3 recepti za domača rastlinska mleka

Uredništvo Ringaraja.net | 15.1.2024

Tudi vaša družina uživa rastlinska mleka in se že nekaj časa odločate, da bi se naučili domače priprave? V resnici je postopek zelo enostaven!

 

Za to, da pripravite domače rastlinske napitke oziroma kot jim rečemo po domače - rastlinska mleka, ne potrebujete posebnega aparata za pripravo.

V resnici je priprava domačih rastlinskih napitkov zelo enostavna.

 

Tri zlata pravila

Da bo rezultat zares okusen in zdrav, pri pripravi domačih rastlinskih napitkov upoštevajte tri zlata pravila:

  • Vedno uporabite žita in oreščke ekološkega izvora!
  • Ne pozabite na začimbe, s katerimi lahko ustvarite slastne okuse. Naj bodo tudi začimbe ekološkega izvora.
  • Če boste rastlinski napitek solili, uporabite himalajsko ali morsko sol, ne kuhinjske rafinirane.

 

1) Domače "ovseno mleko"

Osnova za domač ovseni napitek so ovseni kosmiči, ki jim dodate vodo, malo soli in začimbe po vašem okusu (vanilijo, cimet, ingver, kokos, med ...). Kosmičevo kašo, ki ostane na cedilu, lahko s pretlačenim sadjem uporabite za zajtrk ali jo z malo medu vmešate v super hranilno žitno kavo.

Recept za ovsen rastlinski napitek najdete tukaj.

 

2) Domač rižev napitek

Še en zmagovalec v liniji domačih rastlinskih napitkov, pri katerih lahko sami kontrolirate količine in postopek od zrna žita do kozarca napitka. Tudi priprava riževega napitka je zelo enostavna in tudi pri tem napitku se lahko tako glede gostote kot okusa prepustite domišljiji. Rižev napitek odlično obogatijo naslednji okusi: vanilija, čokolada in cimet, lahko pa zajadrate tudi v slane vode in ostale začimbe. Rižev napitek je primeren za pripravo kašic, tako sadnih kot žitnih ter kot gostilo pri pudingih.

Recept za rižev rastlinski napitek najdete tukaj.

 

3) Domače kokosovo mleko

Prednosti kokosovega napitka je toliko, da bi moralo biti v hladilniku vsake družine. Bogato je namreč s številnimi vitamini in minerali ter dobrimi maščobami, prav tako pa deluje protibakterijsko in protivirusno. Kokosovo mleko je sicer tekočina, ki nastane iz naribanega kokosovega mesa svežega kokosa, toda zelo okusno in zdravo kokosovo mleko si lahko pripravite tudi iz kokosove moke. Po želji lahko dodate tudi zmlete namočene mandlje in tako dobite kokosovo-mandljevo mleko.

Recept za kokosov-mandljev rastlinski napitek najdete tukaj.

 

 

Recepte za domače rastlinske napitke smo si sposodili na spletni strani BoobeeFoodee, kjer najdete kopico receptov in uporabnih idej za zdrave in preproste obroke za dojenčke, ki se šele spoznavajo z osnovami goste hrane, malo večje nadobudneže, ki že veselo posegajo po priboru in otroke, ki že znajo povedati, kaj hočejo jesti in kaj ne.

 

Vse ponedeljkove recepte tedna najdete tudi v naši rubriki Recepti, kjer lahko z nami podelite tudi svoje kuharske specialitete in tako pomagate staršem, ki so ostali brez kuharskih idej.