Leto 2019 začnite z jutranjim tekom

Helena Primic | 4.1.2019

Novo leto in novi začetki, ljubezen do gibanja, naložba v zdravje, bolj zadovoljen starš, dober vzgled za otroke ... več kot dovolj razlogov, da poskusite z jutranjim tekom. Več njegovih prednosti pa preverite v članku.

 

Direkten napad na maščobe

Jutranjega teka naj bi se praviloma lotili na tešče, kar pomeni z nizko zalogo glukoze v krvi, zaradi česar se med tekom kot vir energije začnejo takoj porabljati maščobe. Če ste se torej odločili za tek v jutranjih urah, boste stopili največ maščobnih zalog, kar bodo zagotovo veseli tisti, ki si od teka obetajo tudi kakšen izgubljen kilogram.

Aerobna vadba na tešče naj bi nudila tudi neke vrste zaščito proti kopičenju maščobe, saj s tovrstnim tekom porabimo vso odvečno glukozo, ki je čez dan in ponoči nismo uspeli porabiti in bi se sicer spremenila v maščobne celice. Vendar pa to velja le za manj intenziven tek.

Pri intenzivnejšem teku (na primer šprint ali v hrib) se bodo namreč kot vir energije začele porabljati mišične beljakovine, kar pomeni, da boste s tekom na tešče začeli »jesti« lastne mišice. Če se tudi zjutraj ne morete odpovedati hitrejšemu teku in s tekom ne želite izgubljati mišične mase, je zato priporočljivo, da pred tekom vendarle spijete beljakovinski napitek.

 

PREBERITE TUDI: Kot majhna deklica sem se potapljala v domači kadi

 

Metoda Trikrat P in še en dodaten P - potrpežljivost

Zjutraj smo večinoma bolj okoreli in manj gibljivi kot čez dan (po kitajski filozofiji bi naj jutranje stanje pokazalo naše resnično kondicijsko stanje!), saj sklepi in mišice še niso tako ogreti kot pozneje, ko imamo za seboj že kar nekaj gibanja.

Zato se jutranjega teka lotite z metodo Trikrat P: počasi, previdno in postopoma. Tek začnite s hojo in nadaljujte z ogrevalnim tekom, šele nato pa preklopite na svoj delovni ritem. Po treningu tudi ne pozabite na raztezne vaje, da se izognete morebitnim poškodbam.

Nikar pa ne pozabite tudi na četrti P – potrpežljivost. Če namreč niste še nikoli tekli zjutraj na tešče, boste na začetku morda čutili utrujenost in lakoto. Pa vendar profesionalni dolgoprogaši, ki tečejo dvakrat na dan, najtežji trening naredijo prav zjutraj, ko je zdravo telo bistveno bolj nabito z energijo kot popoldne ali zvečer.

Tisti, ki tečejo zgodaj zjutraj, skoraj brez izjeme poročajo o odličnem počutju čez cel dan. Če namreč telo prekrvavimo in napolnimo s kisikom navsezgodaj zjutraj, smo v prijetnem pogonu pri vseh nadaljnjih opravkih tistega dne.

 

Pozor: večja verjetnost dehidracije!

Ker ponoči večinoma ne pijemo vode in vsaka telesna aktivnost zjutraj na tešče pomeni dodatno izgubo vode v telesu, pred tekom obvezno spijte vsaj kozarec ali še bolje dva kozarca čiste vode. Pri tem ne pozabite, da izotoničen napitek za telo ni isto kot voda, čeprav sta oba tekočini, zato si ga raje privoščite po ali med tekom.

Z dobro hidracijo nadaljujte tudi čez dan po teku, da boste lažje odplaknili vse strupe, ki se izločajo med kurjenjem maščob.

Poleg ustrezne količine vode bodite pozorni tudi na pravo količino zaužitih beljakovin. Četudi ste se jutranjega teka lotili zaradi izgube maščob, morate primerno nahraniti tudi svoje mišice. Saj veste: večje, kot so mišice, več energije porabijo ter tako še dodatno povečajo izgorevanje maščob in zmanjšajo možnost kopičenja maščob.

 

In kdaj se odpraviti na jutranji tek?

Če jutranji tek šele uvajate v svoj urnik, si budilke nikar ne nastavite dve uri prej kot običajno, saj boste tako veliko prej obupali. Kdo pa pravi, da morate zaradi teka tako kot profesionalni tekači vstajati že okrog 4. ure zjutraj?

Začnite z majhnimi spremembami – vstanite pol ure prej in pojdite na kratek 15-minutni tek. Sčasoma, ko boste začutili željo po daljšem teku, boste spontano začeli tudi vstajati prej.

In ne pozabite: da se boste zjutraj lažje vstali, bodite zvečer v postelji najkasneje ob 23. uri, ko se začne intenzivna regeneracija telesa, ki traja do 2. ure zjutraj.