Kako narediti domači ghi?

Helena Primic | 16.9.2019

Ghi se lahko pohvali s številnimi zdravilnimi lastnostmi, pripravite pa ga lahko kar sami doma. Kako, preverite v članku!

 

Zdravilne lastnosti ghija so tako številne, da ga je vsekakor priporočljivo dodati v družinski jedilnik. Povečuje namreč prebavni ogenj ali tako imenovan agni, izboljšuje absorpcijo in asimilacijo hranilnih snovi, krepi možgane in živčni sistem ter izboljšuje spomin, podmazuje vezivno tkivo ...

Preverite, kako si ga lahko pripravite kar doma.

 

Postopek priprave

Za vsak liter ghija potrebujete 90 dekagramov masla, najbolje ekološkega oziroma organskega izvora. Ghi pripravite tako, da maslo položite v težek, srednje velik lonec, nato ga postavite na srednje močan ogenj za toliko časa, da se maslo stopi, obenem pa pazite, da se ne (za)žge.

Ko se maslo stopi, ogenj zmanjšujte in malo kuhajte tako dolgo, da zavre. S kuho nadaljujte še nekaj časa na tej temperaturi, pri čemer ne pokrivajte lonca, saj je pomembno, da voda izpari in ostane le gostejša snov. Maslo se bo spenilo in brbotalo, nato se bo umirilo. Občasno ga zmešajte z lopatico iz nerjavečega jekla, s katero maslo postrgajte z dna lonca. 

 

PREBERITE TUDI: 3 recepti za domača rastlinska mleka

 

V roku slabih 15 minut bo ghi začel dišati kot pokovka in bo postal lepe zlate barve. Oblikovali se bodo belkasti strdki, ki se bodo ločili od ghija. Ko ti belkasti strdki postanejo svetlo kožne barve in se vrenje umiri, je ghi skuhan. Takoj ga odstavite z ognja, kajti na tej stopnji se lahko zelo hitro zažge. 

Celoten čas kuhanja ne sme presegati 20 minut, točen čas priprave pa je odvisen od vrste lonca in vrste štedilnika (plin, elektrika ...).

Ghi pustite stati tako dolgo, da je še topel. Trdni delci se bodo nakopičili na dnu posode, čisti ghi pa spravite v kozarec, ki ga ne rabite shranjevati v hladilniku.

 

Posebno opozorilo: Ghija iz kozarca nikoli ne jemljite z mokro žlico in na sploh ne dovolite, da v kozarec z ghijem pride voda, saj bi se tako lahko ustvarili pogoji za rast bakterij, ki bi pokvarile ghi!


Vse ponedeljkove recepte tedna najdete tudi v naši rubriki Recepti, kjer lahko z nami podelite tudi svoje kuharske specialitete in tako pomagate staršem, ki so ostali brez kuharskih idej.