Paradižnik - pripravite ga drugače!

Helena Mlakar | 5.8.2014

Zaradi sladkega okusa, imajo paradižnik zelo radi tudi otroci. Če ne drugače, predelanega v kečap prav gotovo! Tega lahko pripravite sami. V prispevku pa najdete še nekaj receptov.

 

Domači kečap 

Otroku poskušajte ponuditi svež ali kuhan paradižnik. Nadomestek za industrijski kečap lahko pripravite hitro, pa še bolj zdrav je. Nekaj zrelih paradižnikov potopite v vročo vodo, da jih boste lažje olupili, nato jih skuhajte in odcedite vodo (najbolje skozi cedilo), pretlačite, solite po okusu, dodajte baziliko in origano in premešajte. Naravni kečap lahko uporabite tudi, ko pripravljate pico ali tople sendviče, ki gredo otrokom še posebno v slast.

 

Piščanec v paradižnikovi solati 

Skuhajte ali popecite pusto piščančje meso brez kosti. Ohladite ga in narežite na kocke.

Operite paradižnik in ga prav tako narežite na kocke. Meso in paradižnik dajte v skledo, dodajte sesekljano čebulo, strok česna. Dodate lahko še žlico koruze in drobno sesekljan peteršilj ali drobnjak. Dodajte nekaj olivnega olja, kis in solite. Rahlo zmešajte in ponudite z domačim kruhom.

 

Paradižnikova juha

V lonec dajte žlico olja in pol žličke sladkorja. Mešajte, da se sladkor stopi, nato dodajte na kocke narezan zrel paradižnik. Zalijte z litrom vode, solite in dodajte lovorov list. Kuhajte, da se paradižnik zmehča, nato ga dobro pretlačite s paličnim mešalnikom (lovorov list prej odstranite). V tako pripravljeno juho lahko zakuhate še riž. Preden postrežete, v juho stresite drobno sesekljan peteršilj ali drobnjak.

 

Osvežilna solata 

Za lahko večerjo si lahko pripravite osvežilno solato. Na kocke narežite svež paradižnik. Očistite rumeno ali zeleno papriko in jo prav tako narežite. Sesekljajte nekaj čebule in strok česna. Vse skupaj stresite v skledo, dodajte sesekljan peteršilj in nekaj izkoščičenih zelenih ali črnih oliv. Dodate lahko tudi konzervo tune in na kocke narezan feta sir. Okisajte, dodajte olivno olje in solite. Dobro premešajte.