Joga za mamice po porodu

Ana Devayani Kersnik | 16.3.2016

Joga je vadba, ki je do telesa nežna in blagodejno vpliva na celotno telo in duha. Telesni položaji ali asane poskrbijo, da se mišice okrepijo, sklepi postanejo močnejši in bolj gibljivi, kar prispeva k boljši drži. Vse to je po porodu zelo pomembno.

 

Nosečnost je čudovito obdobje, polno radosti in novih občutij. To je čas, ki je neponovljiv in edinstven. Nosečnost pa je kljub vsemu šok za žensko telo. Nosečnica v nosečnosti doživlja spremembe, ki jih telo ni navajeno, zato je dobro, da se bodoča mamica dobro psihično in fizično pripravi na porod.

Naporno obdobje pa je obdobje po porodu, ko takoj, ko mamica rodi, postane odgovorna za še eno živo bitje in nima časa, da bi sama okrevala. Pri tem je vsa priprava na nosečnost in med nosečnostjo še kako pomembna.

 

Joga je koristna za vse

Joga je star sistem praks in znanj, ki po izvoru izhaja iz Indije. Vadba joge je koristna za vsakega posameznika, saj joga poskrbi za dober razteg telesa, umiritev misli, krepitev sklepov, vitalnost notranjih organov, za zdravje in dobro počutje pri vsakdanjih opravilih. Z jogo se umirita telo in um, poskrbi za povezavo med umom in telesom in vse to blagodejno in pomirjajoče vpliva na mamice.

 

Okrevanje po porodu in kdaj pričeti z vadbo

Okrevanje po porodu se razlikuje glede na sam porod in pripravljenost nosečnice na rojstvo otroka. Pri tem ne smemo pozabiti tudi na genetiko, saj določene lastnosti so tudi dedne in pri nekaterih nimamo vpliva nanje.

Porodi se razlikujejo. Koliko zgodb poznamo, ki so drugačne v smislu tega, ali je porod bil hiter in lahek, težak in dolg, ali je nosečnica imela carski rez, raztrganine, itd. Pri vsem tem je potrebno poslušati nasvete osebnega ginekologa in osebnega zdravnika ter svoje telo. Po porodu je potrebno mirovati in počivati nekje mesec dni do dva, tako da se umiri čišča, da se maternica in vagina povrneta v prvotno stanje, kot je bilo pred porodom oziroma nosečnostjo. Tu ni nekega pravila, kdaj ženska lahko prične z vadbo. Vse je odvisno od njenega zdravstvenega stanja in počutja.

V tem času pa je bolj pomemben stik z novorojenčkom, ki mamico potrebuje bolje kot kadar koli. Zato se mamica naj v tem času bolj prilagaja in posveča dojenčku in v prostem času počiva, da tudi sama pridobi novih moči za vsakodnevne napore.

 

Vadba joge in njeni pozitivni učinki na mamico

Joga je vadba, ki je do telesa nežna in blagodejno vpliva na celotno telo in duha. Telesni položaji ali asane poskrbijo, da se mišice okrepijo, sklepi postanejo močnejši in bolj gibljivi, kar prispeva k boljši drži, hrbet bo znova postal močen, s tem pa manjše bolečine v hrbtenici.

Določene vaje poskrbijo za izboljšanje koordinacije in ravnotežja, pri čemer telo postane ponovno vse bolj skladno in gibljivo. Vse to je izredno pomembno, saj se težišče zaradi teže nosečniškega trebuščka spremeni.

Joga pripomore k izboljšanju prekrvavitve. Z dihalnimi vajami dihanje postaja bolj pravilno in poglobljeno. Imunski sistem se okrepi. Z vadbo joge torej vzpostavljamo ravnovesje na fizičnem in psihičnem področju, kar zagotavlja lažje prenašanje sprememb v telesu, ki se odvijajo po porodu.

Z vadbo joge ohranjamo dobro telesno držo, preprečujemo pojav inkontinence, ki je pogost pojav pri večini žensk. Pozornost je tudi namenjena trebušnim mišicam in mišicam medeničnega dna, ki so bistvenega pomena, saj so tudi med nosečnostjo in porodom najbolj obremenjene. Poseben sistem dihanja okrepi globoke trebušne mišice, ki posledično razbremenijo spodnje hrbtne mišice in preventivno delujejo proti poškodbam in bolečinam v križnem delu hrbta, saj je hrbet zaradi nošenja novorojenčka pod velikim udarom. Z jogo se razbremeni tudi bolečina v nogah in rokah.

 

Dodatni napotki za mamice

• Vadba naj poteka pod licenciranim inštruktorjem ali učiteljem joge, saj je pomembna intenziteta in pravilna izvedba položajev.

• Vadba joge ne vpliva na mleko, je pa potrebno paziti, da se mamica pri vadbi ne utrudi preveč, saj utrujenost lahko privede do izgube mleka in slabše počutje.

• Pred vadbo je potreben posvet z ginekologom, ki spremlja mamico že med nosečnostjo.

• Dihalne tehnike naj se izvajajo vsak dan, če je le mogoče.

• Poslušajte svoje telo.

Vadba joge je primerna za nosečnice, a začnite počasi in pustite času čas, saj je nosečnost velik šok za žensko telo. In ne pozabite: Poslušajte svoje telo! Kar zmore eno, morda drugo ne in obratno!

 

Čim hitrejše in čim lepše okrevanje po porodu vam želim,

Ana Devayani Kersnik, inštruktorica joge


Ana Devayani Kersnik je plesalka, inštruktorica pilatesa, aerobike in joge ter avtorica najnovejšega jogijskega priročnika JOGA ZA NOSEČNICE. Mednarodno licenco za učenje joge je pridobila v Indiji. Poučuje in se udeležuje delavnic v Sloveniji in tudi po svetu - vse od Amerike, Indije, Avstrije, Francije, Portugalske itd. Joga in ples sta njena strast in ju želi predajati drugim. Kot mamica se je še dodatno posvetila jogi za bodoče mamice.

Za več kliknite na www.jogazanosecnice.si.