BLOG: Še dve leti po porodu sem bila videti noseča

Tanja Želj | 26.1.2021

Ko sem se noč in dan sekirala, sem trebuh večino časa in pretirano vlekla navznoter. Ker mi je bilo enostavno nerodno, da sem taka športnica in imam trebuh.

 

"Tako zelo pogrešam svoje predporodno telo," pogosto slišim od mamic. Draga mamica, naj ti najprej zaupam svojo zgodbo z mojim trebuhom po porodu.

Že od malih nog sem športnica. Raven trebuh je bil zame nekaj samoumevnega in normalnega. Nosečnost krasna, toda porod carski rez. Lepota carskega reza je zagotovo, da se rane danes (več kot osem let po porodu) skoraj ne vidi več.

Ampak trebuh!

Ta, lahko uganeš, niti približno ni tak kot je bil pred nosečnostjo in sem ga bila vajena.

 

Carski rez je trebušna operacija. To pomeni, da se telo po porodu ne more po naravni poti počasi vračati nazaj, ampak pogosto ostane trebuh bolj ohlapen, kakor če rodiš vaginalno.

Carski rez pomeni tudi to, da del trebušnih mišic ne deluje več tako kot prej in je dobro vedeti, da si lahko pomagamo z drugimi mišicami. Predvsem zato, da ne pride do uhajanja urina, nepotrebnih bolečin v medenici in križu ter podobno.

 

Sama sem trenerka, tako da svoj trebuh težko skrijem. Še posebej, ker sem tudi vzor zdravega življenja in gibanja. Tako sem ob spremenjenem trebuhu po carskem rezu imela na voljo dve možnosti - da se za moj nekoč raven trebuh noč in dan sekiram (in priznam, na začetku sem se res), ali pa, da sprejmem svoje telo, ki je rodilo s pomočjo medicine, da sva danes obe s hčerko živi.

Ko sem se noč in dan sekirala (približno še dve leti po porodu sem se počutila kakor da sem noseča!), sem trebuh večino časa in pretirano vlekla navznoter. Ker mi je bilo enostavno nerodno, da sem taka športnica in imam trebuh.

In veš, kaj sem si pridelala? Zakrčeno dihalno mišico diafragmo in bolečine v medrebrnih mišicah!

In to kljub temu, da sem vedela, da je naravno dihanje trebušno (to pomeni trebuh ven!) in da nikakor ni zdravo, da trebuh cel dan vlečemo navznoter. To počnemo zelo nežno le med nekaterimi vajami za moč.

 

Če torej tudi ti danes sanjaš o svojem telesu pred nosečnostjo, te zelo zelo razumem. Si pa zdaj želim, da poskušaš tudi ti počasi razumeti in sprejeti svoje telo.

Telo se namreč ne glede na nosečnost in porod stara. Celice propadajo ne glede na to, ali si bila noseča in rodila ali ne. Z leti naravno upada tonus mišic, koža pa se povesi. So stvari, ki jim ne časovno ne fiziološko enostavno ne moremo ubežati.

Morda ti pri sprejemanju lastnega telesa lahko pomaga tudi zavedanje, da je za zdravje ženske veliko pomembneje, da se v svojem telesu dobro počuti, da ji ne uhaja urin, da lahko brez bolečin v križu, zapestjih ali kolenih pestuje svojega otroka ... In vse to lahko dosežeš tudi, če tvoje telo ni takšno, kot je bilo nekoč.  

Tudi sama lahko potrdim, da se z leti spremenijo ženske vrednote in zdravje. Dobro počutje mame (in posledično otroka) ima vsaj zame mnogo večjo težo in prednost pred mojim nekoč ravnim trebuhom.

Ko boš po porodu prišla do točke, ko boš zmogla več časa in energije posvetiti tudi oskrbi svojega telesa, je idealno, da je taka vadba individualna. Če pa to ni možno, sem za vse vas, drage mame, napisala knjigo Ustrezna vadba po porodu in posnela vadnice po knjigi, tako da te cel komplet pelje od točke A do točke B - od poporodnih težav do zdravega odnosa do telesa. Tudi po carskem rezu.

Če me potrebuješ za kakšen spletni nasvet, pa mi seveda lahko tudi pišeš in ti bom z veseljem pomagala. Jaz verjamem vate, draga mama, in verjamem v tvoje krasno telo, ki je krasno točno takšno kot je! 

Tanja Želj Tanja Želj je ambasadorka zdravega načina gibanja, razmišljanja in življenja. Je idejni in strokovni vodja pilates centra Tanergija®, vodi tudi spletni projekt Fit okoli 40. Jedro njenega življenja je njena družina – hčerka Ela in partner Mark.

Njene ideje ter več informacij o njenem delu in storitvah najdete na Tanergija.si in na Tanjazelj.si.

 

 

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.