Humus z rdečo papriko

Uredništvo Ringaraja.net | 15.4.2019

Čičerika, ki je glavna sestavina humusa, vsebuje kar 25 odstotkov beljakovin, 60 odstotkov ogljikovih hidratov, koristne maščobe ter številne vitamine in minerale - A, B1, B2, B3, C, D, E, železo, fosfor, cink, mangan, kalij, kalcij in magnezij.

 

Humus s pečeno rdečo papriko je odlična pomaka za popečene kruhke in svežo zelenjavo. Z njim lahko premažete tudi tortilje, odlična priloga pa so tudi na piknikih.

Ali ste vedeli, da je čičerika (ki je glavna sestavina humusa) odličen nadomestek mesa? Vsebuje namreč kar 25 odstotkov beljakovin, 60 odstotkov ogljikovih hidratov, koristne maščobe ter številne vitamine in minerale - A, B1, B2, B3, C, D, E, železo, fosfor, cink, mangan, kalij, kalcij in magnezij.

Vsekakor jo je treba dodati na družinski jedilnik!

 

Potrebujete:

- 400 g kuhane in oplaknjene čičerike
- 2 rdeči papriki
- 2 stroka česna
- 2 žlici tahinija (po želji)
- sok 1/2 limone
- 3 žlice olivnega olja
- ščepec zmlete rdeče paprike

 

Priprava:

1) Rdečo papriko očistite in narežite na četrtine, nato jo postavite pod vroč žar v pečici. Pecite jo tako dolgo, dokler lupina ne počrni. Še toplo jo preložite v plastično vrečko, ko pa se ohladi (da si ne opečete prstov), pa ji olupite počrnelo lupino.

2) Tahini in limonin sok dajte v mešalnik in ju mešajte kakšno minuto, da se sestavini dobro spojita. Nato dodajte še ostale sestavine in vse skupaj zmeljite v gladko in kremasto zmes.

3) Humus preložite v skledico in ga posujte z zmleto papriko ter postrezite.

 

PREBERITE TUDI: Spomladanski zvitki

 

Domač tahini: Tahini lahko pripravite tudi sami doma in sicer tako, da dve žlici sezama popražite v ponvi, da dobi rahlo zlato barvo, nato pa ga z malo olja zmiksate v pasto.

 

 
Recept za humus z rdečo papriko smo si sposodili v Kuharici za punce, ki je izšla pri Mladinski knjigi in vsebuje več kot 50 okusnih in preprostih receptov za vsako priložnost ter zabavno družinsko kuhanje. 

 

Vse ponedeljkove recepte tedna najdete tudi v naši rubriki Recepti, kjer lahko z nami podelite tudi svoje kuharske specialitete in tako pomagate staršem, ki so ostali brez kuharskih idej.