Strije v nosečnosti

P.L. | 27.1.2023

Nadležne in zelo nezaželene strije so strah skoraj vsake nosečnice. Jih je mogoče preprečiti ali enostavno zanje ni pravega recepta? Preberite v prispevku.

 

Med nosečnostjo se napihnejo trebuh, zadnjica, boki in dojke. Zaradi kolagenskih vlaken v koži, ki so podobna elastiki, se ta lahko primerno raztegne in nato spet skrči. Vendar ne pri vseh ženskah! Pri nekaterih so namreč ta kolagenska vlakna že po naravi krhkejša in se raztegnejo le do neke mere. Nato se vezivno tkivo začne trgati, krvne žilice pa skozi kožo zasvetijo kot tanke vijoličaste vejice koral – in tako nastanejo zlogasne nosečniške proge oziroma strije.


Večina žensk, ki so med nosečnostjo pridobile strije, vam bo reklo, da ni načina, ki bi jih lahko uspešno preprečil. A kljub temu obstaja nekaj dejstev, ki vplivajo na to, ali boste med nosečnostjo dobili strije ali ne.


Krivi so geni!

Če vas zanima, ali boste tudi vi med "nesrečnicami" s strijami v nosečnosti, si oglejte svojo mamo. Če ima strije, je tveganje bodo nastale tudi pri vas zelo veliko. Eden glavnih dejavnikov, ki vpliva na to ali boste dobili strije je namreč genetika. Nekatere ženske, ki so bili pred nosečnostjo zelo vitke, v nosečnosti pa so pridobile veliko kilogramov, nimajo niti ene strije. Medtem ko druge, ki se skoraj niso nič zredile, imajo strije po trebuhu, zadnjici, prsih ali stegnih. Veliko je torej odvisno od tega, kakšen je vaš genski zapis, kakšno kožo imate. Če je med nosečnostjo strije dobila vaša mati, jih boste po vsej verjetnosti tudi ve, čeprav se mažete z raznimi kremami.


Sicer velja, da je več pridobljene telesne teže lahko problematično pri pojavu strij, saj se pogosto zgodi, da jih dobijo ženske, ki se med nosečnostjo zredijo za več kot 20 kilogramov, tudi če tega nimajo v genih. Tudi tiste ženske, ki so se med puberteto zredile in dobile strije, imajo večjo možnost za njihov ponovni nastanek med nosečnostjo.

 

PREBERITE TUDI: Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?


Pogosta nadloga nosečnic

Nekatere nosečnice na strije gledajo kot na del nosečnosti, spet druge pa se zaradi njihovega nastanka zelo obremenjujejo. Naj vas potolažimo s tem, da jih dobijo skoraj vse nosečnice, odstotek tistih, ki nimajo niti ene strije, je zelo majhen.

Tiste bodoče mamice, ki so noseče prvič, se s tem, ali bodo dobile strije, sploh ne obremenjujejo. Vse do dne, ko na svoje telesu zagledajo prvo.


Kje se največkrat pokažejo?

Strije se največkrat pojavijo na predelu trebuha in prish, saj se mora tu koža največ raztegniti, pojalvjajo pa se lahko tudi na bokih, zadnjici, stegnih, na nadlahteh. Pojavijo se proti koncu nosečnosti, če pa ste se že prve mesece nosečnosti zelo zredile, je mogoče, da se pojavijo tudi prej.

Ko se strije pojavijo, so to zelo vidne, rdeče, skoraj vijolične črte. Toda, po porodu in po nekaj tednih, ko si telo spet opomore, postanejo manj vidne, bolj bele oziroma sive barve. Pri ženske, ki ste bolj svetle polti, bodo strije izgledale bolj rdečkaste, pri temnopoltih pa so strije videti svetlješe barve od tena kože. Strije žal nikoli ne izginejo, sčasoma le obledijo. 

 

Babiški nasvet: Kako preprečiti nastanek strij?

Od sreče in genov je odvisno, ali se bodo pojavile strije pojavile tudi pri vas, vendar jih lahko preprečiš z mazanjem kože, masažo in gnetenjem, saj s tem krepiš vezivno tkivo. Začnite nekje v petem mesecu nosečnosti in kožo masirajte redno. Nekatere mamice prisegajo na olivno olje, spet druge na kreme, ki imajo dodan vitamin E, tretje zaupajo kakavovem maslu … Splošen nasvet je, da mazanje uporabite rastlinska olja z veliko linolske in linolenske kisline, na primer: svetlinovo, konopljevo, laneno, jojobovo in orehovo olje ter kokosovo maslo. Za mazanje imate na voljo veliko mazil, ki vsebujejo tudi ta olja.

 

PREBERITE TUDI: 8 načinov, da se znebite nosečniških strij

 

Vsekakor je najboljša preventiva, da je koža vedno čim bolj navlažena. S tem boste preprečili tudi suhost in srbečico kože v nosečnosti in zmanjali pojav strij. Raziskave so pokazale močno izboljšanje izgleda kože in njene elastičnosti pri tistih, ki so redno uporabljali skrbeli za navlaženo kožo. Vlažna koža je namreč manj nagnjena k "pokanju".

 

A bodite pripravljeni tudi na to, da morda ne bo pomagalo preprečiti nastanka strij, jih bo pa zagotovo nekoliko omililo. Še najboljša preventiva proti strijam je ta, da v nosečnosti pazite na zdravo prehrano, se dovolj gibate in pijete veliko tekočine. Če se ne boste zredili prekomerno, imate tudi manj možnosti za nastanek strij.

 

PREBERITE TUDI: Kakavovo maslo za nego strij