Ne bojte se surovega mleka!

Helena Primic | 13.1.2020

Surovo mleko je z vidika mikrobov v resnici bolj ravnovesno kot pasterizirano, saj pasterizirano in sterilno mleko gnijeta, medtem ko surovo mleko fermentira.

 

Še v 50-ih prejšnjega stoletja so tako v ZDA kot v Evropi pretežno uživali surovo mleko. Tudi naše prababice in pradedki se niso bali surovega mleka. 

Toda po drugi svetovni vojni je postala pasterizacija zaželena, čeprav je še v začetku 20. stoletja več zdravnikov odkrito izražalo svoje zadržke glede uživanja predelanega mleka. Po vojni so želeli, da se ljudem vrne surovo mleko, toda to se ni zgodilo zaradi razmaha mlečne industrije.

Tako je tudi danes med ljudmi zaznati veliko strahov, da se bodo z uživanjem surovega mleka okužili z različnimi nevarnimi bakterijami in virusi, ki jih sterilizacija in pasterizacija uničita, zato je bolje uživati predelano mleko.

Pa je temu res tako? Je predelano mleko zares bolj varno in enako zdravo kot surovo mleko?

Za strokovno mnenje smo zaprosili raziskovalko prehrane, predavateljico in prehransko svetovalko ter avtorico številnih knjižnih uspešnic o zdravi prehrani - Mojco Vozel.

 

Predelava uniči tudi večino pozitivnih snovi v mleku 

"Čeprav je industrija razvila posebno retoriko, ki trdi ravno nasprotno, so spremembe v mleku zaradi pasterizacije (kjer so temperature praviloma od 62 do 85 stopinj Celzija) nezaželene in znatne. Deformirajo se namreč minerali, nekatere beljakovine postanejo manj uporabne, prav tako maščobe, in izgubljeni so encimi, ki opravljajo pomembne presnovne naloge (deaktivirajo se že le malo nad 40 stopinjami Celzija)," opozarja sogovornica in dodaja: 

"Pasterizirano mleko lahko tudi preneha pravilno fermentirati, zato je recimo kislo mleko iz surovega mleka veliko bolj polno vitamina C. Sterilizacija, kot že ime pove, uniči vse žive mikrobe, a žal tudi encime in druge uporabne snovi. Sterilizacija torej res koristi trajnosti izdelka na policah in je tako plus za proizvajalca, pa tudi kupcu prihrani iskanje svežega mleka. Toda to sta edini prednosti predelanega mleka, katerega učinki na zdravje so pri veliko ljudeh slabi. Mleko je namreč kot kri - z njim ne moremo početi česarkoli, ne da bi to vplivalo na naše zdravje, ko ga uživamo."

 

PREBERITE TUDI: Zdrava otrokova prehrana - Zlata pravila

 

Z vidika mikrobov je surovo mleko bolj ravnovesno od pasteriziranega!

Kot nam je zaupala Mojca, ki je imela že v mladosti poškodovana prebavila in je nato preizkusila številne diete (tudi štiri leta presne hrane) ter svoje črevesje pozdravila bistveno hitreje ob vključitvi surovega mleka na jedilnik, je surovo mleko z vidika mikrobov v resnici bolj ravnovesno kot pasterizirano.

"Pasterizirano in sterilno mleko namreč gnijeta, medtem ko surovo mleko fermentira. Poleg tega se moramo vprašati, kaj sploh definira hrano kot varno. Zame osebno je varna tista hrana, ki mi na dolgi rok daje ali vrača zdravje. Mojemu telesu je pasterizirano mleko povzročilo rane in okvare prebavne poti, zaradi česar sem morala v bolnico. Medtem, ko mi je surovo mleko pomagalo odpraviti kronično poškodovana prebavila," je pojasnila mama štirih otrok in družine, ki že od leta 2007 redno uživa surovo mleko.

Surovo mleko je bilo več let glavna prehrana za Mojčinega sina, ki je imel resno kronično stanje prebavil, poškodovan imunski sistem in okvare več možganskih centrov. "Hrana s poudarkom na surovem kislem mleku mu je izjemno pomagala pri regeneraciji črevesne flore, črevesne sluznice ter živčnega in imunskega sistema. Danes je zdrav najstnik," je hvaležna sogovornica. 

 

PREBERITE TUDI: Otrok in kronična bolezen

 

Prisluhnite svojemu telesu, da vam pove, ali je mleko dobro za vas

Ali bi torej vse družine morale na družinski jedilnik dodati surovo mleko in izdelke iz surovega mleka?

