Sladki ovseni grižljajčki z brusnicami

Uredništvo Ringaraja.net | 4.8.2023

Mehki in žvečljivi zalogajčki, ki jih je dobro vedno imeti na zalogi za hiter prigrizek, ki bo potešil otrokovo (pa tudi vašo) neustavljivo željo po sladkem.

 

Tile mehki in žvečljivi grižljajčki se vedno uvrstijo na seznam najljubših otroških prigrizkov, zato jih je dobro imeti vedno na zalogi. Predvsem za tiste dni, ko potrebujete hiter in z vlakninami bogat prigrizek, ki bo potešil neustavljivo željo po sladkem - tako pri otrocih kot starših.

S temi grižljajčki se boste lahko posladkali brez slabe vesti, saj vsebujejo sama naravna in zdrava sladila, poleg tega pa so dodane tudi brusnice, ki ohranjajo zdrave ledvice in vsebujejo dragocene flavonoide, ki ščitijo pred boleznimi.


Za 40-50 grižljajčkov potrebujete:

- 140 g ovsenih kosmičev
- 120 g nesladkanih suhih brusnic
- 40 g zmetih lanenih semen
- 60 ml medu
- 60 ml javorjevega sirupa
- 120 g nesladkanega mandljevega masla

 

Priprava:

1) Najprej plitev pekač obložite s papirjem za peko.

2) Nato v skledi zmešajte ovsene kosmiče, brusnice, lanena semena, med in javorjev sirup.


PREBERITE TUDI: Domače brusnične žitne ploščice

 

3) V majhni kozici na zmernem ognju segrejte mandljevo maslo, da se stopi in ga stopljenega prilijte ovseni zmesi ter dobro premešajte.

4) Z rokami zajemajte po eno žlico ovsene zmesi, jo med dlanmi povaljajte v kroglico in položite na pripravljeni pekač. Postopek ponavljajte tako dolgo, dokler ne porabite vse zmesi. Kroglice ohlapno pokrijte in jih za 1 do 3 ure postavite v hladilnik, da se učvrstijo. Ko so čvrste, jih postrezite. Sicer jih pa lahko hranite v nepredušni posodi v hladilniku do 2 dni ali zamrznjene do 1 mesec. 

 

Recept za sladke ovsene grižljajčke z brusnicami smo si sposodili v barviti in pisani kuharici Slastne superjedi za dojenčke in malčke, ki je izšla pri Mladinski knjigi in vsebuje več kot 70 preverjenih receptov za hranljive, okusne in preproste obroke in prigrizke za dojenčke in malčke.

 

Vse ponedeljkove recepte tedna najdete tudi v naši rubriki Recepti, kjer lahko z nami podelite tudi svoje kuharske specialitete in tako pomagate staršem, ki so ostali brez kuharskih idej.