Povečajte gibljivost

Kako pravilno izvajati vaje za povečanje gibljivosti?

Tanja Želj, prof. športne vzgoje www.tanergija.si | 8.2.2011

Pomembno je, da raztezne vaje izvajate pravilno. Če želite povečati gibljivost določene mišice, je pravilno sproščeno vztrajanje v določenem položaju, pozornost pa je usmerjena k mišici, ki jo raztezate.

 

Vedno se raztezamo do »praga bolečine«. Prag bolečine je meja med prijetnim in neprijetnim občutkom v mišici, med tem ko jo raztegujete.

Na začetku vztrajajte v določenem položaju 10-15 sekund. Spustite se do točke, kjer začutite rahlo napetost in tam vztrajajte. Občutiti morate raztezanje v mišici, vendar le-to ne sme biti boleče, ampak prijetno. Po lahkotnem raztezanju vajo ponovite še enkrat, tokrat nekaj centimetrov dlje in prav tako zadržite 10-15 sekund. Temu pravimo razvojne faze raztezanja. Napetost v mišici postopoma popušča. Če napetost med raztezanjem narašča ali se pojavi bolečina, pomeni, da je raztezanje nepravilno in je potrebno ali zamenjati položaj ali raztezati manj.

Med raztezanjem dihajte počasi, ritmično in kontrolirano, dihanja ne zadržujte, lahko ga poglobite. Če izvajate raztezne vaje kot samostojno vadbeno enoto, se je potrebno pred tem rahlo ogreti v obliki nekajminutnega splošnega ogrevanja, da nekoliko pospešite krvni obtok. V vsakem primeru, če se ogrejete ali ne, se je potrebno raztezati pravilno. Pri razteznih vajah prihaja do poškodb, če vaje izvajate prehitro ali da mišico raztegnete prehitro preveč.

 

Tanja Želj, prof. športne vzgoje; Ambasadorka zdravega načina življenja in gibanja,
Pilates center Tanergija