"Ne pozabimo: Za dojenčke je najboljše surovo materino mleko, po dobi dojenja pa mleko ni nujno potrebna hrana. Tako mnoge populacije po svetu živijo povsem brez mleka in dobijo ves potrebni kalcij, za katerega nas tako rado skrbi.

Toda po drugi strani pa antropološki raziskovalci vemo, da so se nekatere človeške populacije že pred deset tisoč letih genetsko prilagodile na mleko živali. Med njimi je večina prebivalstva v Evropi in določena plemena v Afriki, kot so na primer Masai ali Nueri. Ta plemena so bila na tej mlečni hrani ne le zdrava, pač pa tudi nadpovprečno razvita.

V Indiji je stara vedska kultura mleko oziroma maslo postavila za sveto hrano, prav tako je maslo pomembno v Tibetu. Ker se v izvornih kulturah mleko uživa v izvorni obliki, torej brez industrijskega vpliva in predelave, v teh kulturah bolezni v zvezi z mlekom niso poznane. Danes si to težko predstavljamo, saj je mleko razglašeno za alergen in hrano, ki se jo povezuje s številnimi boleznimi. Toda, če imate ustrezno genetiko in mleko dobro prebavljate, to velja za predelano, ne pa surovo mleko," pojasnjuje Mojca in dodaja: 

"Nikoli ne uživajte neke hrane le zato, ker vam je nekdo rekel, da je to dobro za vas. Vedno se najprej poučite, odprite skrinjo starih znanj in vprašajte, zakaj je nekaj tako. Pretehtajte in se ne zadovoljite z odgovorom To je znanstveno dokazano. To vam bodo rekli pogosto le zato, da ustavijo vaše dvome. Zato prisluhnite svojemu telesu, ki vam bo jasno pokazalo, ali je mleko ustrezno za vas in vašo družino ali ne."

 

PREBERITE TUDI: Kako narediti domači ghi?

 

A ni kravje mleko namenjeno le teličkom?

Toda, kaj pa argumenti vegancev, ki opozarjajo na trpljenje živali v mlečni industriji in naravno dejstvo, da je kravje mleko v osnovi namenjeno teličkom, ne pa ljudem?

"Veganski argumenti so etični, legitimni in potrebni za varovanje živali, ki resnično trpijo v razmerah industrijskega kmetijstva. To povsem podpiram. Tudi sama sem štiri leta prakticirala presno rastlinsko prehrano, ko sem iskala pot iz svojih kroničnih bolezni. Toda šele, ko sem na svoj jedilnik poleg presne rastlinske hrane dodala surovo mleko, se je moje telo pričelo bistveno hitreje obnavljati in zdraviti," odgovarja Mojca, ki surovo mleko kupuje na majhni lokalni kmetiji, kjer z živalmi ravnajo skrbno.

"Toda kot že rečeno, je to, ali bo človek užival mleko ali ne, njegova osebna odločitev. Sama spoštujem to, da ima vsak pravico do svojih pogledov. Sama si želim predvsem pregnati neutemeljen strah pred surovim mlekom, ki je posledica spremenjenega načina življenja, zaradi katerega je sodoben človek izgubil stik z naravo, zemljo, praksami prednikov in lastno prehransko kulturo," zaključuje sogovornica.

 

PREBERITE TUDI: RINGARJIN KLEPET- Živali so naši prijatelji

 

Surovo mleko dobite na kmetijah, tržnicah in celo mlekomatih

Pa vendar je tudi v Sloveniji še vedno veliko ljudi, ki niso povsem podlegli industrializaciji in globalizaciji ter se zato ne bojijo surovega mleka.

Slovensko kmetijsko ministrstvo je na primer izdalo zloženko z naslovom Surovo mleko, s katero je skupaj z združenjem kmečkih sirarjev podprlo surovo mleko in izdelke iz surovega mleka. Surovo mleko zato lahko v Sloveniji dobite tako na tržnici kot na mlekomatih, ki so prava posebnost.

"Večkrat sem zasledila ameriške turiste, ki snemajo videoposnetke, kako za Ljubljanico pijejo surovo mleko. In so še vedno živi. V ZDA je namreč prodaja surovega mleka v večini držav prepovedana. Kmeta lahko celo zaprejo v zapor, če bi si upal prodati surovo mleko. Medtem, ko so v Franciji izdelki iz surovega mleka veliko bolj cenjeni od izdelkov iz segrevanega mleka," je optimistična Mojca.