Sirovi kruhki s semeni

Uredništvo Ringaraja.net | 6.5.2019

Te sirove kruhke s semeni lahko spečejo tudi malo večji otroci, saj je priprava zares otročje lahka. Seveda z malo vaše pomoči, predvsem, ko se bodo peke lotili prvič. In ta čudovit vonj po svežem kruhu, njamsi ...

 

Doma pečen kruh je vsekakor najboljši kruh, ki ga bodo tudi otroci z veseljem zmazali, če bodo sodelovali pri pripravi. Priprava teh sirovih kruhkov s semeni je tako preprosta, da se je lahko lotijo tudi otroci. Seveda z malo vaše pomoči, predvsem na začetku in ko bodo kruh jemali iz vroče pečice. 

Kruhki so idealni tako za zajtrk kot malico doma ali na družinskem izletu. Pa pazite, da jih boste spekli dovolj, saj po navadi kar "izginejo".

 

Potrebujete:

  • 225 g moke, ki je primerna za vzhajano testo
  • 60 g ementalca ali čedarja
  • 30 g parmezana
  • 1 jajce
  • 1 žlico olivnega olja
  • 7-gramsko vrečko suhega kvasa (lahko pripravite tudi svež kvas)
  • 1 žličko sladkorja (ali kakšnega drugega bolj zdravega sladila)
  • 1/4 žličke soli
  • poljubna semena za posip

 

Priprava:

1) Suhi kvas, sladkor in tri žlice vode zmešajte v skledi, da se kvas raztopi. Pustite ga stati približno pet minut oziroma dokler se ne speni. Medtem na strgalu z največjimi luknjami nastrgajte sir, parmezan pa z najmanjšimi.

 

PREBERITE TUDI: Limonov-bananin kruh

 

2) Nato v veliki skledi zmešajte moko in sol. V sredini naredite jamico ter vanjo dodajte olje in vzhajani kvas. Dodajte še približno 150 mililitrov mlačne vode in testo narahlo zmešajte v gladko testo tako, da s spodnjim delom dlani pritisnete testo in ga potisnete stran od sebe. Nato zgornji del prepognite k sebi in testo obrenite za četrtino kroga v smeri urinega kazalca. Postopek ponavljajte tako dolgo, dokler testo ne postane gladko in svilnato oziroma približno deset minut. 

3) Testo potlačite v krog s premerom približno 20 centimetrov, ga potresite z naribanim sirom in dvakrat prepognite, tako da bo sir zaprt v testu. Nato ga še minuto ali dve gnetite in razdelite na osem kosov. Vsak kos oblikujte v kroglice in jih zložite na pomaščen pekač. Pustite jih na pekaču (in stran od prepiha) 45 minut, da vzhajajo oziroma dokler ne podvojijo velikosti.

4) Medtem pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. Kruhke premažite z razžvrkljanim jajcem, ki ste mu dodali ščepec soli, in jih posujte z izbranimi semeni. Kruhke pecite približno 12 do 14 minut oziroma dokler se lepo ne obarvajo rumeno.

 

Recept za sirove kruhke s semeni smo si sposodili v kuharici za otroke Moji najljubši recepti Annabel Karmel, ki je izšla pri Mladinski knjigi in vsebuje več kot 50 preprostih, okusnih in ustvarjalnih receptov za jedi, ki jih lahko skuhajo in spečejo tudi otroci.

 

Vse ponedeljkove recepte tedna najdete tudi v naši rubriki Recepti, kjer lahko z nami podelite tudi svoje kuharske specialitete in tako pomagate staršem, ki so ostali brez kuharskih idej.