Pilates za mamice po porodu

Tanja Želj, prof. športne vzgoje www.tanergija.si | 15.2.2011

Porod je zagotovo velika sprememba v življenju mlade mamice. Pogosto se veliko stvari postavi »na glavo«. Vendar smo narejeni tako, da se telo spremembam zna prilagajati.

 

Porod je zagotovo velika sprememba v življenju mlade mamice. Pogosto se veliko stvari postavi »na glavo«. Vendar smo narejeni tako, da se telo spremembam zna prilagajati.

Velika sprememba nastane v času nosečnosti na telesu. Tako v psihičnem kot fizičnem smislu. Definitivno pa dobro fizično stanje podpira tudi dobro psihično in obratno. V času nosečnosti in poroda se določene mišične skupine precej raztegnejo, teža ploda sili navzdol, zato je zelo pomembno ohranjati moč globokih mišic v trebuhu, hrtu in medeničnem dnu že v času nosečnosti. Tako bo po porodu vračanje v staro formo hitrejše in učinkovitejše.

Se pa strokovnjaki vadbe v času nosečnosti in mladih mamic po porodu, pogosto srečujemo z enakimi vprašanji mladih mamic:

  • Kaj lahko delam po porodu?
  • Kdaj lahko začnem?
  • Kaj sploh ne smem početi?

Prvo, kar mora mlada mamica upoštevati je to, kako se ona počuti. Če počutje ni dobro, telo potrebuje počitek in regeneracijo in naj se po tem občutku tudi ravna. Če pa je počutje dobro in če je »zeleno luč« za gibanje podal/a tudi ginekolog/inja, potem so možnosti sledeče:

  • V primeru naravnega poroda, se lahko mlada mamica od poroda do 6 tednov po porodu, loti krepitve mišic medeničnega dna. Po šestih tednih po porodu se lahko priključi prilagojeni vadbi po porodu (vsekakor priporočamo organizirano vadbo individualne oblike ali v skupini).
  • V primeru carskega reza (gre za operativni poseg), se vse skupaj časovno nekoliko zamakne in se lahko mlada mamica sreča z gibanjem šele, ko je rana od reza zares zaceljena in ko je počutje seveda optimalno. V primeru carskega reza pa vsekakor priporočamo individualno vadbo, prilagojeno za telo po porodu.

Če ste popolnoma okrevale ali pa če ste mamica starejšega otroka se lahko pridružite in okrepite svoje telo z enostavnimi pilates vajami. Predstavljamo vam nekaj osnovnih  vaj, ki jih lahko izvaja tako nosečnica kot mamica po porodu, ne glede na to, koliko ste bile pred in med nosečnostjo aktivne.

Dobro in zaželeno je, da ohranjate gibanje v vseh življenjskih obdobjih, če le lahko. Samo redna in pravilna telesna aktivnost vam bo nudila tudi dobro počutje in optimalno zdravstveno stanje na dolgi rok. 

 

Tanja Želj, prof. športne vzgoje; Ambasadorka zdravega načina življenja in gibanja,
Pilates center Tanergija