Zdravo sladkanje za nosečke s sladkorno

Uredništvo Ringaraja.net | 19.2.2024

Četudi so vam diagnosticirali nosečniško sladkorno, to še ne pomeni, da se ne morete zdravo posladkati. Da boste lažje preživele decembrske dni, smo nutricionistko Anjo Pristavec prosili za recept za zdrav sladek priboljšek.

 

Kar pri tri do petih odstotkih nosečnic se po 24. tednu nosečnosti razvije nosečniški diabetes. Večjo verjetnost za njen razvoj imajo matere s prekomerno telesno težo in nosečnice, ki so bile že pred nosečnostjo nagnjene k diabetesu ali so imele moteno toleranco na glukozo.

Nezdravljena sladkorna bolezen v nosečnosti škodljivo vpliva tudi na razvijajoč plod, zato jo je treba nujno zdraviti. Večinoma je dovolj prilagojena prehrana, ki poskrbi za uravnotežen krvni sladkor. Kakšno hrano naj nosečnica izbere, če so ji diagnosticirali nosečnički diabetes, smo povprašali nutricionistiko Anjo Pristavec iz Befita.


Čim manj predelani ogljikovi hidrati

"Za nosečnico s sladkorno boleznijo veljajo predvsem pravila uravnotežene zdrave prehrane s poudarkom na raznovrstni zelenjavi in sadju, ki naj služi kot zamenjava za slaščice. Nosečnica naj upošteva splošna priporočila glede prehrane v nosečnosti (izogibanje surovemu mleku, školjkam, ipd.). Obroki naj bodo čim bolj enakomerno razporejeni (3 glavni in 2 malici oziroma po potrebi), priporočljivo pa je, da nosečnica večji del energije zaužije v prvem delu dneva. Pri tem ne smemo pozabiti tudi na dovoljšno količino popite tekočine (voda, nesladkan čaj)," splošne smernice razkriva Pristavčeva in dodaja:

"Viri živil, ki vsebujejo ogljikove hidrate, naj bodo čim manj predelani, imajo naj nizek glikemični indeks, tako da bo za njihovo prebavo potrebno več časa. Tako se bo glukoza počasneje sproščala v kri ter tako vplivala na počasnejši in bolj uravnotežen dotok energije tkivom, brez prevelikih nihanj," svetuje sogovornica, ki nosečkam s sladkorno boleznijo priporoča, da belo moko zamenjajo s polnozrnato tako pri kruhu in testeninah kot ostalih izdelkih iz moke, povečajo vnos kaš kot so pirina, ajdova, prosena in ješprenova, namesto belega riža izberejo nebrušenega in rjavega, procesirane in sladkane kosmiče pa nadomestijo s kosmiči iz celih valjanih zrn (ječmenovi, pirini, ovseni) in brez dodanega sladkorja.

 

Zdravo sladkanje

Veliko bodočih mamic z nosečniško sladkorno se najtežje odpove sladkarijam. Toda čeprav se morajo sladkorju čim bolj izogibati, to še ne pomeni, da se ne smejo zdravo posladkati. "Odlična zamenjava za slaščice je sadje. Če kos sadja dopoldne kombiniramo z jogurtom in cimetom, popoldne pa z oreščki, ubijemo dve muhi na en mah - se posladkamo, hkrati pa nam sladkor pretirano ne poskoči. Kombinacija sadja z maščobo ali beljakovinskim živilom vpliva namreč na nižjo glikemično obremenitev obroka, kar pomeni manjši vpliv na porast krvnega sladkorja," nosečke tolaži Pristavčeva, ki je za vse Ringarajine nosečke s sladkorno pripravila tudi recept za zdrav priboljšek.


Za eno malico potrebujete:

  • 1 veliko jabolko
  • 100 g puste skute
  • 20 g mletih orehov
  • ekološki cimet

Priprava:

Jabolko olupite in naribajte ter zmeljite orehe. Po želji lahko naribano jabolko podušite v malo vode skupaj s cimetom. V kozarček naložite polovico jabolk, nanje potresite polovico skute in orehov ter nato obilno potresite s cimetom. Cel postopek ponovite še enkrat. Po želji lahko dodate še žličko mletega maka.