Kako postati srečen starš?

Helena Primic | 2.11.2017

Čeprav se nam včasih zdi, da bi potrebovali le več časa in denarja, pa bi bila vsa družina srečna, smo to, kje lahko starši zares iščemo srečo, vprašali Swamija Jyothirmayaha, ki bo od 6. do 8. novembra v Sloveniji vodil svetovno znan Program sreče.

 

Swamija Jyothirmayah, ki bo od 6. do 8. novembra 2017 v Ljubljani vodil 3-dnevno delavnico Program sreče, smo najprej vprašali, zakaj smo večina staršev tako zelo izčrpani. Je res kriv sodoben način življenja ali lahko sodobno starševsko življenje vendarle spremenimo v bolj umirjeno in harmonično?


Umirjen um

"Ste kdaj opazovali, kaj se dogaja z vašimi mislimi vsak dan, vsak trenutek? Sodoben človek in starš je ali v skrbeh glede preteklosti ali okupiran s skrbmi za prihodnost. Poleg te značilnosti uma je še ena - da se radi oklepamo negativnih stvari. Ko na primer prejmemo deset komplimentov in samo en negativen komentar, se po navadi zaustavimo pri tistem negativnem komentarju, ostalih deset pohval pa kar nekako pozabimo. Naš turbulenten um je tako (pre)poln nenehnih misli, ki nam jemljejo življenjsko energijo ter nas puščajo utrujene in izčrpane. Kako naj bomo kot starši ljubeči, pozorni in učinkoviti, ko pa je naš um vse naokrog?" nas starše opozarja Jyothirmayah, ki poudarja, da se pravo življenje začne šele takrat, ko je naš um umirjen.

"Umirjen um je izvor moči za ljubezen, sočutje in ustvarjalnost! Bolj, ko je starš skoncentriran, umirjen in srečen, bolj to svojo umirjeno energijo izžareva v svoje okolje - na družino in otroke," je prepričan Jyothirmayah, ki bo na delavnici Program sreče udeležence naučil edinstveno dihalno tehniko Sudarshan Kriya.

Kot nam je zaupal sogovornik, za bolj umirjeno življenje ni potrebno veliko - le nekaj dihalnih vaj, meditacije in telesnih vaj oz. joge in lahko svoj um zadržimo v sedanjosti. Naše dihanje ima namreč moč, da s pomočjo posebnih dihalnih ritmov um pomiri.

 

Manj akcije, več umirjanja

Swamija Jyothirmayah smo tudi vprašali, katere so po njegovem mnenju najpogostejše napake, ki jih počnemo starši in kako jih premagati? "Staršem bi svetoval, naj bodo čim bolj sproščeni in naravni ter naj ne bodo prestrogi sami do sebe. Poglejte na svet na sproščen način, ki dopušča napake. Če namreč od sebe ves čas zahtevamo popolnost, ki ni dosegljiva, postanemo zafrustrirani in ne moremo uživati v sedanjem trenutku, niti se ne moremo nanj osredotočiti. Tako se ujamemo v kompleksnost svojega hiperzaposlenega življenja, ki nam okupira vse misli in nas ločuje od naše narave.

Zato prisluhnite intuiciji in skrbite, da bo v vašem osebnem in družinskem življenju pravo ravnovesje. Meditacija, joga, dihalne vaje ... vse to vam bo pomagalo, da boste bolj umirjeni in boste lažje sprejemali vsakodnevne odločitve. In pri tem ne pozabite, da je sreča ves čas z nami, saj je del naše narave. Ni se vam potrebno tako zelo truditi, da bi bili srečni. V resnici jo ravno s prevelikim trudom izgubimo," nas vse starše, ki smo nenehno polni družinskih opravil in opravkov, opozarja Jyothirmayah.

 

Sprejmite težko situacijo

Toda, kaj pa takrat, ko je družinsko življenje zares težko - ko eden od staršev ostane brez službe ali otrok resno zboli? "Starševstvo je čudovita življenjska izkušnja, toda prinaša pa tudi izzive, ki jih ne moremo zanikati. Zato je prvi korak k sreči tudi v takšnih situacijah ta, da to težko preizkušnjo sprejmemo. Ko namreč sprejmemo situacijo, se naš um umiri. In bolj, ko smo umirjeni, močnejši smo za premagovanje izzivov, ki nam pridejo na pot.

In temu se ne moremo izogniti in na to ne moremo vplivati - vedno bomo soočeni z izzivi, saj se vse v življenju nenehno spreminja. Toda lahko pa se odločimo, kako bomo ta izziv sprejeli oz. kakšen odnos bomo imeli do njega. In tukaj nam lahko pomaga meditacija, ki nam podari tako zelo potreben notranji mir," nas starše opogumlja sogovornik, ki je prepričan, da zelo pomaga tudi zaupanje vase, v svet in življenje. Smo zmožni zaupati življenju tudi, ko nam je težko, ko nas je strah in ko imamo občutek, da nas je življenje pustilo na cedilu?

 

Sreča je v nas

"Na življenje lahko gledamo na dva načina. Pri prvem smo prepričani, da bomo srečni, ko bomo dosegli določen cilj, medtem ko se pri drugem za srečo odločimo, ne glede na to, kaj se nam bo življenju zgodilo. Če pogledamo svoje življenje, po navadi najdemo 80 % veselja in 20 % nesreče. Toda teh 20 % se držimo tako močno, da jih spremenimo v 200 %. To ni zavestno dejanje, to se kar zgodi," pojasnjuje Jyothirmayah in dodaja, da je popolnoma naravno, da si želimo in smo srečni, tako kot je naravno, da voda teče navzdol in ogenj gori navzgor. 

"Za to, da smo srečni, se torej ne rabimo veliko truditi, saj je sreča del nas. Le preveriti moramo, kaj nam preprečuje, da bi bili srečni. Če je to stres, kako ga odstraniti, da bomo v mirnejšem odnosu sami s sabo. To lahko storimo z nekaj prakse meditacije, pranayame in joge," svetuje sogovornik, ki nam je zaupal tudi tri poti do sreče, ki jih predlaga ustanovitelj The Art of Living - Sri Sri Ravi Shankar:

1. Širši pogled. Ko vemo, da je življenje veliko večje kot užitek in bolečina ter majhni dogodki, ki jih doživljamo vsak dan, nas vsi neljubi pripetljaji veliko težje spravijo iz občutenja notranjega miru in globoke sreče.

2. Višja pomoč. Ko začutimo, da je nekdo oz. neka sila, ki nas vodi in skrbi za nas, nas to lahko pomiri in nam podari velike moči, ki nas vsakodnevno osrečujejo.

3. Življenjski smisel. Če se zavedamo, da smo na svetu zato, da nekaj podarimo in prispevamo ter da nas nekatera bitja - naši otroci - potrebujejo bolj kot vse na svetu, nam to lahko podari moč, da se prebijemo tudi čez težke trenutke.

 

Več o Swamiju Jyothirmayah in delavnici Program sreče najdete tukaj.