Čudeža pri hujšanju ni, a obstaja učinkovito zdravilo

Uredništvo Ringaraja.net | 24.1.2010

Prednost zdravila za zmanjšanje prekomerne telesne teže je v tem, da se zdravilo dokaj dobro prenaša in je učinkovito, če se bolnik drži dietnih priporočil. Zdravilo le redko povzroča neželene učinke, ki pa jih bolnik največkrat hitro prepozna.

 

Bolniku zdravilo ne daje potuhe, saj se mora prehranjevati po načelih redukcijske diete in se gibati. Vse skupaj je lahko dober uvod v bolj zdravo in aktivnejše življenje, če je bolnik zadostno motiviran.

Zdravilo za pomoč pri hujšanju

Zdravilo za pomoč pri hujšanju je na voljo v lekarnah. Bolnik mora najprej obiskati zdravnika in se glede diete in jemanja zdravila posvetovati z njim. Predpiše se na bel recept, na osnovi katerega mu farmacevt izda zdravilo. Zdravilo plača sam ali zavarovalnica, če ima urejeno dodatno zavarovanje za zdravila.

Najtežje je seveda narediti prav prvi korak h korenitim spremembam. In ker nas vsak neuspeh prizadane, strokovnjaki svetujejo, da si še pred samim začetkom naredite načrt, ki pa mora vsebovati realen cilj. Ne pozabite tudi, da morate za dolgotrajne rezultate hujšati počasi, prav tako pa ne smete obupati že ob prvih zaostankih izgubljanja teže. Vsaj ob samem začetku ne bodite prevelik perfekcionist, zaupajte se bližnjim in predvsem bodite potrpežljivi!


Prekomerna telesna teža

Prekomerna telesna teža je posledica neravnovesja med vnosom in porabo energije oz. vnosom hrane in telesno dejavnostjo. Kadar s hrano vnesete več kalorij, kot jih porabite med telesno dejavnostjo, se odvečna energija kopiči v obliki maščobe. Da bi znižali telesno težo, bi morali porabiti več kalorij, kot jih vnesete. Zelo so pomembne tudi majhne, vendar dolgoročne spremembe v načinu življenja, ki vam bodo pomagale znižati telesno težo.

Za začetek lahko med drugim pazite na to, kaj pijete. Presenečeni bi bili, če bi vedeli koliko dodatnih kalorij vsebujejo nekatere gazirane pijače, sokovi in tudi nekateri drugi napitki. Če se odpoveste zgolj gaziranim pijačam se lahko ognete tudi po 360 kalorijam dnevno. Tudi gazirane pijače brez sladkorja vsebujejo umetna sladila, le ta pa pri nekaterih spodbujajo lakoto. Pijte veliko vode in morda mleko z več maščobami zamenjajte s tistim, ki jih ima nekoliko manj.

Jejte manj in bolj pogosto ter prenehajte, ko ste siti pa če je hrana še tako okusna. Pomaga tudi, če hrano jeste počasneje in jo dobro prezvečite, saj vaši možgani potrebujejo tudi do 20 minut, da ugotovijo, kako poln je vas želodec. Seveda pomaga tudi gibanje, pametno pa je z vsem že naštetim začeti zmirno, saj se boste le tako lažje držali zastavljenih sprememb.

Ne odpovejte se popolnoma vsemu kar imate resnično radi, pripravljeni pa si morate biti tudi odpustiti, če vas bo v določenem trenutku zaneslo in se boste spozabili. V tem primeru si umijte zobe, spijte kozarec vode in takoj pozabite na spodrsljaj in ne začite z dieto ponovno šele naslednji dan.