Odžejajmo se z lubenico

Nika Dolenc | 30.6.2016

V vročem poletnem času neprestano iščemo osvežitev v različnih hladnih napitkih. Tudi ohlajena lubenica vam bo zelo prijala, saj se z njo dobro odžejate zaradi vodenega mesa.

 

Kaj vemo o lubenici?

Lubenica spada med melone. Ima gladko, temnozeleno čvrsto lupino, meso pa je rdeče, rožnato in zelo vodeno, zato jo imenujemo tudi vodena melona. Po okusu in hranljivi vrednosti je enakovredna najboljšim vrstam sadja. Je sladkega, osvežilnega okusa. Jemo jo svežo in zrelo ali samostojno ali v sadnih solatah. Njena močna lupina nam je lahko naravna skleda, tudi če delamo bovlo iz lubenice.


Poletna sadna solata

Lubenico in drugo (najbolje eksotično) sadje narežemo na kocke, prelijemo z limoninim sokom in potresemo malo rjavega sladkorja. Dobro premešamo in postavimo v hladilnik. Postrežemo lahko s stepeno sladko smetano ali sladoledom.


Bovla iz lubenice

Lubenico narežemo na poljubne oblike, dodamo sladko belo vino in postavimo za nekaj ur v hladilnik. Preden ponudimo, dodamo še peneče vino.


In zdravilni učinki?

Lubenica vsebuje le do 13 % sladkorja in kar do 91 % vode. Priporoča se jo proti ledvičnim kamnom in kamnom v sečnem mehurju ter zastajanju seča, za osvežitev in okrepitev organizma, proti bolečinam v ušesu, mozoljem in za nego obraza. Blaži tudi opekline in pike insektov.


Zanimive ideje, kako lahko lubenico serviraš malce drugače najdeš v galeriji s slikami. Malčki bodo zagotovo navdušeni!