Brazgotina po carskem rezu: kako se lotiti celjenja?

Helena Primic | 2.4.2024

Porod lahko ženski pusti ne le novorojenčka in najlepši spomin v življenju, temveč tudi brazgotine - tako telesne kot čustvene. Kako se lotiti sprostitve in celjenja teh brazgotin, da bo okrevanje po carskem lažje?

 

Porod lahko ženski pusti ne le novorojenčka in najlepši spomin v življenju, temveč tudi brazgotine - tako telesne kot čustvene.

Lahko gre za brazgotino po carskem rezu ali epiziotomiji (prerezu presredka), ki jo lahko spremljajo še brazgotine po operaciji kile, slepiča, okončin in podobno.

Kako se torej lotiti sprostitve in celjenja teh brazgotin, smo se pogovarjali s porodno in poporodno dulo, Bownovo terapevtko ter izvajalko tehnike McLoughlin ScarTissue Release (MSTR), s pomočjo katere terapevt sprošča brazgotinsko tkivo - Ireno Jamšek Halas.

 

Ujeta zgodba v brazgotini

"Tehniko MSTR je razvil Bownov terapevt Alastair McLouglin iz Združenega kraljestva, v Slovenijo pa nam jo je prinesla Ajda Hudjej. Razvoj tehnike je McLoughlin podprl tudi z ultrazvočnimi raziskavami, ki so prinesle osupljive
rezultate, s katerimi se podira mit, da je z zaceljenjem brazgotine zdravljenje in obravnava pacienta končana, glede brazgotinskega tkiva pa ni mogoče več nič kaj dosti storiti," pojasnjuje Jamšek Halasova, ki ji nosečnice in mamice na začetna vprašanja,
če imajo kaj težav z brazgotino, največkrat povedo, da nič posebnega, v nadaljnem pogovoru pa hitro postane jasno, da v brazgotini ostaja ujeta zgodba, ki se je ženska pogosto sploh ne zaveda.

"Ne glede na to, koliko se zavedamo svojih brazgotin, ima prav vsaka brazgotina svojo zgodbo in svoje skrivnosti. Kot terapevt zato svojo pozornost vedno posvetim tudi brazgotinam, kot obporodna dula seveda še posebej tistim po carskem rezu," dodaja sogovornica.

 

PREBERITE TUDI: Carski rez je zahtevna operacija

 

Povzroča neravnovesja v telesu

Kako pravzaprav nastane brazgotina in zakaj lahko povzroča številne fizične in psihične težave? Kot nam je pojasnila Jamšek Halasova, se kolagenska vlakna v času zapiranja prerezanega/poškodovanega tkiva na mestu reza zelo hitro medsebojno povežejo, da se rana čimprej zapre. Tako nastane neelastično trše tkivo - brazgotina.

"Ker pa se vlakna povežejo neorganizirano, je na tem predelu ves čas prisotna napetost, ki začne povzročati neravnovesje v telesu. Kolikšno bo to neravnovesje, je odvisno od velikosti in globine prereza ter od tega, kako poteka celjenje.

Globlje kot je prerezano tkivo, več plasti sodeluje v procesu celjenja. Pri carskem rezu je na primer vključenih kar devet plasti različnih tkiv. Pri tem pa se plasti lahko med seboj tudi zarastejo in tvorijo zlepljena mesta, ki sčasoma omejujejo gibljivost telesa," opozarja sogovornica.

 

Po carskem rezu pogoste bolečine v križu in vratno-ramenskem delu

Brazgotina torej nima samo estetskih posledic, saj lahko vpliva na živce, nevrološke poti, krvne žile, kožo in limfni obtok. Fizični vpliv brazgotine lahko še leta po njenem nastanku čutimo kot otrplost, otopelost, mravljinčenje, negibljivost, preobčutljivost, zategovanje, skomine, srbečico, pikanje ali bolečine.

"Brazgotina pa vpliva tudi na vezivno tkivo in meridiane, s tem pa tudi na tok življenjske energije (Qi/chi/prana) po meridianskih poteh, ki jo brazgotina ovira. Prekinjen tok energije tako vpliva tudi na stanje od brazgotine bolj oddaljenih delov telesa, kar se lahko kaže kot omejena gibljivost, zmanjšana prožnost, večji napor za mišice, sprememba drže, občutek nepovezanosti telesa nad in pod brazgotino ter disfunkcionalnost vezivnega tkiva notranjih organov," daljnosežne in dolgoročne vplive brazgotin razlaga Jamšek Halasova, ki opaža:

"Pri carskem rezu se rade javljajo težave v križu in v vratno-ramenskem delu. Brazgotina po operaciji trebušnega predela namreč prekinja fascialne in meridianske linije, zaradi posledične napetosti fascije je hrbet preobremenjen, vrat pa potegnjen naprej. Ker je brazgotinsko tkivo manj prožno, to pomeni tudi večji napor za mišice. S sprostitvijo brazgotine po carskem rezu zato dejansko vplivamo tudi na razrešitev težav v teh delih telesa, hkrati pa lahko mamica po obravnavi čuti več energije oziroma povezanosti spodnjega in zgornjega dela telesa."

