Bučke so zdravilne

Uredništvo Fit.ringaraja.net | 12.1.2011

Bučke vsebujejo obilo vitaminov in mineralov: betakaroten, vitamine C, B in E, lutein, ki je koristen za oči, ter kalij, fosfor, kalcij, mangan in magnezij. Bučke so lahko prebavljive, zato so priporočljive pri težavah s prebavo.

 

Raziskave kažejo, da znižujejo raven holesterola v krvi in preprečujejo bolezni srca.

Srednje velika bučka ima samo 25 kalorij. Ker so tudi nasitne, so idealne za vse, ki se borijo z odvečnimi kilogrami.

Nakup

Med nakupovanjem ste zagotovo opazili, da so bučke zlahka dostopne, saj jih v rastlinjakih gojijo vse leto. Izberite manjše in tanjše, saj so večje manj okusne. Preverite, da so čvrste in da je njihova lupina bleščeča, brez poškodb, gub, svetlejših ali mehkejših predelov.

Shranjevanje

Bučke neoprane hranite v hladilniku. Najbolje jih je porabiti v treh do štirih dneh, sicer pa so uporabne približno teden dni.

Priprava jedi

Če so bučke mlade in majhne, jih ni treba lupiti – dovolj je, če jih operemo in jim odrežemo oba konca. Večjim bučkam je treba odstraniti tudi semenje. V nasprotju z bližjimi sorodnicami kumarami jih navadno toplotno obdelamo, čeprav jih lahko jemo sveže, ki so tudi bolj zdrave. Lahko jih dušimo, pečemo v pečici (20 minut, na polovici jih obrnite), pripravimo na žaru ali kratek čas kuhamo v vreli vodi.

Njihov okus je nevtralen, zato jim je priporočljivo dodati začimbe in malce olivnega olja: sama predlagam še ingver in sol, mnogi pa prisegajo na baziliko, origano ali majaron. Pred pečenjem na žaru jih lahko mariniramo v balzamičnem kisu.

Zanimivosti

Čeprav jih uporabljamo kot zelenjavo, so bučke botanično sadje. Sorodne so melonam. V nekaterih državah, denimo v Franciji in Italiji, so velika poslastica cvetovi bučk. Navadno jih postrežejo ocvrte v krhkem testu ali pa jih polnijo s paradižnikom, kozjim sirom in zelišči.


Vir: Viva.si

PREBERI ŠE: 

Recept: Bučke na žaru s karijem

Recept: Bučke s česnom