Zabava razkritja spola: 7 trikov za "baby shower"

Helena Primic | 12.7.2021

Preverite sedem trikov za popolno zabavo presenečenja ali zabavo razkritja spola, na kateri lahko spol tudi zamolčite, če sta se s partnerjem tako odločila.

 

Zabava presenečenja ali razkritja spola otroka oziroma angleško "baby shower" je sicer najbolj značilna za Američanke, toda tudi med slovenskimi nosečnicami postaja vse bolj priljubljena.

Včasih je načrtovanje te zabave skoraj tako zahtevno kot načrtovanje poroke!

Da pa vam načrtovanje zabave, na kateri boste gostom razkrili (ali pa tudi ne!) spol svojega otroka, ki ga nosite v trebuščku, ne bo vzelo preveč energije, časa in denarja, smo zbrali sedem trikov za popolno "baby shower".

 

1. Najprej določite temo

Če se želite izogniti spolnemu stereotipu (za punčke vse v roza, za dečke pa modro) in še posebej, če tudi na zabavi presenečenja ne mislite razkriti, kaj nosite pod srcem - deklico ali dečka, poiščite neko nevtralno temo, ki velja za oba spola.

Ideje lahko iščete v risankah (Ariela in morski svet ali Merida in svet vikingov) in otroških knjigah (Medvedek Pu ali zajček Rjavček iz knjige Ali veš, koliko te imam rad), pa tudi filmih in svetovnih prestolnicah (toskanska zabava ali kot v Parizu). 

Pomembno je, da vam je tema, ki jo boste izbrali, zares pri srcu, saj se bo vaše navdušenje odražalo tudi na energiji zabave.  

 

PREBERITE TUDI:    Praznovanje doma vs. organizirana zabava

 

2. Pripravite in okrasite prostor: Čim bolj preprosto!

Ko boste načrtovali okrasitev prostora, kjer boste organizirali zabavo razkritja spola svojega dojenčka, se držite pravila, da je manj več, saj ste vendarle nosečnica, ki ne sme ravno plezati po omarah, da pripravi najbolj pompozno zabavo v mestu. 

Dekoracijo je treba seveda uskladiti s temo zabave, ki ste si jo izbrali, pri čemer strokovnjaki za dekoracijo priporočajo, da ste pozorni na dva ključna elementa - okrasek, ki ga bodo gostje zagledali takoj, ko bodo vstopili, in premišljeno okrašena miza za pijačo in hrano.

Vse ostale drobnarije (držala za kozarce, prtički, plišaste igračke, vrečke za darila ...) so pa le češnja na čudoviti torti. Tukaj preverite tri recepte za torte, ki jih najraje pečejo Ringarajevke!

 

3. Ne pozabite na igre

Medtem, ko bodo gostje klepetali, se sladkali in vas opazovali, ko odpirate čudovita darila, jih je smiselno animirati tudi z zabavnimi igrami. 

Lahko se odločite za eno zahtevnejšo - skupno okraševanje belih bodijev za dojenčka, ali več manjših iger, kot so zapisovanje starševskih nasvetov, ustvarjanje knjige najljubših spominov na mamo, ko še ni bila mama, ali nagradni kviz Ugani, kdo od slavnih oseb je tale dojenček.

Lahko se odločite tudi za zabavo v maskah, če bo to v skladu z vašo temo zabave.

 

PREBERITE TUDI: Osvežilna rožnata limonada


4. Tudi hrana in pijača je lahko del dekoracije

Tudi, ko gre za pogostitev, razmišljajte v okviru izbrane teme za zabavo, saj je tudi hrana in pijača lahko del dekoracije. Še posebej sladke jedi.

Mavrica iz sadja in mavrične jedi za samorogovo zabavo, vse v medenih barvah za zabavo Medvedka Puja, morske jedi in pijače za Arielovo zabavo ter podobno.

Ker je to zabava za bodočo mamico ne pozabite tudi na brezalkoholne koktejle in jedi, ki jih smejo jesti tudi nosečnice in doječe mame.

 

5. Naj bo zabava čim bolj osebna

Čeprav gre za zabavo, ki razkriva spol dojenčka, je v resnici ta zabava namenjena bodoči mamici. Zato poskrbite, da bo prostor zabave njen priljubljen prostor (najljubša restavracija ali domač vrt), da bodo na meniju njene priljubljene jedi in pijače ter na mizi njeno priljubljeno cvetje. 

Tudi njena priljubljena glasba in kakšne fotografije mame bodo naredile to zabavo še bolj osebno in zato še bolj nepozabno.

 

PREBERITE TUDI: FOTO - Čudoviti poletni nosečniški trebuščki

 

6. Ne pozabite na moč fotografije

Prava fotografija na pravem mestu lahko ustvari ganljiv spomin, ki se ga bodo tako mama kot gostje vedno spominjali.

Fotografiji bodočih staršev, ko sta bila še dojenčka, na njunih krožnikih. Morda storite enako za babice in dedke ter strice in tete. Ali na steno obesite fotografije ultrazvokov dojenčka in tako gostom še bolj približate vznemirjenost svojega pričakovanja. Tudi vabila so lahko izdelana iz katere od fotografij.

Izbrane fotografije, ki bi jih želeli deliti z gosti, lahko pripnete tudi na vrvico, kjer so obešena oblačila za dojenčka. Ali s pomočjo fotografij izberete ime za otroka, če se sami ne morete odločiti, katero ime bi izbrali. Vsekakor pustite domišljiji prosto pot.

 

7. Gostom podarite majhno darilo za spomin

Čeprav na zabavi presenečenja gostje obdarijo nosečnico (Tukaj preverite super ideje za darilo za nosečko!), to še ne pomeni, da bodoča mama ne sme svojih gostov ob zaključku zabave obdariti z manjšim darilom za spomin.

To je lahko tudi lasten izdelek, če boste na zabavi ustvarjalni. Spominska kartica s kakšno materinsko mislijo. Majhen okrasek v stilu s temo zabave. Ali le en cvet, okrašen z mini pentljo, ki simbolizira rast in življenje. 

Če nosečnica ne ve za zabavo oziroma jo boste prijateljice presenetile, se obvezno povežite z bodočim očkom, da vam pomaga izbrati darilo presenečenja zanjo in njenega dojenčka.