Kako pripravljamo starodavna žita?

Helena Primic | 7.3.2021

Med različnimi vrstami sireka je najbolj običajen beli sirek, iz katerega lahko naredimo moko, ki lahko povsem nadomesti pšenično moko. Ohranjen v celem zrnu je odlična pokovka!

 

Čeprav ima sodobna hrana lepši videz in je lepše zapakirana, strokovnjaki za zdravo prehrano opozarjajo, da je njena hranilna vrednost iz leta v leto vse slabša.

To najlažje opazimo, če po okusu, vonju in občutkih po zaužitju primerjamo sadje in zelenjavo iz konvencionalne trgovine s tisto domačo, pridelano po naravnih in ekoloških načelih.

Enako velja tudi za žita, ki so v sodobnem času vse bolj predelana in procesirana tako med pridelavo kot proizvodnjo in transportom. Nekatera med njimi so tudi vse bolj gensko spremenjena, zato je čas, da se vrnemo nazaj k starodavnim žitom.

 

PREBERITE TUDI: Začimbe za raven trebušček 

 

Od ajde do tefa

Med starodavna žita prištevamo številna žita, ki so jih različne kulture in civilizacije gojile, jedle ter cenile pred že več tisoč leti – od brezglutenskih (koruzni zdrob, ajda, proso, kvinoja, amarant, tef in sirek) do takšnh, ki vsebujejo gluten (ječmen, cela pšenična zrna, pira, kamut, bulgur, nezrela pšenica ali frike in dvozrnica ali emer).

Nekatera med njimi so bila redno na krožnikih naših babic in dedkov, za nekatera pa morda slišimo prvič, saj izvirajo iz Amerike, Afrike in Azije.

Resda je za človeka najbolj zdrava lokalna hrana, ki raste na območju, kjer živi, toda v sodobnem času visoko procesiranih prehranskih izdelkov, je zagotovo bolje pojesti kruh iz tefa, ki ga najdemo pretežno v Etiopiji in Eritreji, kot kruh iz gensko spremenjene pšenice, ki je na poti do trgovine doživela vrsto pretresov - od škropljenja do sevanja proti morebitnim škodljivcem.

 

PREBERITE TUDI: Kako (s)hujšati glede na krvno skupino? 

 

Kako starodavna žita (s)kuhati?

Vsako žito zahteva posebno vrsto priprave, zato smo za nekatera starodavna žita zbrali nasvete, kako jih pravilno skuhati in kako vse jih lahko uporabite tudi v družinski kuhinji.  

 

Ajda

Kuhanje: Ajdo je treba pred kuhanjem temeljito oplakniti, lahko pa jo tudi namočite. Skuhate jo lahko pri rahlem vretju (12 do 15 minut) ali le v sopari.

Razmerje z vodo: 1:2

Uporabnost: Ajdova moka je idealna za kruh, palačinke, čajno pecivo in biskvit. Priporočljivo je, da jo mešate z drugimi mokami.

 

Amarant

Kuhanje: Amarant mora vreti približno 25 minut, da je skuhan. Kuhan je nekoliko lepljiv, vendar ostane zunaj lepo hrustljav, notri pa mehak.

Razmerje z vodo: 1:3

Uporabnost: Amarantova moka je odlična rešitev za brezglutensko dieto, saj jo lahko uporabimo tako za kruh in testenine kot torte in biskvite.

 

PREBERITE TUDI: Triki za peko brezglutenskega kruha 

 

Emer

Kuhanje: Polnozrnato različico dvozrnice ali emer je treba kuhati dlje kot oluščeno ali na pol oluščeno. Najlažje jo je skuhati v vreli vodi, in sicer jo kuhajte 15 do 20 minut.

Razmerje z vodo: 1:2

Uporabnost: Zaradi svoje čvrste strukture (podobna je ješprenu) je emer odličen nadomestek za riž in testenine, dodamo pa jo lahko tudi juham, rižotam in drugim jedem iz riža ter solatam.

 

Frike

Kuhanje: Nezrela pšenica ali frike je zelo preprosta za kuhanje. Čas kuhanja in količina vode sta odvisna od tega, ali imate polnozrnato ali zdrobljeno različico, zato upoštevajte navodila na embalaži.

Razmerje z vodo: odvisno od vrste

Uporabnost: Frike je pravzaprav zgodaj požeta pšenica, ki ima zrna še zelena. Takšna zrna je treba popražiti, posušiti in oluščiti, zato ima frike prekajen okus in oreščkasto teksturo. Uporabite jo lahko kot dodatek jedem ali samostojno jed.


Kako žita pravilno pražimo?

Žito s praženjem dobi okus po oreščkih oziroma mu obogatimo okus, nekatera pa postanejo tudi hrustljava. Žita lahko popražite tudi doma – v pečici ali ponvi.

Če ga pečete v pečici, ga razporedite po papirju za peko in pražite na srednji temperaturi približno pet minut oziroma dokler ne začne spreminjati barve. Če ga pražite v ponvi, ponev najprej segrejte na srednjo temperaturo, nato vanjo stresite žito, ki ga med praženjem večkrat premešajte oziroma lahko potresete ponev, da se žito enakomerno obarva.  

 

Kamut

Kuhanje: Kamut je pred kuhanjem dobro namočiti, saj s tem bistveno skrajšamo čas kuhanja. Odcejen kamut damo v vrelo vodo, v kateri ga ob lahnem vretju kuhamo 30 do 40 minut.

Razmerje z vodo: 1:2

Uporabnost: Kamutova moka ima nežen, maslen okus po oreščkih, vendar je okus tako nevsiljiv, da lahko z njo povsem nadomestimo običajno pšenično moko.

 

Kvinoja

Kuhanje: Kvinojo je treba pred kuhanjem obvezno oplakniti, da odstranimo grenek sloj. V vreli vodi jo pustimo vreti 10 do 15 minut, pri čemer pazite, da jo kuhate v dovolj veliki posodi, saj se kvinoja po kuhanju poveča za štirikrat in postane prosojna.

Razmerje z vodo: 1:2

Uporabnost: Kvinojini kosmiči so odličen brezglutenski zajtrk, ki vsebuje veliko beljakovin. Ni čudno, da so kvinojo uporabljali že Inki pred več tisoč leti.

 

PREBERITE TUDI: 3 ideje za zdrav dojenčkov zajtrk 

 

Sirek

Kuhanje: Sirek pred kuhanjem oplaknite, nato ga dodajte mrzli vodi in počakajte da zavre v pokriti posodi, kjer naj lahno vre približno eno uro, da se dobro zmehča.

Razmerje z vodo: 1:3

Uporabnost: Obstaja več vrst sirekov - od bele do črne barve. Najbolj običajen je beli sirek, iz katerega lahko naredimo moko, ki lahko povsem nadomesti pšenično moko. Ohranjen v celem zrnu je odlična pokovka!

 

Tef

Kuhanje: Kuhanje tefa je odvisno od tega, kako ga bomo postregli. Lahko ga skuhamo v kropu in jemo kot kosmiče za zajtrk, lahko pa ga potresemo v juhe in pekovske izdelke ter na solate. V jedeh obogati okus in teksturo.

Razmerje z vodo: odvisno od uporabe

Uporabnost: Tefova moka je 100% polnovredna moka kremno rjave barve z edinstvenim sladkim okusom po sladu. Primerna je tako za kruh kot peko.

Zaradi svoje čvrste strukture (podobna je ješprenu) je odličen nadomestek za riž in testenine, dodamo pa jo lahko tudi juham, rižotam in solatam.