Medved in Višnjar - Estetski posegi po porodu

Helena Primic | 12.2.2020

Najboljši čas za preobrazbo je nekaj mesecev po prekinitvi dojenja. Zelo dobrodošlo je, da ženska še pred posegom s telesno vadbo učvrsti mišice trebušne stene in poskrbi za čim manj odvečnih maščobnih oblog že pred samim posegom.

 

K zrelosti ženske spada tudi to, da sprejme svoje poporodno telo. Pa vendar so lahko poporodne spremembe zelo različno očitne in "velike". Tako velike, da jih mama tudi s poporodno vadbo in izgubo odvečnih kilogramov ne more odstraniti.

Če nikakor ne more sprejeti teh sprememb na svojem telesu - od usahlih dojk in močno povečanih prsnih kolobarjev do številnih strij na trebuhu in povešene kože ob brazgotini od carskega reza -, si lahko pomaga z estetskim posegom.

Kaj vse je možno polepšati in kako se tega lotiti, smo preverili pri priznanih estetskih kirurgih Neviu Medvedu in Igorju Višnjarju.  

Medvedvisnjar.si

Kateri so tisti najpogostejši estetski ukrepi, s katerimi lahko pomagata mamicam po porodu, ki razmišljajo o pomoči estetske kirurgije?

Dojkam, ki so po dojenju izgubile polnost, lahko obliko in volumen povrnemo z vsadki ali lastno maščobo, medtem ko povešene in izpraznjene dojke polepšamo z mastopeksijo (dvigom dojk).

Ohlapen trebuh, ki je posledica razmaknjenih trebušnih mišic, odvečne kože in maščobnih oblog, učvrstimo s klasično ali miniabdominoplastiko. Hkrati lahko odstranimo strije pod popkom in popravimo uvlečeno brazgotino po carskem rezu. Z VASER high definition ultrazvočno liposukcijo odstranimo odvečne maščobne obloge, s čimer povrnemo ženstveno silhueto peščene ure. Z odvzeto maščobo lahko dodatno oblikujemo dojke ali poudarimo zadnjico.

Vse več žensk pa se v zadnjem času odloča tudi za korekcijo izgleda zunanjega spolovila - bodisi z zmanjšanjem prevelikih sramnih ustnic ali pomladitvijo velikih sramnih ustnic s polnili.

 

Glede na to, da se je žensko telo na porod pripravljalo devet mesecev, verjetno tudi ni smiselno takoj po porodu pohiteti na lepotno operacijo, temveč telesu dati čas, da se nekako čim bolj vrne v staro stanje. Kdaj je torej idealen čas za kakšen lepotni popravek, ki ga niti čas in morebitna vadba nista uspela popraviti? 

Najboljši čas za preobrazbo je nekaj mesecev po prekinitvi dojenja. Zelo dobrodošlo je, da ženska še pred posegom s telesno vadbo učvrsti mišice trebušne stene in poskrbi za čim manj odvečnih maščobnih oblog že pred samim posegom. Večja nihanja telesne teže po posegu lahko namreč znatno vplivajo na pooperativni učinek posega.

 

PREBERITE TUDI: Poporodne poškodbe se ne bodo pozdravile same!

 

Ali so sicer lepotni popravki združljivi z dojenjem?

Lepotni popravki, s katerimi mamicam povrnemo zadovoljstvo in samozavest, ne vplivajo na bodoče nosečnosti ali dojenje. V večini primerov tudi operativni posegi na dojkah ne vplivajo na možnost dojenja, razen v primeru ko gre za bolj obsežno zmanjšanje dojk ali samih bradavic.

Vsekakor pa med nosečnostjo in dojenjem odsvetujemo kakršne koli kirurške ali nekirurške lepotne popravke.

 

Po končanem dojenju veliko mamic toži o usahlih in ne le povešenih dojkah. Kako lahko estetske kirurgija pomaga v tem primeru?

Povečava dojk je eden izmed najbolj zaželenih in najpogosteje izvajanih estetskih posegov na ženskem telesu, saj lepo oprsje velja za najlepši simbol ženskosti. S povečavo dojk stranki vlijemo dodatno samozavest, ki si jo želi. Naši vodili pri povečavi dojk sta zmernost in upoštevanje telesnih razmerij.

Uporabljamo kapljičaste in okrogle vsadke, poseg, ki traja eno do dve uri, pa opravimo v splošni anesteziji. Po posegu stranka ostane na okrevanju, po 8- do 12-urnem opazovanju pa že lahko odide domov. Običajna dnevna opravila lahko skoraj brez omejitev opravlja že naslednji dan. Vstavljeni vsadki ne vplivajo na dojenje.

Dojkam tako povrnemo polnost in obliko ter hkrati za dosego popolnega rezultata opravimo še dvig, po potrebi pa tudi zmanjšanje prevelikih kolobarjev ali bradavic.


Medvedvisnjar.si

 

Torej se da zmanjšati tudi velike prsne kolobarje, ki se včasih v nosečnosti povečajo tudi do dvakrat in takšni ostanejo tudi po dojenju? 

