Refleksoterapija in nosečnost: DA ali NE?

Helena Primic | 18.5.2022

Preverite, kdaj je refleksoterapija med nosečnostjo dovoljena in zdravilna ter kdaj je bolje, da jo nosečnica raje preskoči.

 

Ali si s to večtisočletno modrostjo - refleksno masažo stopal lahko pomaga tudi nosečnica in ali ta metoda naravnega zdravljenja vpliva tudi na otroka? Kdaj pa pritiski na refleksne cone stopal vendarle niso primerni za nosečnico?

Vse to smo se pogovarjali z naravno zdravilko Sanjo Majerle, ki pri svojem delu poleg zeliščarstva, gibalno-plesnih srečanj in dogodkov uporablja tudi refleksoterapijo.  

 

Kako deluje refleksoterapija?

Kot nam je zaupala Sanja, je refleksoterapija oziroma refleksna masaža stopal naravna metoda zdravljenja, ki sproža samozdravilne procese ter jo lahko uporabljamo tako preventivno kot kurativno. 

"Preko dotika in pritiska na refleksne cone na stopalu terapevt preko živčevja aktivira vse organske sisteme in sproži energijsko čiščenje. Če so določene točke boleče, je to znak, da smo naleteli na energetsko blokado oziroma moten pretok energije po telesu, kar je lahko vzrok za določeno težavo ali bolezen. Z refleksoterapijo tako telesu pomagamo, da se hitreje očisti vseh zastalih energij in strupov, pri čemer pride do globoke sprostitve organizma," pojasnjuje sogovornica in dodaja:

"Energijske blokade so večinoma posledica zadržanih in neizraženih čustev, misli ter idej ali celo potlačenih otroških travm iz preteklosti. Po ali tudi že med refleksno masažo stopal zato stranke pogosto čutijo potrebo po joku, jezi ali tudi smehu. Ko se to sprosti, sledi olajšanje, včasih utrujenost, včasih pa tudi več energije, saj smo sprožili samozdravilno moč v telesu. Refleksna masaža stopal tako blagodejno vpliva tako na fizično kot psihično počutje."

 

PREBERITE TUDI: Celjenje čustvenih ran po travmatičnem porodu

 

Po tretjem mesecu nerizične nosečnosti je popolnoma varna

Toda nosečnost je posebno stanje, v katerem velja kar nekaj prepovedi, še posebej pa previdnost pri razstrupljanju. Je torej refleksoterapija sploh primerna za nosečnice?

"Refleksoterapevti refleksne masaže stopal ne priporočamo v prvem tromesečju in v primeru, da je nosečnost rizična. Med nosečnostjo prav tako ne masiramo predelov pete, kjer so točke za spolne predele, sicer pa lahko pritiskamo na druga področja in izvajamo predvsem sprostilne tehnike," odgovarja Sanja, ki je prepričana, da refleksna masaža stopal nosečnici pomaga, da med hitrimi hormonskimi, fizičnimi in čustvenimi spremembami ostane uravnotežena, saj podpira in uravnava naravne fiziološke procese ter spremembe v telesu. 

"Refleksoterapija je po tretjem mesecu zdrave in nerizične nosečnosti popolnoma varna in jo nosečnica lahko uporabi za lajšanje pogostih nosečniških težav, kot so glavobol, bolečina v vratu, zaprtje, živčnost in stres, jutranja slabost, zgaga, nespečnost in utrujenost," nosečnice pomirja sogovornica, ki dodaja:

"Refleksna masaža stopal poleg tega deluje zelo sproščujoče tudi na nerojenega otroka. Dojenčki mamic, ki so med nosečnostjo obiskovale refleksoterapijo, so pogosto bolj umirjeni."

 

Pomaga tudi med porodom in težavah z zanositvijo

Pri Sanji smo tudi preverili, ali si lahko nosečnica pomaga z refleksoterapijo tudi med porodom. Ji lahko pri lajšanju bolečin in lažjem porodu pomaga partner, četudi ni izkušen refleksoterapevt?

"Že s tem, da se recimo med popadki z obema rokama in s celo dlanjo dotakne (samo drži in nič ne pritiska) celotnega stopala porodnice (celotna dlan na celotno stopalo), lahko v partnerki vzbudi občutek varnosti ter s tem sprostitev uma in telesa tako med porodom kot v času nosečnosti in po porodu," svetuje sogovornica, ki je prepričana, da vsak ljubeč dotik deluje zdravilno.

"Refleksoterapija je zato v času nosečnosti in po porodu, ko žensko telo potrebuje dodatno pozornost in podporo določenim organom, zelo dobrodošla. Gre namreč za zelo nežno in globoko sprostilno metodo, ki pomaga uravnotežiti marsikatero anomalijo pred, med in po nosečnosti," je prepričana Sanja, ki refleksno masažo stopal priporoča in izvaja tudi pri težavah z zanositvijo ter med pripravo telesa na zanositev.

Sanja za vse radovedne pare in posameznike, ki bi se radi naučili več o refleksoterapiji, organizira tudi krajše delavnice refleksne masaže stopal za domačo uporabo. Za več informacij ji pišite na sanja.majerle@gmail.com

 

PREBERITE TUDI: Čustvene blokade, ki lahko ovirajo zanositev

 

Vzemite si čas za čustveno higieno vsak dan

Globoka sproščenost je bistvena tako v nosečnosti kot med in po porodu. Kaj naravna zdravilka Sanja Majerle svetuje nosečnicam poleg refleksoterapije?

"Na voljo imamo seveda veliko naravnih zdravilnih metod in praks. Sama svojim strankam vedno ponudim le tiste, ki sem jih tudi sama že preizkusila. Izpostavila bi cvetne esence, ki globoko delujejo na psiho in čustveno plat ter jih lahko povsem brez skrbi uživajo tako nosečnice kot otroci, starejši in tudi živali. Pri tem vedno opozorim, da je treba poiskati izkušenega zdravilca, da nam bo pripravil pravo mešanico za individualno podporo," opozarja sogovornica in dodaja:

"Predvsem bi pa rada vse ženske spomnila, kako zelo pomembno je si vzeti čas zase ne samo v obdobju nosečnosti. Sama ženskam priporočam, da si vsak dan vzamejo vsaj 15 minut za "čustveno higieno", pri kateri bodo prišle v stik z vsemi občutki, ki jih nosijo v sebi, si jih dovolile občutiti in izpustiti ter tako krepile ljubeč odnos do samih sebe in vseh svojih občutkov.

S tem damo sebi prostor in občutek sprejetosti ter si lahko namenimo več ljubezni in sočutja, kar se posledično odraža tudi v naši okolici. Tako smo svojim otrokom zgled, da dobijo tisto pravo popotnico za življenje - negovanje pristne ljubezni do samega sebe."