Družinske aktivnosti na prostem

Špela Gorenc Jazbec, dipl. fiziot, terapevt RNO | 11.4.2023

Ko si včasih pogledal skozi okno, je na ulici odmevalo otroško vpitje, smeh, povsod so skakali otroci in se na ulicah igrali razne družabne igre. To je dandanes le redek prizor, ki so ga mogoče še deležni na podeželju.

 

Toplejši dnevi so kot nalašč za številne aktivnosti na prostem. Vse pogosteje se dogaja, da prezaposleni starši nimajo časa za svoje otroke. Posledice tega so, da otroci večino časa preživijo v zaprtem prostoru (stanovanju, hiši), kjer po cele dneve gledajo risanke na televiziji in kasneje, ko malo odrastejo, večino časa preživijo za računalnikom. Vse to se včasih ni dogajalo, oziroma se je dogajalo v bistveno manjšem obsegu kot danes.

Če želimo da bo naš otrok drugačen, da ne bo po cele dneve posedal doma pred televizijo in računalnikom, mu moramo biti starši za zgled. Pomembno je tudi kako otroka že od malih nog navajamo na to, da je gibanje na zraku pomemben del vsakdanjega življenja. Torej je pomembno, da gremo že z dojenčkom oziroma malčkom vsak dan na svež zrak in katerokoli aktivnost, ki se lahko dogaja zunaj, vključimo v naš vsakdanjik. Za primer lahko naštejemo nekaj zamisli, ki se jih lahko poslužite za preživljanje prostega časa na prostem.


Otroška igrišča (igrala)

Vsak otrok z veseljem zahaja na raznorazna otroška igrišča. Otroška igrišča so za malčke, ki začenjajo spoznavati prostor v višino (plezanje), zelo pomembna aktivnost na prostem. Vendar je pomembno, da starši poskrbimo za varnost in smo vedno na voljo, če se malček znajde v nevarni situaciji. Igrišča so odličen prostor tudi za druženje z drugimi otroci, še zlasti, če otrok še ne hodi v vrtec.


Sprehodi

Ko je otrok še majhen in ni zmožen hoditi na dolge sprehode, ga na sprehod peljete z vozičkom. To vam daje odlično možnost, da otrok dokler želi hoditi hodi ali pa sam pelje svoj voziček, ko pa se utrudi, ga odložite v voziček, da si lahko odpočije. Vendar, kot boste verjetno lahko kmalu opazili, malčki niso ravno navdušeni nad tem, da bi prehodili dolge razdalje, kot smo si jih v glavi zamislili starši. Malčki so namreč navdušeni nad raziskovanjem prostorov. Zato jim je veliko bolj všeč, če na travniku lahko obrnejo in preiščejo vsako travico, listek in vejico posebej, da lahko splezajo oziroma zlezejo čez kakšno prepreko in tako dalje. Torej če vaš malček ni ljubitelj sprehodov, ga ne silite v to, rajši mu dajte možnost raziskovanja okolice in se ne obremenjujte preveč, če bo malo umazal hlače ali pulover. Glavno da uživa na prostem.


Izleti v gore

So prav tako odlična aktivnost, ki jo lahko izvajate skupaj s svojim malčkom. Seveda boste za otroka potrebovali nahrbtnik v katerem ga boste nosili. Nahrbtnik naj bo kakovosten in čvrst. Naslonjalo in sedalo za otroka naj bosta res dovolj trda, da ima otrok dobro oporo. Sedalo naj bo vpeto na sredini, ne pri straneh, da ne ovira krvnega pretoka v otrokovih nogicah. Prav tako mora biti nastavljivo po višini. Tudi stranske opore naj bodo nastavljive in čim bolj čvrste. Izleti v gore pa naj ne bodo predolgi, saj se otrok hitro naveliča. Tudi, če mu je sprehod zelo všeč, je potrebno vmes delati premore in otroka vzeti ven iz nahrbtnika. Pomembno je upoštevati tudi, da je otroka potrebno bolj obleči kot sebe, saj otrok v nahrbtniku miruje in ni tako fizično aktiven kot vi.


Vožnja s kolesom

Če se otrok sam vozi s kolesom je pomembno, da je kolo primerne velikosti. Sedež na kolesu ne sme biti dvignjen previsoko (ko je pedalo na najnižji točki, koleno ne sme biti popolnoma iztegnjeno). Otrok mora imeti možnost stopiti na tla, ko se ustavi. Tudi krmilo kolesa mora biti ustrezno dvignjeno, da otrok ni sključen. Seveda je potrebno poskrbeti tudi za varnost na kolesu. Čelada naj otroku ne bo prevelika, saj se mora na otroško glavo čelada lepo prilegati in jo objeti z vseh strani. Dokler malček ne odraste, se bo najraje na kolesu peljal tako, da ga porivate pred seboj.


To je le nekaj predlogov za aktivnosti, ki jih z otrokom lahko izvajate skupaj. Seveda obstaja še veliko drugih idej, ki so ravno tako uporabne. Glavno je, da si za otroka vzamete čas in skupaj z njim delate stvari, ki ga veselijo. Če bo že v zgodnjih letih dobil vzor in zgled, da je gibanje na prostem koristno in zabavno, bo to nadaljeval skozi celo obdobje odraščanja in tudi kasneje v življenju.

 

Špela Gorenc Jazbec je diplomirana fizioterapevtka razvojno-nevrološke obravnave in avtorica priročnika o Pravilnem ravnanju z dojenčkom ter spletne strani www.baby-handling.comNa vprašanja o razvoju dojenčka odgovarja TUKAJ.