Vadba za nosečnice in mamice z dojenčki

Martina Judež | 7.11.2012

Program vadbe za nosečnice je namenjen bodočim mamicam, ki si želijo aktivno preživeti nosečnost. Vadba je izrednega pomena, saj ohranja ustrezno psihofizično kondicijo mamice v pričakovanju.

 

Vadba med nosečnostjo ima številne prednosti:

• manj bolečin v križu in lepša drža nosečnice,

• dobra koordinacija in ravnotežje telesa,

• izboljšanje gibljivosti mišic,

• relaksacija telesa,

• boljša prebava,

• zmanjšanje možnosti nekontroliranega uhajanja urina zaradi treninga mišic,

• boljša fizična pripravljenost in manj pridobljenih kilogramov med nosečnostjo.


Zakaj je bolje, da nosečnica izbere vadbo za nosečnice?

Vadba je prilagojena nosečnicam, vodijo pa jo strokovno usposobljene vaditeljice. Veliko pozornosti se namenja vajam za mišice medeničnega dna, raztezanju in sproščanju. Pazijo, da srčni utrip ni previsok in si ga med vadbo tudi izmerijo, opozarjajo na nepravilnosti pri izvedbi vaj, opozarjajo na telesno držo s krepitvijo trebušnih in hrbtnih mišic, učijo se varnega usedanja, vstajanja in dvigovanja manjših bremen z nosečniškim trebuščkom.


Na kaj je potrebno paziti?

Priporočljivo je, da se vsaka nosečnica, preden se loti telesne aktivnosti, posvetuje s svojim ginekologom. Bodoče mamice naj med vadbo prisluhnejo svojemu telesu. Z aktivnostjo je namreč potrebno takoj prenehati v primeru neenakomernega ali močno povečanega bitja srca, zadihanosti in bolečin v hrbtenici ali medenici. V izogib dehidraciji in pregrevanju telesa je med vajami nujno uživanje zadostne količine tekočine.

Nosečnica lahko nadaljuje z aktivnostmi, ki jih je počela že pred porodom, le da jih malo omeji (počasnejši tempo, manjše uteži,...), paziti pa mora, da je telovadba prilagojena višini nosečnosti in njenim zmogljivostim. Se pa odsvetuje ukvarjanje s kontaktnimi športi (boks, rokomet, košarka).


Kdaj na vadbo po porodu?

Z vadbo lahko mamice nadaljujete šest tednov po porodu. Primerna vadba vas bo napolnila s prepotrebno energijo. In naj vam dojenček ne bo izgovor, da se ne bi posvetile tudi sebi, saj na vadbo lahko pridete skupaj z njim.

 

Z letošnjim letom se lahko v Novem mestu v okviru ŠD Duos poleg priprav na porod, ki jih organizirajo, vključite v programe vadbe za nosečnice. Mamice, ki se želite čim prej vrniti v formo, pa imate na voljo vadbo za mamice z dojenčki. V Športnem društvu Duos ponujajo pilates za nosečnice, aerobiko za nosečnice, vadbo za mamice z dojenčki ter fit mommy in fit mommy pilates. Na njihovih vadbah je vedno veselo, mamice pa poleg sprostitve in lažjega treninga prejmejo tudi številne nasvete. Opis vseh vadb lahko najdete TUKAJ.