Mamica in otrok vadita skupaj

Andreja Semolič | 24.1.2010

Z nosečnostjo in porodom se spremenimo v mnogih pogledih in navkljub neizmerno lepim trenutkom se ženske zalotimo, da nas vseeno tare skrb za izgled ter zdravje lastnega telesa.

 

Ne glede na izkušnjo, ki jo imamo med nosečnostjo in porodom, kmalu vsaka ženska začuti potrebo, da bi bila zopet čvrsta in telesno ter psihično v boljši kondiciji.

Če do sedaj niste imeli športno aktivnega življenja, je čas po porodu pravi trenutek, da v svoj življenski stil vključite tudi gibanje, ob tem pa tudi osnovne principe zdrave prehrane, kar bo pozitivno vplivalo na vso vašo družino, predvsem pa na otroka. Zelo pomembno je, da otroka že zelo zgodaj izpostavimo čimbolj raznolikim gibalnim izkušnjam, saj mnoge raziskave potrjujejo dejstvo, da veliko gibanja ter izpostavljenost različnim drugim tovrstnim izkušnjam zagotovo pozitivno vplivajo na njegov psihofizični razvoj. Začnite se gibati torej tudi zaradi zgleda, ki ga boste dajali svojemu otroku skozi njegov razvoj.

Tiste pa, ki ste že prej vadile redno, pa se ne zapustite zaradi mnogih materinskih preprek in težav in vadite še naprej v tem ključnem obdobju, skupaj z nami.

Vsakodnevno ukvarjanje z otrokom, dojenje, previjanje... lahko pomeni veliko oviro za vaš odskok nazaj »v telo«, ki ste ga imeli pred porodom. Vsi vemo, da je za dobro počutje in zdravje ter čvrsto telo potrebna določena količina gibanja, vendar v resničnem življenju izgovori vedno pogosteje krojijo vsakdan.


Kaj so glavni izgovori za mlade mamice, da se izognejo skrbi za lastno telo:

  • utrujenost povezana z slabim spancem
  • bolečine v spodnjem delu hrbta
  • skrb za otroka, kdo ga bo v tem času čuval, ali bo vse v redu...
  • pomanjkanje časa


V naši deželi pravzaprav tovrstne ponudbe, kjer bi mlade mamice vadile z svojim otrokom skupaj skorajda ni zaslediti, razen redkih izjem. Prav tako mlade mamice povečini niso seznanjene kako pravilno in učinkovito pridobiti postavo, ki so jo imele pred porodom, ali pa svojo kondicijo celo spraviti na višjo raven kot kdajkoli prej.

Najboljša in najbolj elegantna rešitev, povrh pa še zelo koristna je, da VADITE SKUPAJ Z OTROKOM. Tako bodo odpadli vsi izgovori o pomanjkanju časa, bolečine v hrbtenici in utrujenost se bosta zmanjšali, za otroka pa ne bo potrebno iskati varstva.

Vadba je zasnovana tako, da namesto bremen uporabljate težo lastnega otroka. Obenem je to dobra vadba moči in oblikovanja vašega telesa ter zabava za otroka, ki v različnih položajih pridobiva dragocene gibalne izkušnje.

Vadba je tudi čas, v katerem z otrokom navezujete globlje vezi, otrok bo z veseljem spremljal vaše gibe in jih sčasoma hotel tudi ponoviti. Vez med otrokom in materjo je sveta, zato jo je treba negovati tudi skozi različne aktivnosti, ki jih mati počne skupaj in z otrokom. Skozi vadbo imejte večino časa očesni kontakt z otrokom, pogovarjajte se z njim, medtem ko se gibate. Otrok bo tudi preko vašega gibanja veliko hitreje razvil gibalne občutke, smisel za oblikovanje gibanja prek opazovanja vas, občutek za ritem in kje se njegovo telo nahaja v prostoru... Dokazano je, da vsi ti pozitivni in pestri vplivi, katerim je otrok izpostavljen v zgodnjem otroštvu, spodbujajo njegove gibalne in miselne sposobnosti. Taki otroci se tudi kasneje v razvoju veliko hitreje in lažje učijo, saj je znano, da so v življenju posameznika zelo pomembne izkušnje, katerim je izpostavljen v najrosnejšem obdobju.


Kaj z vadbo pridobi mamica?

  • izboljšanje telesne kondicije ter hitrejše vračanje telesa v stanje pred nosečnostjo
  • oblikovanje telesa ter pridobivanje mišične moči, predvsem v predelu medeničnega dna
  • psihična razbremenitev monotonega vsakdana, menjava okolja
  • zmanjšanje bolečin v spodnjem delu hrbta
  • uravnavanje apetita
  • druženje z drugimi mladimi mamicami ter izmenjava izkušenj
  • naravno oblikovana progresivna vadba (z otrokom postopno raste tudi obremenitev, mamica dobi s tem več vzdržljivosti in čvrstosti)


Kaj z vadbo pridobi malček?

  • oblikovanje čvrstejših vezi z materjo skozi gibanje
  • stimulacija v smislu prijetne glasbe in gibanja
  • interakcija z otroki iste starosti
  • pridobivanje gibalnih izkušenj skozi gibanje matere
  • izkušnje z različnimi okoliščinami, raznolikost
  • povečevanje odpornosti na neprijetne vplive (vzdržljivost)
  • počutje matere vpliva na otroka (zadovoljna in sproščena mati...zadovoljen in sproščen otrok)


Kdaj začeti z vadbo?

Dejstvo je, da bolj kot ste bili telesno pripravljeni pred nosečnostjo, lažje boste prišli nazaj na to stopnjo. Roditi ni ravno lahka naloga in še celo športnicam predstavlja porod telesno spremembo, ki jo ne gre enačiti z ničemer drugim. Ker vadba prinaša tako fizično kot psihično razbremenitev ter ponovno vzpostavljanje ravnovesja v telesu, je pomembno da ne odlašate predolgo. Priporočljivo je, da se z redno telesno vadbo prične nekje 6 tednov po porodu. To je čas, ko sta otrok in mama že lahko pripravljena na tovrstno izkušnjo.

Sprva je otrok le prisoten, ko dopolni 3 mesece pa je soudeležen pri vadbi, saj je že sposoben držati glavo v položaju, se odzivati itd., pri materi pa gre predvsem za to, da se v začetnem obdobju dojenja v mleku ne nabira mlečna kislina.


Z vami vadi ter deli izkušnje profesorica športne vzgoje Andreja Semolič.

 

Preberi še:

Video: Pilates in joga z dojenčkom