi odvisno, ali se bo rak na dojki ponovil ali bo metastaziral, če se je rak že pojavil. 

 

Prehrana, ki uravnava estrogen

Če torej želimo delovati preventivno, je zelo pomembno, da uživamo prehrano, ki uravnava estrogen ter da uživamo čim manj živil, ki lahko na celice raka vplivajo neposredno toksično in tako spodbujajo njegovo rast.  

Proti raku so torej najbolj učinkovita živila, ki vplivajo na metabolizem in absorpcijo estrogena. Izkazalo se je, da lahko veliko živil vpliva na estrogen v telesu na podoben način kot zdravila, ki preprečujejo in zdravijo raka dojke tako, da zmanjšujejo učinke estrogena.


PREBERITE TUDI: Dojenje zmanjšuje pojav raka na dojkah

 

Surove ali rahlo kuhane križnice

Živila, ki pospešujejo odstranjevanje estrogena iz telesa in spodbujajo metabolizem tega, so predvsem križnice: zelje, brokoli, cvetača, ohrovt, listi gorjušice, repa in brstični ohrovt.

Pri tem je pomembno, da našteto zelenjavo uživate surovo ali le malo pokuhano. Kuhanje namreč uničuje indole, ki pospešujejo procese, v katerih telo inaktivira ali izloča estrogen, ki lahko povzroča raka dojke, ter tako zmanjšuje njihov protiestrogenski in protirakav učinek.

 

Šest žlic pšeničnih otrobov na dan

Koncentracijo estrogena v krvi lahko zelo znižajo tudi pšeničnimi otrobi. Vlaknine v pšeničnih otrobih so namreč zelo netopne in tako dobijo bakterije v debelem črevesu dovolj hrane, zato pride v krvni obtok manj estrogena.

Količino vlaknin, ki se je pokazala za učinkovito v boju proti raku, lahko dobimo v 55 gramih otrobnih kosmičev ali v šestih žlicah pšeničnih otrobov na dan.

 

Fitoestrogeni v fižolu in soji

Pred rakom dojke lahko obvaruje tudi uživanje fižola. Fižol namreč vsebuje fitoestrogene, ki pomagajo zavirati delovanje estrogena, poleg tega pa je fižol bogat tudi z drugimi sestavinami, ki zavirajo raka - proteaznimi inhibitorji in fitati.

Tudi soja vsebuje snovi, ki lahko vplivajo na količino estrogena. Sojino zrno je po kemični sestavi zelo podobno zdravilom, ki jih dajejo nekaterim ženskam, da bi preprečili nastajanje raka dojke ali njegovo širjenje. To velja za sojo v zrnju, sojine proteine, sojino mleko, miso, tofu in tempeh, ne pa za sojino omako ali sojino olje.

 

Previdno z maščobami!

Raka dojke lahko pomaga ustaviti tudi morska hrana, še posebej plave ribe, ki so polne vitamina D. Uživanje ribjega olja pomaga tudi ustaviti širjenje (metastaziranje) raka dojke. Ribje olje namreč preprečuje rakavim celicam, da bi se naselile na novih mestih, tako da ne morejo ustvariti novih kolonij celic ali metastaz.

Poleg vitamina D je v boju proti raku dojke zelo učinkovit tudi vitamin C. Znanstvene študije so pokazale, da je uživanje premajhnih količin vitamina C celo bolj škodljivo kot uživanje premastne hrane oziroma hrane s škodljivimi maščobami - nasičenimi živalskimi maščobami in omega-6 maščobnimi kislinami, ki se nahajajo v koruznem in sončničnem olju ter olju oljne repice, v masti in margarini.

Nasprotno pa omega-3 ribje olje in oljčno olje zavirata rast raka dojke. Če ste že zboleli za rakom dojke, bodite zato zelo previdni pri uživanju maščob iz mesa, sira in masla. Te maščobe lahko namreč spodbudijo recidiv raka, ki je bil predhodno že operativno odstranjen.