Za vse ljubitelje ptičkov

Uredništvo Ringaraja.net | 17.11.2017

Arboretum s svojo bujno naravo ponuja zatočišče in hrano številnim pticam. Z dobrim sluhom in ostrim vidom boste na Ornitološkem sprehodu lahko opazili in slišali marsikaterega ptička, ki se skriva v krošnjah dreves in grmov.

 

Ste že obiskali park Arboretum v jesenskih dneh? Čeprav smo se že razveselili prvega snega, je v naravi še vedno jesen, polna bogatih barv, posebne svetlobe, v kateri narava še lepše zasije, in čudovitega ptičjega petja. 

Če tudi vaš otrok oz. vaša družina obožuje ptičke, se nam v nedeljo, 19. novembra 2017, med 8.30 in 9.30 dopoldne pridružite na Ornitološkem sprehodu, ki ga bo vodila Alenka Bradač, avtorka Ptičjih zgodbic za otroke in soavtorka rubrike Skupaj rastemo pri reviji Svet ptic, sicer pa vzgojiteljica v vrtcu in sodelavka Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS).

 

Vaja potrpežljivosti

Arboretum s svojo bujno naravo ponuja zatočišče in hrano številnim pticam. Z dobrim sluhom in ostrim vidom boste lahko opazili marsikaterega ptička, ki se skriva v krošnjah dreves in grmov. Na opazovanje se bomo odpravili v jutranjih urah zato, ker je večina ptic najbolj aktivnih prav zjutraj - v prvih treh urah po sončnem vzhodu in zvečer. V tem času se tudi najbolj intenzivno oglašajo.

Ptice je najlažje opazovati in določati, če smo pri tem čim bolj mirni in tihi, naši gibi pa umirjeni in počasni. Kar bo tudi za otroke odlična priložnost za vadbo potrpežljivosti in urjenja tišine.


 

V DOPPS priporočajo, da s seboj prinesete daljnogled, ki je za opazovalce ptic najpomembnejši pripomoček, s katerim si bistveno olajšamo določevanje ptic. Precej jasneje lahko opazujemo tudi njihovo obnašanje, ne da bi jih pri tem preveč motili.

 

Več o opazovanju ptic lahko preverite na spletni strani DOPPS.