Veliki kolobarji so najpogosteje posledica ohlapnih in povešenih tkiv. Kolobarje lahko zmanjšamo s kirurškim posegom v lokalni anesteziji, hkrati pa lahko popravimo tudi manjše asimetrije v položaju bradavic.

Brazgotina je praktično nevidna, takoj po kirurškem posegu pa gre lahko stranka domov ter se vrne k vsem običajnim dnevnim in službenim aktivnostim.

 

Kaj pa strije na trebuhu, ki nastanejo v nosečnosti in včasih tudi po porodu - se jih da popolnoma odstraniti?

Odstranitev strij je pogosta želja mamic. Običajno so pridružene težave tudi ohlapna trebušna stena, viseča in ohlapna koža ter odvečne maščobne obloge, ki so izrazito moteče v predelu trebuha.

Pri odpravi teh težav ne pomagata niti redna športna aktivnost niti zdrava prehrana, ampak zgolj kirurški poseg. Kožni previs močno ovira tudi higieno in vsakodnevne aktivnosti, lahko pa predstavlja tudi telesno ali psihološko oviro v spolnosti, zato to vsekakor ni težava, ob kateri bi samo zamahnili z roko.  

 

PREBERITE TUDI: Po carskem rezu - Pomoč kitajske medicine

 

Ženski lahko velike težave predstavlja tudi brazgotina po carskem rezu. Zakaj so nekatere skoraj nevidne, druge pa prave "umetnije"? Kako se pravzaprav lotita takšne "zafušane" brazgotine in kaj lahko ženska realno pričakuje?

Izgled brazgotine po carskem rezu je odvisen od številnih dejavnikov. V prvi vrsti je odvisna od naših tkiv, načina celjenja in nagnjenosti k tvorjenju debelejših (hipertrofičnih) brazgotin. Na izgled brazgotine vplivajo tudi morebitna vnetja ali krvavitev v času celjenja ter nenazadnje tudi sama tehnika šivanja in umestitev brazgotine. V Sloveniji smo lahko izjemno zadovoljni, saj le redko vidimo brazgotine, ki so posledica neustrezne kirurške tehnike.

Brazgotina pa carskem rezu je običajno najbolj vidna v primeru ohlapnejše kože, ko le ta obvisi preko brazgotine ali pa gre za brazgotino, ki je uvlečena. Te brazgotine lahko znatno izboljšamo in celo odstranimo med preoblikovanjem trebuha oziroma abdominoplastiko. Včasih je dovolj že poseg v lokalni anesteziji, ko uvlečeno brazgotino nekoliko sprostimo. Pri tem si pogosto pomagamo tudi z lastno maščobo.

Realno lahko torej te nezavidljive "umetnije" izjemno učinkovito izboljšamo.

 

Porod pa lahko svoje naredi tudi na sramnih ustnicah in presredku. Kako lahko estetska kirurgija pomaga na tem področju?

Uživanje v spolnosti je tesno povezano s sproščenostjo, samozavestjo in zadovoljstvom s svojim telesom. Številne ženske ne občutijo polnega zadovoljstva prav zaradi videza zunanjega spolovila. Male sramne ustnice so lahko prevelike, povešene ali asimetrične. Zaradi velikosti so lahko moteče pri spolnosti ali športu.

Poseg popravila sramnih ustnic opravimo v lokalni ali splošni anesteziji, traja pa približno 30 minut. Stranka kliniko zapusti na dan posega. Brazgotine so skrite v gube med sramnimi ustnicami in so izrazito diskretne.

Želja po zapeljivem videzu sramnih ustnic se vse bolj odraža tudi v naraščajočem številu tovrstnih posegov v zadnjih letih. Tudi tisto, kar je popolnoma skrito, pripomore k samozavesti in dobremu počutju. 

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Ko Mama rodi Žensko

 

Včasih pa ni ženska tista, ki ne more sprejeti svojega spremenjenega poporodnega telesa. Sta že imela kakšen primer, ko je mamica k vama prišla po naročilu moža, ki ga je motilo ženino poporodno telo? 

Motivacija in želja po spremembi mora izhajati iz posameznika. Naloga sočutnega in ljubečega partnerja je v prvi vrsti razumevanje in zavedanje, da je za dobro počutje posameznika ključno osebno zadovoljstvo.

Po najinih izkušnjah se večinoma mamice želijo v svoji koži dobro počutiti predvsem zaradi njih samih. In povrnjena samozavest bo partnerski odnos gotovo oplemenitila.

 

Morda še kakšen nasvet za konec za vse mame, ki razmišljajo o estetskem posegu? 

Draga dekleta, žene in mame. Imejte se rade in uživajte v čudovitem obdobju nosečnosti in ukvarjanja z našimi najmlajšimi. Posegi, ki jih izvajamo na naši kliniki, sami po sebi ne prinesejo zadovoljstva v življenju. A ko ne gre drugače, vam lahko učinkovito priskočimo na pomoč in vam povrnemo samozavest glede lastnega telesa.

 

Več o Medvedu in Višnjarju ter njunih estetskih storitvah najdete na tej povezavi.


Poporodno telo