Kakšen oče je David Urankar?

Helena Primic | 24.9.2020

Vsak dan se trudim, da bi svojima sinovoma dal toliko energije, ljubezni in pozornosti, kot sem je sam dobil od svojega očeta.

 

Tokrat smo klepetali s priljubljenim televizijskim voditeljem, modelom, ponosnim očkom dveh sinčkov in moškim, ki je poročen s svojo ljubeznijo iz atletskih dni Ajdo Rotar Urankar - Davidom Urankarjem.

 

Mlajši sin Nels je julija dopolnil eno leto in je s 1. septembrom vstopil v vrtec. Kako ste preživeli to obdobje uvajanja v vrtec, še posebej sedaj v teh izrednih razmerah?

Se mi zdi, da je uvajanje v vrtec ena od prelomnic - tako za malčka kot tudi za starša. Sva pa zelo zadovoljna z našim vrtcem tako pri Liamu kot tudi zdaj pri Nelsu. Seveda je malo smešno, ko ob uvajanju starši nosimo maske, ampak tako pač je. Mislim, da bi naredil več škode, če bi zaradi tega kompliciral in tarnal, saj to potem zelo hitro začutijo in prevzamejo tudi otroci.

 

Kaj pa Liam, kako je on sprejel to "novo normalnost" in ali na splošno rad hodi v vrtec?

Liam je kot vsak petletnik - če ga vprašaš, kaj bi počel, bo odgovoril, da sestavljal kocke, risal ali gledal risanke. Pa vendar tudi gre rad v vrtec, saj ima tam dobro družbo. Danes, ko smo se odpravljali v vrtec, me je vprašal, kdaj bo že konec tega koronavirusa. Ko sem ga vprašal, zakaj, mi je odgovoril, da pogreša igralni dan, ko so otroci lahko vsak petek v vrtec prinesli svojo igračo. Drugače pa ve, da si je pač treba umivati roke, si čim manj vrtati po nosu in kašljati v komolec. Toda to se v resnici tudi od prej ni kaj dosti spremenilo. Maske pa mislim, da ga sploh ne motijo.


David Urankar

Z Ajdo sva ugotovila, da tisti pregovor "Pri drugem otroku je vse lažje." res velja. (Foto: Urša Klajder, Prispodobe)

 

Kako se pravzaprav kot družina soočate s trenutnimi razmerami, ki veliko staršem povzročajo skrbi za prihodnost otrok?

Poskušamo ostati pozitivni - na situacijo, ne na virus. Je pa res, da bi verjetno bilo več stresa, če bi fanta že hodila v šolo. Spomnim se obdobja karantene, ko so morali starši ob službi opravljati še učiteljsko vlogo. No, zdaj (trkam na leseno mizo) zaenkrat vse kaže ok, bo pa seveda potrebnega nekaj prilagajanja in sprememb.

 

Kaj pa kot oče najraje počnete s svojima sinovoma - pri katerih igri oziroma dejavnosti ste najraje v njuni družbi?

Zelo rad imam igre z žogo. Moja prva športna ljubezen namreč je košarka, kot gledalec pa obožujem nogomet. In pa seveda igranje z avtomobilčki. Te ima najraje Liam, Nels pa je morda celo malo bolj navdušen nad žoganjem. Radi gremo tudi skupaj na kolo ali sladoled.

 

Kako je četrti družinski član vplival na vajin odnos z Ajdo; glede na to, da naj bi vsak otrok v družinsko in partnersko dinamiko prinesel nekaj novega?

To, da sva oba ugotovila, da tisti pregovor Pri drugem otroku je vse lažje res velja. Sta pa sedaj seveda dva in oba potrebujeta svoj delež pozornosti, tako da je zato včasih ob vseh obveznostih zmanjka za partnerja. Imava pa res veliko srečo, da babici in dedka z veseljem vzamejo malčka za kakšen dan, vikend ali celo cel teden s sabo na morje. In takrat si z Ajdo vzameva čas samo za naju. Pa tudi med tednom si privoščiva kakšen "junk food večer" z dobro nanizanko ali filmom.

 

Kaj pa je tisto, kar pri svoji partnerki Ajdi najbolj občudujete?

To, da ji ni nič težko in da je ni strah novih izzivov. Poleg tega, da je izjemno uspešna in predana v službi, se je septembra lotila še mesečnih dogodkov in podkasta Na svoji strani. Gre za projekt, ki je namenjen popularizaciji branja in spodbuja pozitivne debate. Njene ninice Minimellows pa ravno letos praznujejo pet let. Z eno besedo - supermami.


David Urankar

V tem trenutku bi sinovoma svetoval, naj bosta fer tako do sebe kot do drugih. (Foto: Urša Klajder, Prispodobe)

 

Odnos med očetom in sinom je poseben odnos v življenju moškega. Če bi morali vse svoje življenjske izkušnje in modrosti strniti v en nasvet za sina, kaj bi jima svetovali danes?

Ne jej rumenega snega. Malo za šalo, malo zares. Postavili ste mi res težko vprašanje, na katerega bom sedaj verjetno odgovoril čisto drugače kot takrat, ko bosta fanta najstnika. V tem trenutku bi jima morda svetoval to, da naj bosta fer tako do sebe kot do drugih. Pri čemer ni nujno, da bodo tudi drugi vedno fer do njiju.

 

Kaj je tisto, kar ste kot otrok sami pogrešali pri svojem očetu in se trudite, da tega vzorca ne bi ponovili pri svojih sinovih?

Kvečjemu je obratno - vsak dan se trudim, da bi tudi jaz svojima sinovoma dal toliko energije, ljubezni in pozornosti, kot sem je sam dobil od svojega očeta.

 

Uspešen športnik, model, televizijski voditelj, mož, oče ... kateri je še tisti neosvojeni cilj, ki vas žene kot moškega, moža in očeta?

No, uspešnost je zelo relativna in subjektivna. Za Rogljiča, Pogačarja ali Dončiča ni nastop na Evropskem pokalu ali na Svetovnem prvenstvu nič posebnega. Sam si postavljam etapne cilje in mislim, da je to prav, saj tako sami sebe ves čas izzivamo in motiviramo.

 

Morda še kakšen očetovski nasvet za vse očete in mame, ki berejo Ringaraja.net?

Na splošno ne maram dajati nasvetov, saj če recimo Nels lepo zaspi, ko ga božam po hrbtu, to še ne pomeni, da bo to veljalo za vse otroke. Se pa s kolegi pri Avtomobilnosti, ko naletimo na kakšne prepreke, velikokrat pošalimo s stavkoma Nikoli ni tako slabo, da ne bi moglo biti še slabše. in Po drugi strani pa nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še boljše. Bistvo je, da znamo najti kanček smeha in dobre volje, čeprav je to kdaj težko.

 

David Urankar