Rahla pikantnost z rukolo

Nika Dolenc | 23.4.2015

Za solate ali samostojno z olivnim oljem. Najbolje se obnese kot posteljica oz. podlaga za druge jedi – od mesa do rib, sira in zelenjave.

 

Rukola se je v kulinariki v zadnjem času izredno uveljavila kot solatna zelenjava. Njena uporaba je kar pestra, seveda pogojena z vašo kreativnostjo v kuhinji. Poznamo kar nekaj vrst rukole, med sabo pa se razlikujejo po velikosti in obliki listov ter po pikantnosti. Jedem daje posebno aromo in vonj ter malo pekoč okus. Zaradi izredne trdoživosti v slabih pogojih rasti pa ji lahko pripišemo tudi vlogo plevela. Ta dvoletna rastlina izvira iz Italije. Raste v večini držav Srednje in Južne Evrope, najdemo pa jo celo v Veliki Britaniji in Rusiji.


Rukolo lahko pobiramo na vrtu od pomladi do jeseni. Liste, tako kot pri peteršilju, vedno znova režemo. Najboljši so mladi listi, s približevanjem poletja pa postajajo vedno bolj grenki.


Primerna je za solate, predvsem v kombinaciji z drugimi vrstami solate, ali samostojno z olivnim oljem. Uporabljamo jo kot prilogo k raznim jedem, najbolje se obnese kot posteljica oz. podlaga za druge jedi (od mesa do rib, sira in zelenjave). V zadnjem času jo zasledite tudi kot dodatek picam.


Iz rukole pripravljamo tudi omake, ki jih postrežemo k rižu ali testeninam. Delovala naj bi kot afrodiziak, še zlasti divja rukola, ki raste v odmaknjenih in skritih kotičkih.


Zaradi visoke vsebnosti železa dobro vpliva na zdravje. Pospešuje prebavo in vsebuje veliko vode.


POIŠČITE RECEPTE Z RUKOLO TUKAJ!