Pravilna drža tudi po porodu

Ana Devayani Kersnik | 1.5.2017

Nosečnost vpliva tudi na držo telesa, ki ji je po porodu treba posvetiti posebno pozornost, da ponovno vzpostavimo trden center telesa. Preverite, kateri vaji pilatesa sta se za to nalogo izkazali odlični.

 

V vsakodnevnem tempu življenja velikokrat pozabimo nase, predvsem pa na pravilno telesno držo, ki se zaradi stresa, nerednega gibanja, nošenja prevelikih bremen in neenakomerne aktivacije telesa vse bolj poseda ali preoblikuje glede na naše priučeno gibanje. Vse to je še toliko bolj intenzivno v času nosečnosti, ko žensko telo postane dom za razvijajočega se dojenčka. Ker se pri nosečnicah celotna hrbtenica iz običajne oblike dvojnega S preoblikuje v drugačne oblike, notranji organi se prestrukturirajo in tako se breme prenese na druge predele telesa, je pravilno držo v nosečnosti še toliko težje doseči. Ravno zato je pomembno, da se ženska tudi po porodu posveti svoji drži in okrepi center telesa, ki vpliva na zdravje in vitalnost celotnega telesa.

 

Posledice nepravilne drže

In kakšna je pravilna drža telesa? Gre za držo telesa, pri kateri je teža pravilno razporejena glede na sklepe ter omogoča ohranitev naravnega ravnovesja v telesu, pravilno dolžino mišic in porazdeljen pritisk na sklepe. Vse to vpliva na samo gibanje in izoblikovanje celotnega telesa. Če drža ni pravilna, se pojavijo različne nepravilne formacije hrbtenice: raven hrbet, udrt hrbet, povečana lordoza, povečana kifoza, kifolordoza in druge. Nepravilna drža vsebuje namreč veliko nepravilnosti, ki se najbolj odražajo na sklepih. Najbolj so na udaru hrbtenica, ramena, kolena in boki, posledice pa se kažejo tudi kot nepravilno delovanje mišic, bolečine v sklepih in mišicah, obraba sklepov, slabo počutje in druge zdravstvene težave. Vse skupaj vpliva tudi na slabo cirkulacijo, povzroča omejeno gibanje in težje dihanje.

 

Močan center telesa

Prav s pilates vajami lahko odlično vplivamo na pravilno držo telesa in poskrbimo za pravilno oblikovanje hrbtenice ter tako tudi lažje izoblikujemo mišice ostalega telesa. Najbolj je pomembno, da poskrbimo za pravilni nevtralni položaj telesa in okrepimo naš "power house" oz. mišice centra - trebušne mišice, mišice medeničnega dna in hrbtne mišice. Ker pa ima vsak človek nekoliko drugače oblikovano telo in na telesno držo vplivajo različni dejavniki, je pomembno, da pri vsakem posamezniku upoštevamo njegove individualne posebnosti. S spodaj navedenimi pilates vajami, ki jih lahko izvajate doma ali na vrtu, boste mamice po porodu poskrbele za svoje telo - okrepile mišice in pravilneje razporedile telesno težo, pri čemer boste poskrbele tudi za svoje sklepe, vaše dihanje se bo poglobilo ter na splošno se vam bo izboljšala vitalnost in simetrična oblikovanost celotnega telesa.



1. VAJA: PRENOS TEŽIŠČA

Opis vaje: Začetni položaj je stoje, pri čemer so stopala vzporedno v širini bokov, roke pa sproščene ob telesu. Pazite, da sta liniji glava-ramena in hrbtenica-boki čim bolj poravnani. Z vdihom potujemo s telesom naprej in z izdihom s telesom nazaj. Vajo prav tako ponovimo tudi na stran. Pazite, da so stopala ves čas plosko na tleh ter da naprej, nazaj in na stran potujete s celotnim telesom.
Dihalni vzorec: Izdih vstran, vdih nazaj v nevtralni položaj. Vdih naprej, izdih nazaj.
Cilj: Aktivacija stopal ter porazdelitev teže na vse tri točke na stopalih - sredina pete, odmočje pod palcem in območje pod mezincem.



2. VAJA: UPOGIB TRUPA - GLOBOKI PREDKLON
Opis vaje: V začetnem položaju vdihnemo in nato z izdihom potujemo navzdol. Najprej potuje glava na prsni koš, nato sključimo ramena skupaj in s sproščenimi rokami s telesom potujemo proti tlom. Na najnižji točki sledi vdih in nato potujemo z izdihom in okroglim hrbtom nazaj navzgor. Ko smo spet izravnani, ponovno vdihnemo. Vajo ponovimo 8- do 12-krat.
Dihalni vzorec: Vdih zgoraj in spodaj, ko potujemo, pa izdihujemo.
Cilj: Ogrevanje hrbtenice in zadnjega dela nog.


 

Ana Devayani Kersnik je plesalka, inštruktorica pilatesa, aerobike in joge ter avtorica najnovejšega jogijskega priročnika JOGA ZA NOSEČNICE. Mednarodno licenco za učenje joge je pridobila v Indiji. Poučuje in se udeležuje delavnic v Sloveniji in tudi po svetu - vse od Amerike, Indije, Avstrije, Francije, Portugalske itd. Joga in ples sta njena strast in ju želi predajati drugim. Kot mamica se je še dodatno posvetila jogi za bodoče mamice.

Za več kliknite na Devayani yoga & dance lifestyle ALI www.jogazanosecnice.si.