Krehalko: domač sirup za lajšanje kašlja

Uredništvo Ringaraja.net | 26.3.2022

Črna redkev, ki je ena od sestavin Krehalka, je najbolj znana po svoji vlogi pri obolenjih dihalnih poti, saj lajša kašelj in pomaga pri izkašljevanju.

 

Hladni del leta s sabo prinaša tudi pogostejša otrokova zdravstvena obolenja in kašelj. Kašelj, ki je včasih pri otroku lahko zelo nadležen in vztrajen. Kdaj zaradi kašlja k zdravniku, preverite tukaj.

Za tokratni ponedeljkov recept tedna smo si zato na spletni strani Boobeefoodee.si izposodili odličen recept za domač sirup za lajšanje kašlja - Krehalko.

 

Črna redkev

Glavni in edini sestavini tega naravnega sirupa za lajšanje kašlja Krehalko sta črna redkev in med, ki pa naj bo seveda ekološki in nesegret.

Črna redkev zaradi visoke vsebnosti žveplovih spojin in eteričnih olj deluje protivnetno in čistilno, najbolj pa je znana po svoji vlogi pri obolenjih dihalnih poti, saj lajša kašelj in pomaga pri izkašljevanju. Hkrati pomaga tudi krepiti imunski sistem in spodbuja delovanje jeter. 

Če temu dodamo še vse zdravilne lastnosti nesegretega ekološkega medu, ni čudno, da so si s tem sirupom pomagale že naše babice in prababice.

 

PREVERITE TUDI TA RECEPT: Anti-prehladne lizike

 

Kako ga pripraviti?

1) Večjo črno redkev dobro očistite z vodo in obrišite do suhega.

2) Nato redkev izdolbite (najlažje kar z žlico oziroma žlico za sladoled) tako, da dobite "skledico" in je v rekdvi še vedno belo meso.

3) Redkvino skledico postavite v krožnik oziroma skodelico, da bo poravnana in stabilna.

4) Sedaj vanjo nalijte med, vendar ne do vrha, saj bo redkev spustila sok! Med pustite stati v redkvini skledici najmanj 12 ur, še bolje pa 18 ali celo 24 ur.

5) Po pretečenem času je sirup pripravljen za uživanje. Otroku, ki ima težave s kašljem oziroma nahodom, ponudite eno žlico Krehalka po obroku; najbolje zvečer pred spanjem, da boste vsi bolje spali.

6) Ker je Krehalka najbolje uživati svežega (saj so takrat učinkovine najmočnejše), si je najbolje pripraviti manjše količine, ki jih boste lahko sproti porabili.

 

Opozorilo: Sirup je primeren za otroke, starejše od 12 mesecev.

 

Vse ponedeljkove recepte tedna najdete tudi v naši rubriki Recepti, kjer lahko z nami podelite tudi svoje kuharske specialitete in tako pomagate staršem, ki so ostali brez kuharskih idej.