Igriva vaja jahanja, ki spodbuja dojenčkov razvoj

Uredništvo Ringaraja.net | 18.4.2023

Ulovite dve muhi na en mah - naredite vajo jahanja za dojenčkovo bolj stabilno sedenje in nato skupaj z dojenčkom poskrbite še za svoje trebušne, nožne in ritne mišice.

 

Ko je dojenček sposoben sedenja z ravno hrbtenico, kar je pri večini dojenčkov po sedmem mesecu starosti, se lahko igrata to igrivo vadbo jahanja, ki bo spodbudila razvoj pravilnega sedenja.

Kako jo pravilno izvesti, smo preverili v priročniku Andreje Semolič - Igriva vadba za dojenčka.

 

1) Uležite se na tla in skrčite kolena, vaša stopala naj bodo na tleh.

2) Otroka posedite na spodnji del trebuha in ga sprva držite za pas ali malo višje, v kolikor še nima stabilne drže vzravnanega trupa, nato ga lahko držite za dlani.

3) Medtem, ko držite otroka (za pas ali dlani), dvignite svoje boke in v zgornjem položaju na kratko (kot bi dojenček jahal konjička) suvajte nekajkrat navzgor, nato pa boke spustite.

 

PREBERITE TUDI: Igre z dojenčkom za razvoj govora

 

4) Sledi spust obeh vaših kolen v eno stran (konjiček je utrujen in je šel spat), tako da otrok pride s stopalom na tisti strani morda že do tal. Če doseže do tal, pazite, da bo otrokov gleženj pod njegovim kolenom oziroma bo nogica pod pravim kotom.

5) Nato se s koleni obrnite prek navpičnega položaja na drugo stran. Kolena menjajte z leve na desno stran večkrat zaporedoma (konjiček nabira moči, da ga bo dojenček lahko spet zajahal) ter se vmes na sredini nekajkrat ustavite in dvignite boke (pripravljeni, pozor, zdaj).

6) In ponovite točko 3).

 

Ko ste z vadbo za dojenčka končali, lahko dojenčka pustite na svojem trebuhu in naredite še nekaj vaj za svoje telo - za manjši trebušček, čvrsto zadnjico ali le masažo trebušnih organov tako, da otroka pritegnete k sebi.

 

Opozorilo: Pri vajah pazite, da je dojenček zares sposoben samostojnega sedenja, sicer ga morate ves čas držati!