Vadba joge skupaj z dojenčkom

Uredništvo Ringaraja.net | 29.10.2017

Od tretjega meseca naprej lahko preproste vaje joge izvaja tudi dojenček, ki vadi skupaj z vami. Tako boste poskrbeli ne le za svoje hitrejše okrevanje in fit telo, temveč boste na pravilen in zabaven način razmigali tudi dojenčka. Več v članku!

 

Vadba joge za mamice in dojenčke ni le vadba za mame po porodu, pri čemer je dojenček le njena "utež".

"Na naši vadbi Joga mami in dojenček vzporedno aktiviramo tudi dojenčka, ki ga preko masaže ogrejemo, mu razgibamo sklepe ter ga postavljamo v različne joga položaje glede na njegovo starost in potrebe. Dojenčki so namreč rojeni jogisti, saj je njihovo telo izredno prožno, dihanje globoko in energija brezmejna. Sicer je pa joga primerna za dojenčke od tretjega meseca do enega leta oz. do enega leta in pol starosti. Dobro je, da otrok še ne hodi, saj ga sicer težjo zamotimo," je pojasnila Ana Kersnik Žvab, avtorica knjig Joga za nosečnice, Joga mami in dojenček ter Srčna joga.


Kako poteka joga z dojenčkom?

Kot nam je zaupala sogovornica je joga za mame in dojenčke prilagojena tako mamam kot dojenčkom oz. njunim potrebam. "Z uvajanjem joge vedno začnemo postopoma in počasi, da se mamica in dojenček prilagodita jogijskim položajem. Nato pa vadbo iz tedna v teden nadgrajujemo - dodajamo nove asane in povečujemo težavnost že znanih asan. Prilagodimo tudi zelo priljubljeno vajo pozdrav soncu, ki ga lahko mama z dojenčkom izvaja v štirih različicah, glede na starost dojenčka in okrevanje mamice po porodu," je pojasnila Kersnik Žvabova.

 

Pozitivni učinki joge

Joga je vadba, s katero povečamo gibljivost in mobilnost sklepov, okrepimo kite in uravnovesimo nihanje hormonov. "Vsi ti procesi so ključnega pomena za vse novopečene mamice, ki okrevajo po porodu. Z jogo lahko poporodno okrevanje pospešimo ter na varen način pridemo nazaj v formo in oblikujemo postavo. Joga nam lahko pomaga, ko pride do diastaze rektusov, prav tako pa poskrbi za močan center telesa. S posebnimi jogijskimi položaji poskrbimo tudi, da se naša drža poravna nazaj kot pred nosečnostjo, prav tako se prenese težišče telesa na mesto, kjer je bilo pred večanjem trebuščka. Pravilna drža je namreč idealna drža telesa, ko so vse sile porazdeljene enakomerno po telesu in so tako razbremenjeni sklepi, kar blagodejno vpliva tudi na postavitev notranjih organov in krepitev mišic," je pojasnila sogovornica, ki opaža, da sta po vadbi joge tako mama kot dojenček sproščena in polna energije.

"Otročki se dobro razgibajo na pravilen in zabaven način. Mamice pa se znebijo bolečin v križu, sprostijo roke, ki so obremenjene zaradi nošenja dojenčka, raztegnejo se prsne mišice, ki so pomembne sploh za mamice, ki dojijo, prekrvavi se celotno telo in očistijo dihalne poti. Toda najpomembnejši cilj joge je povezava uma in duha, kar dosežemo z zavestnim sproščanja telesa, s čimer se celotno telo sprva aktivira in na koncu v sprostilnih položajih sprosti," dodaja Kersnik Žvabova.

 

In kdaj začeti?

"Prvi mesec oz. do meseca in pol je priporočljivo, da mama izvaja le dihalne tehnike in tehnike sproščanja ter se bolj posveti svojemu okrevanju in negovanju, hranjenju dojenčka. V prvih mesecih nas namreč dojenček najbolj potrebuje, zato novim mamicam priporočam, da se joge po porodu lotijo šele takrat, ko so res popolnoma pripravljene oz. so že ujele ritem z dojenčkom," svetuje sogovornica in hkrati opozarja, da je potrebna dodatna pazljivost, če je ženska rodila s carskim rezom.

"V takšnem primeru je s kakršnokoli vadbo dobro počakati, da se rane popolnoma zacelijo, ustavi čišča in mama začuti, da je zares pripravljena na vadbo. Po navadi mamice po carskem rezu pričnejo z vadbo šele po dveh do treh mesecih po porodu. Podobno velja tudi za raztrganine in druge reze," opozarja Kersnik Žvabova.

 

Ana Kersnik Žvab (Devayani) je inštruktorica pilatesa, aerobike in joge ter plesalka in model. Mednarodno licenco za učenje joge je pridobila v Indiji, sicer pa poučuje in se udeležuje delavnic tako v Sloveniji kot v tujini. Je avtorica knjig Joga za nosečnice, Joga mami in dojenček ter Srčna joga. Za več informacij obiščite njeno spletno stran Jogazanosecnice.si.