 

PREBERITE TUDI BLOG: Poporodna dula - Oživljanje tradicionalne poporodne oskrbe

 

Sprostitev brazgotinskega tkiva prinese tudi čustveno olajšanje

Vsaka brazgotina pa ima poleg fiziološkega tudi psihološki vpliv, ki prav tako ni
zanemarljiv. Brazgotina kot čustvena travma lahko namreč vpliva na žensko samopodobo, libido, spanje, čustveno naravnanost in psihološko povezanost z določenim delom telesa.

"Kot pravi McLoughlin, vsaka brazgotina skupaj z dogodkom, v katerem je nastala, za telo pomeni določeno travmo, saj je ob njenem nastanku v telesu nastala odprtina, ki prvotno ni bila tam. Tkivo je bilo prerezano, odprto in »napadeno«, kar ostaja shranjeno v celičnem spominu skupaj s čustvenim vidikom dogodka.

Ob sproščanju brazgotinskega tkiva tako nemalokrat na plan pridejo tudi čustva, vezana na brazgotino in dogodek nastanka brazgotine. Sprostitev brazgotinskega tkiva zato lahko prinese tudi čustveno olajšanje, kar je pri carskemu rezu še posebej pomembno," pojasnjuje terapevtka MSTR Jamšek Halasova.

 

Kako deluje MSTR in kakšni so učinki?

Kot je razložila sogovornica, terapevt z nežnimi prijemi z uporabo tehnike MSTR sproži reorganizacijo kolagenskih vlaken v brazgotini. S tem pa se - za razliko od drugih tehnik, ki so bile doslej na voljo za obravnavo brazgotin - doseže trajna sprostitev
odvečnih povezav kolagenskih vlaken.

Po obravnavi s tehniko MSTR lahko zaznate naslednje učinke:

1) Sprememba same brazgotine in njene okolice (brazgotina sicer ne izgine, je pa manj opazna).

2) Povrnitev mehkobe ter izboljšanje pretoka krvi in limfe v brazgotini ter njeni okolici.

3) Sprememba v občutkih in zaznavanju predela telesa, kjer je brazgotina.

4) Izboljšanje ali odprava predhodnih simptomov (na primer bolečine v drugih delih telesa).

5) Lažje sprejemanje svoje telesne podobe, lažje soočanje z brazgotino in lažje dotikanje brazgotine.

6) Izboljšana drža ter obseg gibljivosti in prožnosti v telesu.

7) Izboljšan pretok energije po meridianskih poteh.

8) Sprostitev čustvene travme in splošni občutek dobrega počutja.

 

PREBERITE TUDI: Celjenje čustvenih ran po travmatičnem porodu

 

Prva obravnava ne prej kot osem tednov po zaključenem celjenju 

Tehnika MSTR je uporabna pri vseh postoperativnih brazgotinah, torej tudi pri brazgotinah po laparoskopskih operacijah, brazgotinah, ki nastanejo ob vbodnih mestih epiduralne anastezije ali zaradi aplikacije protibolečinskih injekcij, ter pri vseh poškodbah vlaknastih tkiv, ki so bila poškodovana brez navzven vidne brazgotine (na primer športne in druge podobne poškodbe). Uporabna je tudi v primeru opeklin (ki so tudi svojevrstna brazgotina), kožnih presadkov in namerne skarifikacije (na primer tetovaža). 

"Kot izvajalka te tehnike sem zabeležila zares fantastične uspehe pri obravnavi brazgotin po carskih rezih in zaradi vbodov po namestitvi epiduralne analgezije, pa tudi ob bolečinah v trebušnih mišicah, kjer je bila prisotna diastaza rektusov. Tako bolečina kot tudi diastaza sta po obravnavi s to tehniko v kombinaciji z Bownovo terapijo povsem izginili," je nad tehniko MSTR navdušena Jamšek Halasova.

Kot pojasnuje terapevtka, se lahko z obravnavo brazgotine najbolj zgodaj začne šele osem tednov po zaključenem celjenju. Kar v primeru carskega reza pomeni tudi do nekaj mesecev po porodu. Včasih je za popolno sprostitev brazgotinskega tkiva dovolj že ena terapija (koliko terapij bo potrebnih je seveda odvisno od obsega brazgotine in odziva telesa), najpogosteje pa so pri brazgotini po carskem rezu po njenih izkušnjah potrebne tri obravnave.

In kot opozarja sogovornica: Tehnika MSTR je uspešna tudi pri zelo starih
brazgotinah, starih tudi trideset let in več, kar so potrdile tudi terapevtske izkušnje Jamšek Halasove, o kateri lahko več najdete na njeni spletni strani Mirna.si.