Novopečena mamica: Tole je dobro vedeti!

Tanja Želj, prof. športne vzgoje www.tanergija.si | 28.2.2022

Mamica, če si rodila pred kratkim (oziroma pred nekaj tedni ali meseci), si preberi teh nasvetov, na kaj bodi pozorna pri svojem telesu.

 

1. Počitek in pitje tekočine

Najpomembnejša stvar po porodu je počitek in pitje dovolj tekočine. Zato ti svetujem, da se tega držiš. Brez počitka se boš utrudila, izčrpala, od tega mamice tudi izgorijo. Brez tekočine pa ne bo mleka za dojenje, ki je najboljša hrana za dojenčke. Če ne dojiš, velja enako; potrebuješ energijo za hranjenje dojenčka in zase. Če si imela carski rez, je treba še več počivati, ker je carski rez trebušna operacija.

 

PREBERITE TUDI: Okrevanje po carskem rezu - kaj lahko pričakujete?

 

2. Prosi za pomoč

Druga pomembna stvar je, da prosiš za pomoč. Ni treba, da vse narediš sama. Super mama si, ker si bila noseča in si otroka rodila. Ni se ti treba dokazovati, da zmoreš vse tako kot prej. Prosi za pomoč partnerja, mamo, taščo, prijateljico, teto, katerokoli osebo, ki ji zaupaš. Čuvaj svojo energijo zase, ker boš le dobra ti tudi dobra mama, partnerica. Tako boš bolj zadovoljna kot utrujena, zaspana, tečna, nervozna …

Tudi mleko mnogo lepše teče in ga je dovolj, ko je mamica ok in ko je spočita. Sigurno ste že slišale za hormon oksitocin, ki je ključen za tvorbo mleka in ki se tvori ob ugodju, ko vam je prijetno?

 

PREBERITE TUDI: Tanja Želj - klepet: Poporodne poškodbe se ne bodo pozdravile same!

 

3. Čas zase in vadba

Šele na tretjem mestu so druge stvari. Karkoli spada v to skupino. Karkoli je pomembno tebi. Da si urejena. Da greš k frizerju. Da se počutiš dobro, morda greš sama v trgovino, brez otroškega joka. In tukaj je tudi čas, če se počutiš dobro in pripravljeno, sama ali z dojenčkom, da začneš razmišljati o telovadbi zase.

Lahko začneš sama doma. Prav gotovo se spomniš kakšnih vaj za držo telesa. Prav gotovo si lahko razgibaš stopala, zapestja, vrat, kolke … Spomni se navadnih gimnastičnih vaj še iz šole. Ima smisel, da se sprehajaš, vozičkaš. Med sprehajanjem lahko stiskaš zadnjico. Zadnjica je pomožni stabilizator medenice in pomaga, če te boli križ.

Ima smisel, da zgodaj po porodu (lahko tudi že naslednji dan) krepiš mišice medeničnega dna. Morda si se jih naučila krepiti že v nosečnosti, zato z njimi nadaljuj. Morda so ti postopek razložili v porodnišnici, ti dali knjižico. Lahko pa se z njimi seznaniš tudi na kakšni ustrezno strokovno vodeni vadbi za mamice po porodu.

 

POGLEJTE TUDI: Video - Krepitev mišic medeničnega dna

 

4. Ni vsaka vadba primerna za novopečeno mamico!

Pomembno! Ni vsaka vadba po porodu primerna za mamico, ki je pred kratkim rodila. (Tako kot nosečnica ne more delati vsega, ko je noseča, temveč dela vaje, prilagojene nosečnosti.)

Tudi navadna pilates vadba na začetku ni primerna, temveč je dobro, da je prilagojena za mamico, ki je rodila. To pomeni, da so vaje prilagojene temu, da je imela mamica večji trebuh, večjo težo, da se je moč mišic medeničnega dna poslabšala, ker sta plod in vsa teža ves čas nosečnosti pritiskala nanje. Zato je tako zelo pomembno, da mamica po porodu ne dela pretežkih vaj za trebušne mišice, saj le-te negativno vplivajo na medenično dno in slabšajo njegovo moč!.

 

po poroduVeliko nasvetov, kaj je smiselno početi zgodaj po porodu, boš našla v moji knjigi Ustrezna vadba po poroduV knjigi so zajeti trije programi vadbe za tri različna obdobja po porodu. Knjiga vsebuje tudi vaje za držo telesa, vaje za stopala, nekaj dihalnih vaj, vprašalnik o težavah (ker mnogokrat težav, ki jih imamo, ne povezujemo z minulo nosečnostjo, porodom, dojenjem …) in moje osebne izkušnje, ki sem jih preizkusila v času nosečnosti in po porodu.


Več o knjigi in kako jo lahko naročiš/kupiš, si lahko prebereš TUKAJ >>> 

 

 


 

Tanja ŽeljTanja Želj je ambasadorka zdravega načina gibanja, razmišljanja in življenja. Je idejni in strokovni vodja pilates centra Tanergija®, vodi tudi spletni projekt Fit okoli 40. Jedro njenega življenja je njena družina – hčerka Ela in partner Mark.

Njene ideje ter več informacij o njenem delu in storitvah najdete na Tanergija.si in na Tanjazelj.si.