Kako si med zaprtjem države vzeti čas zase?

Helena Primic | 3.4.2021

Če se starši ne počutijo dobro, se prav tako ne počutijo dobro njihovi otroci. Zato je tako zelo pomembno, da starši vendarle in (nav)kljub trenutni težki situaciji znamo dobro poskrbeti zase. Nekaj namigov najdete v članku!

 

Ponovno zaprtje države - zaprti vrtci in šole, nezmožnost prehoda v druge statistične regije in številne druge koronaomejitve - nas družine ponovno postavlja pred zelo težke izzive.

Starši smo že brez koronaukrepov pogosto utrujeni, izčrpani in na energijskem robu, kar je v trenutni situaciji še bolj pogosta in vse bolj kronična starševska težava.

In če se starši ne počutijo dobro, se prav tako ne počutijo dobro njihovi otroci. Zato je tako zelo pomembno, da starši vendarle in (nav)kljub trenutni težki situaciji znamo dobro poskrbeti zase.

Zbrali smo nekaj preprostih, pa vendar učinkovitih načinov, kako lahko tudi v času zaprtja države pridete do tistega tako zelo dragocenega časa samo zase.


1) Partnerska izmenjava

Ločeni starši pogosto poročajo, kako je največja prednost ločitve ta, da se v času, ko so otroci pri ločenem partnerju, uspejo spočiti in regenerirati.

Pa vendar se vam za to, da boste prišli do časa zase, ni treba ločiti. Morda si s partnerjem razdelita dneve v tednu ali ure v dnevu, ko se lahko 100% odklopita od skrbi za otroke, saj vesta, da v tem času zanje povsem skrbi partner.

V resnici vam morda niti ni treba oditi od doma - včasih je dovolj že to, da se lahko miselno povsem odklopite od skrbi, ali je že čas za večerjo, kdo bo pomiril jokajočega otroka in podobno.

 

PREVERITE TUDI VIDEO: Ko uspavanje traja tudi več kot eno uro

 

2) Ujemite čas, ko otroci še oziroma že spijo

Če se nekateri starši lažje vstanejo že pred otroci in tako pridejo do tiste dragocene ure ali pol ure brez otrok, so drugim ljubši večeri, ko otroci končno zaspijo.

Pri iskanju pravega časa zase se ne ozirajte, kaj deluje za prijateljico ali sosedo, temveč prisluhnite sebi in svojemu telesu. Nekateri so pač jutranji tipi, drugi večerni. Prav vsi pa vsake toliko potihoma sanjarimo o času, ko bi se lahko kadarkoli čez dan enostavno usedli na ležalnik na vrtu in pozabili na čisto vse zadolžitve, skrbi in strahove.

Zakaj že ne bi po kosilu posode pustili na mizi in se skupaj z otroki odpravili na dvorišče? Vsake toliko si pa vendarle lahko privoščite nekoliko manj odgovorno življenje ter si vzamete točno to, kar si je vaša duša zaželela v točno tem trenutku. Kot to zelo dobro obvladajo otroci.

 

PREVERITE TUDI VIDEO: Kdaj je pravi čas za otrokove počitnice zdoma?

 

3) Povadite otrokovo samostojnost

Čas koronaomejitev, ko so zaradi omejitev druženja slabše možnosti varstva otrok, lahko izkoristite za vadbo otrokove samostojnosti.

Če otrok še nikoli ni bil sam ali skupaj s svojim sorojencem sam doma, je morda sedaj idealen čas, da poskusite najprej samo s 15 minutami, ki jih lahko postopoma raztegnete do ene ure ali celo več. Odvisno seveda od starosti in čustvene pripravljenosti otroka.

Pri tem bodite pozorni, da pred odhodom obvezno izključite štedilnik, otroka opozorite na morebitne nevarnosti in mu morda nastavite risanko ter ga naučite, kako vas lahko pokliče po telefonu, če že ima svoj telefon.

In ne pozabite, da je to, da je otrok prvič sam doma, zanj velika reč, na katero bo zagotovo zelo ponosen, zato ga le pohvalite in mu čestitajte za ta pomemben korak v odraščanju in k samostojnosti.

 

PREBERITE TUDI: Resnična zgodba - Tudi to je del materinstva

 

4) Izkoristite vožnjo v avtomobilu

Po podatkih Statističnega urada Slovenije (za leto 2017) je povprečen čas, ki ga mobilna oseba vsak dan preživi v avtomobilu, 73,7 minute. Pri tem so všteti tudi mobilni upokojenci in otroci, zato je ta čas zagotovo višji, če štejemo le aktivno zaposlene.

In čeprav zaradi korone tudi starši preživimo veliko manj časa v avtomobilih kot pred pandemijo, je čas v avtomobilu še vedno priložnost, ki jo lahko izkoristite tudi zase. Med vožnjo poslušate sproščujočo glasbo, posnamete videodnevnik, se "pogovorite sami s sabo" in podobno.

Včasih je dovolj že to, da v izoliranem avtomobilu izkričite jezo in stres ali na glas zapojete skupaj s pevcem. Na cilj boste zagotovo prišli veliko bolj olajšani kot na začetku poti. 

 

PREBERITE TUDI: Iskanje izgubljene integritete

 

5) Privoščite si solo sprehode in izlete brez občutkov krivde

Veliko staršev, predvsem mam, si ne vzame dovolj časa zase ne zato, ker po njem ne bi hrepeneli, temveč zato, ker se počutijo preveč krivi, če bi otroke pustili sami s partnerjem. Češ, mi smo družina in prav je, da prosti čas preživljamo skupaj. Kar je seveda vse res. Toda hkrati drži, da prav vsak človek potrebuje tudi čas, ko je lahko povsem sam.

Če vas torej mučijo občutki krivde, ker si želite sami oditi na sprehod v gozd ali potihoma sanjarite celo o tem, kako bi bilo fino, če bi lahko za en cel vikend odšli povsem sami v miren kotiček sredi narave, se spomnite, da so takšne želje povsem naravne, potrebne, upravičene in prav nič egoistične.

Saj veste: dokler imamo starši posodo ljubezni prazno, tudi otroci nimajo veliko od nas. Zato si brez slabe vesti vzemite čas, ki ga potrebujete, da se boste lahko z veliko več dobre volje in potrpežljivosti ter brez tihih očitkov, kako vas vsi izkoriščajo, posvečali otrokom in družini.