Plavanje med nosečnostjo

Uredništvo Fit.ringaraja.net | 1.9.2010

Plavanje je odlična izbira, saj pri tem krepite obe veliki skupini mišic, to so roke in noge. Krepi vaš krvni obtok in vam daje občutek breztežnosti, ne glede na to, da ste iz meseca v mesec težji.

 

Prednosti plavanja med nosečnostjo

Plavanje ne predstavlja nekega posebnega tveganja za poškodbe in je pretežno varna aktivnost.

Vsaka telesna aktivnost pomaga vašemu telesu, da proizvede in porabi več kisika, kar je zelo pomembno tako za vas kot za otroka. Plavanje krepi vaše telo in mišice ter vzdržljivost. Če boste plavali, boste s tem porabili odvečne kalorije, počutili se boste manj utrujene, spali boste bolje; bolje se boste soočali tudi z fizičnimi in čustvenimi izzivi med nosečnostjo.


Nasveti za varnost

Plavanje je sicer ena izmed najvarnejših oblik aktivnosti med nosečnostjo. Če ste redno plavali že pred nosečnostjo, potem lahko nadaljujete brez nekih posebnih prilagoditev. Če ste bili pred nosečnostjo popolnoma neaktivni, se sedaj lahko odločite za plavanje, a prej se posvetujte s svojim ginekologom ali babico. Začeti morate počasi, pred plavanjem morate dobro ogreti telo in mišice, prav tako ne pozabite na vaje raztezanja po plavanju. Nikakor pa ne smete pretiravati v smislu, da bi bili preveč utrujeni in izčrpani.

Medtem, ko ste v vodi, lahko zlahka pozabite na pitje tekočine, in vaše telo lahko dehidrira. James M. Pivarnik, dipl.prof na Univerzi Michigan pravi, da za nosečnice ni nekega uradnega pravila o tem, koliko tekočine morajo popiti med aktivnostjo/plavanjem. Dobro pa si je zapomniti, naj bi nosečnica popila kozarec vode (2 dl) pred plavanjem, en kozarec vsakih 20 min plavanja in en kozarec po končanem plavanju. V vročem in vlažnem ozračju je potrebno več tekočine.


Namigi za prvo trimesečje

Če zmorete zbrati dovolj energije, potem plavajte vsaj 30 minut dnevno. Plavanje zjutraj lahko prepreči začetne nosečniške slabosti in vas poživi ter napolni z energijo za preostali del dneva.


Namigi za drugo trimesečje

Vaše rutine ni potrebno spreminjati. Nadaljujete lahko v svojem tempu tako, kot ste doslej. Pomembno je le, da imate udobne kopalke, ki vas ne tiščijo.


Namigi za tretje trimesečje

Voda dodatno podpira vaše sklepe in vezi, tako da niste izpostavljeni poškodbam. Voda vas varuje tudi pred pregretjem telesne temperature. V zadnjih treh mesecih je zelo koristno prsno plavanje, saj podaljšuje prsne mišice in krči hrbtne. »Ti dve vrsti mišic sta v nosečnosti najbolj izpostavljeni nesorazmerju,« pravi Julie Tupler, strokovno usposobljena osebna vaditeljica in soustanoviteljica Fitness programa tako za nosečnice kot za mamice v New York City-ju.

Pri plavanju lahko uporabite tudi dihalnik, da popustite pritisk vratnih mišic, medtem ko se potopite in se ponovno dvignete zajeti zrak.


Priporočljive tehnike plavanja

Prsno plavanje je zagotovo najboljša izbira, saj od vas ne zahteva veliko napora in zasukov telesa, tako kot ga kravl. Ta tehnika plavanja med drugim blaži bolečine v križu, ki so zelo pogoste v zadnjih mesecih. Medtem, ko se v nosečnosti nehote ukrivlja hrbtenica, rame pa silijo naprej (nepravilna drža telesa), prsno plavanje nežno krepi mišice in s tem zmanjšuje nepravilnosti pravilne drže.

Tudi hrbtno plavanje je zelo priporočljivo. Glede na to, da s nosečnosti ne smete izvajati vaj na hrbtu oziroma ležati na hrbtu, v vodi teh omejitev ni. Voda zmanjša pritisk gravitacije na telo in tako ni tveganja, da bi se pretok krvi v vašem telesu zmanjšal in bi bila zaradi tega maternica slabše prekrvavljena.


Povzeto po: BabyCenter Medical Advisory Board, Sept 2006

 

Preberi še:

Forum: Nosečnost in morje