Sladki pelin - Naravno zdravilo proti Covidu-19

Helena Primic | 8.2.2021

Aktualna študija je dokazala pozitiven učinek sladkega pelina pri zdravljenju otrok s Covidom-19. V članku preverite, kako pripraviti čaj iz sladkega pelina, ki ga lahko pijete največ dva tedna, ne smejo pa ga piti nosečnice in doječe matere.

 

"Ker je sladki pelin že tisočletja znan kot rastlina z izrednim protivirusnim delovanjem in se je pokazal kot zelo uspešen pri boju z malarijo, so strokovnjaki že v začetku leta 2020, ob pojavu Covida-19, začeli raziskovati njegove morebitne učinke na zdravljenje koronavirusa.

Raziskave sicer še potekajo, a so raziskovalci iz New Yorške univerze Columbia iz Univerze v Washingtonu in politehničnega inštituta Worchester že sporočili obetavne novice. Po njihovih prvih ugotovitvah, naj bi sladki pelin zaviral razmnoževanje hudega akutnega SARS-CoV-2 – povzročitelja trenutne pandemije koronavirusa," poročajo na spletni strani podjetja Flora iz Rogatca, ki izdeluje številne izdelke iz zelišč.

Tudi v svetovno znani knjižnici znanstvenih raziskav PubMed.gov smo našli aktualno študijo, ki je dokazala pozitiven učinek sladkega pelina v kombinaciji z drugimi zdravilnimi rastlinami pri zdravljenju otrok, ki so jim diagnosticirali Covid-19. Celotno študijo si lahko ogledate tukaj

 

PREBERITE TUDI: Kaj jesti ob prehladu?

 

Najbolj zdravilna sestavina je artemisinin

Kot lahko preberemo na spletni strani Flora-trgovina.si, sladkemu pelinu strokovnjaki pripisujejo vsaj 20 različnih zdravilnih učinkov. Že več kot pred tisoč leti so Kitajci odkrili njegove pozitivne učinke pri zdravljenju malarije, njegova najbolj zdravilna sestavina pa je artemisinin, ki še danes močno zmanjšuje umrljivost pri bolnikih z malarijo.

Ker artemisinin v kombinaciji z železom tvori proste kisikove radikale, ki učinkovito uničujejo rakave celice, se sladki pelin odlično obnese tudi kot dopolnilo klasičnemu zdravljenju raka. Njegovi pozitivni učinki so največji pri zdravljenju raka debelega črevesa, dojk, kože, pljuč, prostate, trebušne slinavke in jajčnikov.

Sladki pelin pa se lahko pohvali tudi s protivirusnim delovanjem, zato je odličen pomočnik pri vseh virusnih obolenjih (torej tudi s koronavirusom!), gripi in zlatenici.

Sladki pelin je med zeliščarji ter naravnimi in holističnimi zdravilci poznan kot odlično naravno zdravilo pri naslednjih zdravstvenih težavah: vročina, zlatenica, zamaščena jetra, vnetna stanja, šibek imunski sistem, paraziti, prehlad, viroza, gripa, menstrualne težave, trebušni krči, herpes, težave z glivicami ter bolečine v sklepih.

 

PREBERITE TUDI: Kako pravilno uživati glino?

 

Pri pripravi čaja iz sladkega pelina se držite navodil

Iz posušenega sladkega pelina si lahko pripravite čaj, ki ga lahko pijete tudi preventivno, ne samo ob okužbi s koronavirusom in obolelosti za Covidom-19, vendar ne dlje kot dva tedna skupaj.

Na spletni strani Flora-trgovina.si smo našli dva postopka, pri čemer je prvi nekoliko bolj zapleten in dolgotrajen, vendar na ta način dobite največ zdravilnih učinkov iz sladkega pelina. Če se vam zdi ta predolg, preverite drugi postopek, kjer boste prav tako prišli do pozitivnih učinkov sladkega pelina. 

Daljši postopek priprave čaja iz sladkega pelina 

1) Jušno žlico sladkega pelina prelijte s pol litra vode in pustite stati 12 ur. Po 12 urah čaj precedite in ohranite precejeno tekočino.

2) Liste, stebelca in cvetove, ki ste jih namakali, nato ponovno prelijte s pol litra vode in segrejte do vrelišča ter pustite vreti tri minute. Odstavite z ognja, pokrijte in pustite stati še 12 minut, nato pa čaj ponovno precedite.

3) Ko se čaj shladi do približno 50 stopinj Celzija, ga zmešajte s precejeno tekočino, ki ste si jo prihranili po prvotnem namakanju sladkega pelina.

 

PREBERITE TUDI: Začimbe ZA zdravo nosečnost

 

Krajši postopek priprave čaja iz sladkega pelina

1) Jušno žlico sladkega pelina prelijte z litrom vode in pustite, da vre tri minute. Nato ga odstavite z ognja, pokrijte in pustite stati še 12 minut. Na ta način bodo v čaju tiste snovi, ki se sproščajo samo pri prevretju sladkega pelina.  

2) Po 12 minutah čaj precedite in ga lahko takoj začnete piti.

 

Namesto čaja pa lahko pri izkušenem zeliščarju kupite tudi tinkturo iz sladkega pelina, pri čemer se natančno držite navodil za uživanje. 

 

Sladki pelin za razliko od navadnega ne vsebuje tujona!

Sladki pelin (latinsko Artemisiae annuae) spada v družino pelinov. Je precej podoben navadnemu pelinu, od njega pa se razlikuje po tem, da je bistveno manj grenak in je povsem brez potencialno škodljivega tujona.  

Če ga boste želeli sami nabrati, iščite grm, ki sladko diši in v višino zraste tudi do dva metra, ima pa liste kot jih lahko vidite na naslovni fotografiji članka. 

 

 

NAVADEN PELIN NI PRIMEREN ZA NOSEČNICE IN DOJEČE ŽENSKE!

Pri uporabi navadnega pelina je potrebna posebna pozornost, saj tako kot žajbelj in ožepek vsebuje tujon, ki v večjih količinah deluje toksično na mišično-živčni sistem, kar lahko privede do trebušnih krčev, omotičnosti, zastrupitve, bruhanja, glavobola in celo psihičnih težav.

Navadnega pelina zato ni dobro uživati med nosečnostjo (povzroči lahko splav!), ko dojite, pri poškodbah želodca in notranjih organov, pri nevarnosti možganske kapi in pri težjih zdravstvenih težavah brez posveta z osebnim zdravnikom.

Uporaba navadnega pelina lahko vpliva tudi na učinkovitost zdravil za zdravljenje s kislino povezanih bolezni želodca in črevesja (antacidi, H2-antagonisti, inhibitorji protonske črpalke), tujon lahko zmanjša tudi delovanje antiepileptika fenobarbitala, zato je sočasna uporaba tega zdravila in pripravkov z visoko vsebnostjo tujona odsvetovana. Iz previdnostnih razlogov prav tako ni priporočljiva uporaba navadnega pelina z zdravili iz skupine barbituratov.

In ne pozabite - vse to velja za navaden pelin, ne pa sladki pelin, ki ne vsebuje tujona!