Z roko v roki z naravo

Emanuela Gorenjak, ustvarjalka bloga SamoMama Emanuela | 3.6.2021

Kljub temu, da živimo v sožitju z naravo, sem imela pri uvajanju goste hrane pri svojih otrocih prenekatero prepreko. Najhujša izkušnja je bila pri Hani, ki ni hotela jesti doma pripravljene hrane.

 

Je tudi vaša družina zaljubljena v naravo? In vaš otrok navdušen vrtnar? Ali morda svojemu otroku ravno uvajate gosto hrano in mu želite ponuditi le najboljše iz narave?

Potem obvezno preberite navdihujoč zapis Emanuele, mame treh otrok in ustvarjalke bloga Samo Mama Emanuela. 


Samomama.com

 

Imamo račke, kokoši, goske, vrt in manjšo njivo

Moje otroštvo je bilo tesno povezano z naravo. V vinogradu starih staršev sem preživela marsikatero uro. Življenje z naravo se mi je zasidralo v zgodnje otroštvo, kar je bil tudi povod za študij agronomije.

Ljubezen me je iz domače Štajerske pripeljala na Notranjsko, kjer z Matejem na zemlji, ki jo imamo okoli hiše, poskušava najinim trem otrokom kar se da približati naravo.

Tako imamo račke, kokoši in goske ter seveda vrt in manjšo njivo. Trudiva se, da otroci sodelujejo pri vseh procesih, ki se dogajajo na naši mali kmetiji. In čeprav smo sredi mesta, so otroci neprestano v stiku z naravo - ali s sprehodi po gozdu ali z delom na vrtu.

 

Letos smo v korita posejali cvetlični travnik za dragocene čebele 

Sami vzgojimo tudi marsikatero sadiko. Najstarejša Hana (devet let) je letos sama posejala, presadila in na vrt posadila nekaj sadik paradižnika. Njen ponos, ko pokaže čisto svoje sadike, je neprecenljiv.

Jurij (pet let) skrbi za svoj delček vrta in čeprav ne mara zelenjave, je njegov vrt vedno oplet in negovan.

Najmlajšo Piko (štiri leta) pa trenutno bolj kot delo na vrtu zanimajo pridelki. Najbolj srečna je, ko izruva korenček ali odlomi cvet brokolija in zelenjavo pohrusta kar na vrtu. Vesela sem, da so otroci tudi v vrtcu in v šoli v stiku z naravo, kjer obdelujejo svoj šolski vrtiček.

Z namenom, da spremljamo rast in razvoj rastlin od semena do cveta, smo letos v korita posejali cvetlični travnik. Ta izbor semen za cvetlični travnik je HiPP pripravil zato, ker so rastline medonosne in privabljajo čebele. Za čebele pa vsi vemo, kako so pomembne za opraševanje rastlin, ne samo travniških, ampak tudi za vrtnine in sadje.

Življenje z naravo je za nas in razvoj otrok izredno pomembno, zato podpiram HiPPove smernice za trajnostni ekološki razvoj ter skrb za okolje. 

 

HiPP

 

Izzivi pri uvajanju goste hrane 

Kljub temu, da živimo v sožitju z naravo, pa sem imela pri uvajanju goste hrane pri svojih otrocih prenekatero prepreko. Najhujša izkušnja je bila pri Hani, ki ni hotela jesti doma pripravljene hrane.

Najraje je imela gotove žitne kašice, ki sem ji jih pripravljala z adaptiranim mlekom. Svojega mleka namreč zaradi njenega zavračanja dojenja nisem imela. Za malico je navadno jedla zelenjavne ali sadne kašice v steklenih lončkih. Zanimivo je, da je z vstopom v vrtec začela postopoma jesti vse. Danes je zdrava devetletnica, ki jé praktično vse.

Za uvajanje goste hrane pri Juriju sem se zato bolje pripravila. V steklene lončke, ki so mi ostali od Hane, sem iz domačega sadja nakuhala ogromno kašic, ki jih je tudi z veseljem jedel. Pa tudi zelenjava ni bila problem. Ta je postala težava potem, ko je mali vstopil v vrtec. Sedaj se trudim, da mu zelenjavo podtaknem v različne jedi. Obožuje pa sadje, zato imam v torbici velikokrat sadne vrečke in sadne ploščice.

Pika je imela od rojstva hudo alergijo na mleko. Vesela sem, da se je dolgo dojila, toda zaradi njene alergije sem morala biti na dieti brez mlečnin. Pri enajstih mesecih je alergija izzvenela in sedaj lahko vse. Zagotovo pa ima najraje svežo zelenjavo na vrtu.

  

HiPP

 

HiPP-ovi paketi vse od rojstva do malčka

Uvajanje goste hrane zagotovo ni lahka naloga, zato sem vesela, ker lahko danes mamice dobimo kupico nasvetov. V HiPP BabyClubu so poskrbeli, da mamice dobijo napotke in pakete, ki so primerni starosti otroka - vse od rojstva do malčka.

Skupaj s partnerji pa je HiPP svoje pakete še oplemenitil. Tako so v paketih tudi voščenke Medenka, ki so naravne in iz čebeljega voska, tako da ni strahu, če bi jih otrok slučajno zanesel v usta, ko barva pobarvanke, ki so na spletni strani HiPP BabyCluba.

Podjetje FEK's bedding pa je priložil še nežno laneno krpico, ki je vsestransko uporabna. Poleg popusta za dodaten nakup voščenk Medenka in lanenih izdelkov pa se v paketu skriva tudi popust za fotografiranje pri fotografinji Petri Nuzdorfer (Mali čudež narave).

Zvestobo pa HiPP nagrajuje tudi z zbiranjem HIPP Organic/BIO pečatov, ki jih prejmete pri nakupu HiPP-ovih izdelkov. Več o tem si lahko preberete tukaj. Nagrade so čudovite! 

 

Mamice, ki svoje otroke razvajamo le z najboljšimi izdelki iz narave

Vse mame svojim otrokom želimo najboljše za njihov razvoj, zato sem vesela, da lahko otrokom ponudim najboljše. Podjetje HiPP skrbi, da so njihovi izdelki kakovostni, zato jim brez slabe vesti dam tudi stekleničko BIO jabolčnega soka HiPP ali pa HiPP-ovo sadno ploščico.

Vabljeni, da se včlanite v HiPP BabyClub in se pridružite skupini zadovoljnih mamic, ki svoje otroke razvajamo le z najboljšimi izdelki iz narave.

 

HiPP BabyClub