Kaj jesti ob prehladu?

Uredništvo Ringaraja.net | 26.12.2023

Prehlad, viroza dihal in gripa so bolj ali manj močni procesi čiščenja organizma, ki jih je dobro podpirati, ne pa zatreti in blokirati. Prehlad je zato treba pravilno nahraniti. S katero hrano, preverite v članku.

 

Preveč stresa, premalo spanja in gibanja, preveč prehranskih pregreh ... in hitro je tukaj prehlad. Prehlad, ki se ga v trenutnih okoliščinah še bolj otepamo in kar nekako bojimo.

Pri Mojci Vozel, mentorici za prehranske spremembe in samozdravljenje ter avtorici številnih uspešnic o zdravi prehrani, smo preverili, katero hrano je dobro jesti, ko nam teče iz nosu, rahlo pokašljujemo, smo morda celo z rahlo vročino in na splošno "nismo čisto pravi".


Prehlad je treba nahraniti!

Po navadi se prehlada lotimo tako, da ga na različne načine in tudi z zdravili začnemo preganjati. Toda, ali je to res pravi in najbolj zdrav način? Kaj prehlad, viroza dihal in gripa sploh so?

"To so bolj ali manj močni procesi čiščenja organizma, ki jih je dobro podpirati, ne pa zatreti in blokirati. Ob sodobnem načinu življenja (ker dihamo umazan zrak, ne pijemo najbolj čiste vode in nas obdaja tudi slaba hrana) morda ni tako slabo, da se naše telo vsaj enkrat na leto nekoliko prečisti. Prehlad je zati treba pravilno nahraniti," nas vse opozarja Vozlova.


PREBERITE TUDI: Kaj najbolj škodi otrokovemu imunskemu sistemu?


Zlata pravila prehranjevanja ob prehladu, gripi in virusnem obolenju

In katera je tista hrana, ki bo podprla telo pri prehladnem čiščenju strupov iz telesa, hkrati pa pomagala, da bo prehladno obolenje čim manj naporno? Preverimo, kaj na svoji spletni strani Mojcavozel.com svetuje sogovornica.

1) Preprosti pripravki. V času prehladnih obolenj so že babice svetovale pripravke iz medu, cimeta, ingverja in limon, ki vsebujejo veliko vitamina C in drugih zdravilnih snovi, med njimi tudi naravnih antibiotikov, ki omejujejo razraščanje bakterij.

Med učinkovite pripravke pri prehladnih obolenjih spada tudi nesegreti med (naravni med, ki ni bil nikoli segret preko 35 stopinj Celzija!), ki poleg antibiotičnega učinka podpira sluznice in floro prebavil, pohitri prebavne procese ter varuje organe.


Recept s cvetnim prahom proti bolečinam

Nekaj žlic neposušenega cvetnega prahu zamešaj v vodo, sveže sokove, surovo mleko ali kombinacijo domačega medu in surove smetane. Če imaš suh cvetni prah, ga najprej dobro namoči in popolnoma raztopi, sicer ne deluje.


2) Nepredelane maščobe. Ko smo prehlajeni, je na jedilnik dobro vnesti nekaj več naravnih maščob kot običajno, saj te poskrbijo, da bodo odpadki prej odšli iz telesa.  

"Vneta sluznica, ki izloča toksične snovi, nujno potrebuje vitamine, minerale in surove maščobe. Večina nasvetov o zdravljenju prehladov in gripe pomen surovih maščob povsem spregleda, toda prav te so ključne za podporo ob virusnem procesu," opozarja Vozlova, ki svetuje surovo sladko ali kislo smetano ter kokosovo, olivno, bučno, laneno, konopljino ali drugo hladno iztisnjeno olje.

Grlo lahko umirjamo tudi z mešanico surovega masla ali hladno iztisnjenega nerafiniranega kokosovega olja in nesegretega medu, ki jo po žličkah uživamo cel dan.


PREBERITE TUDI:  Triki za peko brezglutenskega kruha


3) Brez sladkorja in moke. Ko smo prehlajeni, je treba čim bolj omejiti škrobnate in močnate jedi (kruh, krompir, testenine, cmoki ...), še najbolje pa je, če se lahko povsem izognemo hrani, ki vsebuje trsni sladkor in prečiščene moke.

"Ta hrana namreč poslabšuje vnetja v telesu. Povsem nasprotno pa velja za presno hrano. Predvsem surovi rdeči in oranžni sadeži ter gomolji vsebujejo močne protivnetne snovi," svetuje sogovornica.


Domač jabolčni kis - eliksir za pordelo in vneto grlo

Domač jabolčni kis je naravni antiseptik, ki deluje proti vnetju, zato si ob prehladu pripravite ta super pomirjevalni napitek za prehlad. Iztisnite sveži sok limone ali limete (lahko tudi pomaranče ali grenivke), dodajte nesegreti med ter žlico jabolčnega kisa na tri decilitre napitka. Koncentracija kisa naj ne bo ne premočna in ne preblaga. Ob pravšnji koncentraciji kisa bo pekoč občutek v grlu takoj popustil. Napitek pijte počasi - po požirkih.


4) Podpora probiotikov. Ker je ključ zdravja v črevesju, ga je med prehladnim obolenjem seveda smiselno podpreti s probiotiki ali probiotično hrano, ki pogosto bolje pomaga kot prehranska dopolnila.

"Probiotična podpora je že žlica jabolčnega kisa dnevno, razrast zdrave črevesne flore pa podpirata tudi limona in nesegreti med. Pozimi lahko uporabimo kislo repo ali zelje, lahko pa tudi le zelnico oziroma repnico (vodo, ki nastane pri kisanju), pri čemer ni dobro pretiravati s količino, saj pogosto vsebuje večje količine soli.


PREBERITE TUDI: Ne bojte se surovega mleka!


Črevesje pa uspešno podpira tudi domače surovo kislo mleko in surova sirotka, ki v nasprotju z industrijskim predelanim mlekom ne zasluzujeta telesa, temveč pri nekaterih posameznikih prehladne težave zmanjšata," nam je svoja opažanja zaupala Vozlova.


Več pomembnih informacij o samopomoči pri obolenjih dihal in Mojčin protokol za samozdravljenje dihal najdete na tej povezavi