Vadba z dojenčkom

Andreja Semolič | 24.1.2010

Vadba z dojenčkom je lahko zabavna. V članku so predstavljene tri osnovne vaje z dojenčkom, ki je star 3 mesece.

 

Z vami vadi ter deli izkušnje profesorica športne vzgoje Andreja Semolič, strokovnjakinja s področja fitnesa.

 

Ko sta dojenček in mamica pripravljena, začnemo z ogrevanjem, ki ga imenujemo PREBUJANJE. Ogrevanje vključuje dinamično raztezanje, pripravo sklepov in večjih mišičnih skupin na vadbo. V tem delu se uporablja tudi otroška glasba, da se pridobi otrokovo pozornost.

Nadaljujemo z vadbo, ki jo imenujemo SPODBUJANJE MOČI. Ta segment vključuje povečanje moči in čvrstosti zgornjega in spodnjega dela telesa, poudarek pa je na mišicah trebuha in spodnjega dela hrbta ter zadnjice. Otroci so v tem delu »uporabljeni« kot obremenitev, recimo sklece s poljubčkom ali pa držanje otroka v rokah medtem, ko izvajate vaje za trebušne mišice.

Sledi vadbeni del, ki se mu pravi STIMULACIJA. V prvem delu vadbe otroka nosimo v »kenguruju« ali držimo v lupinici, odvisno od vaje in v tem položaju izvajamo blage nizkointenzivne vaje za povečanje vzdržljivosti, kjer se frekvenca srčnega utripa nikakor ne dvigne nad 130 ud./min. Koreografija je oblikovana tako, da se otroci gledajo med seboj, torej ali v krogu ali si v parih stojijo nasproti. Vsa vadba se več čas prilagaja možnostim in zmožnostim skupine.

V drugem delu otroka spodbujamo z igranjem, da oblikuje take načine premikanja, ki ga vodijo do uspešnega prevračanja, sedenja, plazenja, vse do prvih samostojnih korakov.

Sledi UMIRJANJE, ki vključuje raztezanje in sproščanje tako mamice kot dojenčka. Ob glasbi otroka masiramo, s tem pri njem spodbujamo cel spekter različnih občutkov. Večino časa se mamice spodbuja k očesnemu kontaktu z otrokom. Pomembno je, da se otrok odziva ter pri vadbi sodeluje.


SPLOŠNA NAVODILA

Vse vaje izvajamo počasi in kotrolirano, tako v fazi dvigovanja kot v fazi spuščanja.

Pri vseh vajah pazite na dihanje. V fazi napora, oziroma pri dvigu, vedno izdihnemo, pri vračanju v osnovni položaj pa vdihujemo. Vsako vajo izvajajte trikrat zaporedoma, z minutnim odmorom, ponovitev znotraj vaje pa naj bo 8 – 10 krat. Potem preidite na naslednjo vajo.

Za moč rok in ramenskega obroča

Vlezite se na hrbet, otroka si položite na prsa ter ga nežno primite z obema rokama ter dvignite navzgor. Vaja se izvaja z hitrejšim dvigom in počasnim spuščanjem otroka. V zgornjem položaju, počakajte za trenutek, vendar ne iztegnite svojih komolcev do konca, nato pa se počasi vrnite v začetni položaj. Vsakič, ko ga približate k sebi, mu dajte poljubček, nato ga malo hitreje dvignite – to ga bo zelo nasmejalo.

Krepitev trebušnih mišic

Vlezite se na hrbet, nogi sta pokrčeni, otrok naj se vleže s hrbtom na vaša prsa, s tem, da ima noge na vašem trebuhu. Otroka primite z obema rokama preko prsnega koša in trebuščka ter počasi dvigujte samo zgornji del trupa v smeri naprej in noter.

Raztezanje spodnjega dela hrbta in nog

Vsedite se na tla, iztegnite noge ter si posadite otroka na goleni. Otroka držite z obema rokama ter se nagnite v smeri naprej, tako da počasi začutite raztezanje v spodnjem delu hrbta ter nogah. Lahko se zelo rahlo zibate, vendar poskušajte ohraniti položaj. Več čas z otrokom obdržite očesni kontakt, drugače ne bo sodeloval.