Polnozaposlene mlade mamice

Ali je organizirana mama, fit mama?

Uredništvo Ringaraja.net | 23.6.2011

Zgodba o tem, kako se splača vlagati čas vase in "delati na sebi", čeprav ste polno zasedene z dojenčkom ali otroki. Kako? Samo začeti je treba!

 



 

Torej, postali ste mamica! Odlično za vas, saj mame so pomembne. Vem, tudi jaz jo imam. Toda veste kaj? Opazil sem, da je imela moja mama tako malo časa za sebe, ker je morala skrbeti za očeta, mene in narediti vsa hišna opravila, da si je povsem pozabila vzeti vsaj malo časa zase. Veliko lahko povzamemo iz retrospektive. Ogledal sem si fotografije družinskih dogodkov, piknikov in vedno je bila osrednji organizator le-teh moja mama. Toda, kljub organiziranemu družinskemu življenju so se mami nabrali dodatni kilogrami. To se zgodi veliko ženskam, da po porodu in zaposlenemu družinskemu življenju pozabijo dati na prvo mesto sebe.

 

Z majhnim otrokom je veliko dela, toda v tistih časih so bile plenice še tekstilne, vso hrano je bilo potrebno ročno pripraviti, kuhati, ostalih pripomočkov pa sploh ni bilo na voljo. Spominjam se tudi, kako je mama z leti in stresnim življenjem z vsakim letom pridobila nekaj kilogramov. Življenje, pa vseeno teče naprej in skrb zase vedno pristane na stranskem tiru in v pomožnem načrtu.

 

Res zna biti težko poiskati in si vzeti nekaj časa samo zase, še posebej če imate otroka ali dva. Tekanje po opravkih, hišna opravila in vse ostalo, kar mora biti narejeno, postane čez čas resnično utrujajoče. Seveda je na koncu dneva zadnja stvar, na katero bi pomislil in jo še potrebuješ, še tista ura v telovadnici.

 

Če ste že zaposlena mamica z majhnim otrokom in poleg tega, hodite še v redno službo, pa utegne prezaposlenost dobiti popolnoma novo dimenzijo.

 

Težko je najti čas za službo in še težje »biti srečna«, ko je samopodoba popolnoma na dnu. Kdaj ste se nazadnje pogledali v ogledalo in si rekli »Zadovoljna sem!«? Vzemite si 10 minut in pomislite, kaj bi radi spremenili, kaj bi radi storili za sebe,da bi bili srečnejši.

 

Mlajši izgled imajo le tisti, ki se redno in primerno prehranjujejo in telovadijo. Vadba lahko mamico zelo osreči, saj izboljša njen odsev v ogledalu. Samopodoba igra pomembno vlogo pri odnosih s partnerjem. Večja kot je samopodoba večja je iskriva privlačnost med partnerjema, ki žene razmerje naprej. Torej »čas zase« dolgujete sami sebi, saj gre se za vaše dobro počutje.

 

Torej prvi in najtežji korak do dobrega počutja je, da vključite telovadbo v svoje življenje. Določite si termin za vadbo, ki vam najbolje ustreza. Organizirajte se! Vse aktivnosti v življenju, ki jih izvajate so telovadba in jih lahko vključimo kot del treninga. Pojdite na sprehod, brez ustavljanja v slaščičarni. Nagradite se raje z dodanim pohodom po trim stezi. V vročih poletnih dneh je najboljša odločitev obisk gozda. Seveda pazite se klopov, vendar če se boste bali vsega kar je izven štirih sten vaše hiše ne boste naredili nič dobrega ne za sebe ne za otroka. Če potrebujete vzpodbudo in radi delate stvari v dvoje ali v skupini se lahko pridružite skupinam za mamice, ki izvajajo vadbo v naravi.

 

Ena od mamic mi je opisala svoj dan nekako takole: »Vse mislimo, da nimamo časa, da bi lahko redno obiskovale vadbo. Ves dan imamo zaseden z otrokom in možem. Točno vemo, kdaj mora otrok jesti, kdaj mora biti kosilo in kdaj pride mož iz službe. Po kosilu z možem pa imamo t.i. družinski čas«. Odlično sem rekel! Pravkar ste definirali, kdaj vse v dnevu si lahko vzamete čas za sebe. Otrok v dopoldanskem času vsaj enkrt zaspi za slabo urico in to najbolj pogosto na sprehodu po parku. Torej v tem času lahko naredite vadbo namesto le sprehoda. Na voljo imate Aktivna Mamica programe, vadbo z otroškimi vozički v naravi, vadbo za otroka in mamo, pilates ali joga termine. V popoldanskem času pa imate prav tako možnost, da se pridružite kateremu od zgornjih programov in otroka pustite partnerju. Če partnerju ta ideja ni všeč, ga preprosto povabite zraven na vadbo. Verjemite mi, po osmih urah sedenja, vsak človek potrebuje telovadbo in tudi škodovati mu ne more.

Opcija je tudi varstvo otroka ali obisk vadbe skupaj z otrokom. Telovadba je vredna vsakega centa, pa naj bo to samostojna, v skupini ali s partnerjem. Največja dodana vrednost je sprememba okolja in da naredite nekaj za sebe in s tem tudi za družino.

 

Preberi še:

Z vozičkom do čvrste zadnjice!