Hoja med nosečnostjo

Uredništvo Fit.ringaraja.net | 9.2.2017

Hoja je ena izmed najboljših vaj, ki jih lahko izvajate med nosečnostjo, saj krepi vaš srčno-žilni sistem, vas ohranja čile in zdrave ter v formi. Vaša kolena in gležnji pri tem niso obremenjeni.

 

Prednosti hoje med nosečnostjo

Hoja je zelo varna aktivnost, ki jo lahko izvajate vseh devet mesecev. Če pred nosečnostjo niste bili aktivni, je hoja najlažja pot, da sedaj postanete.

Če ste se že prej intenzivno ukvarjali s hojo, lahko sedaj brez skrbi nadaljujete. Če pa ste začetnik, potem začnite počasi in zmerno, vsak dan malo več, dokler ne dosežete 20 do 30 min dolge sprehode. Po mnenju Ameriškega kolegija porodničarjev in ginekologov lahko varno izvajate vsakodnevno 30 minutno vadbo, seveda, če vaša nosečnost poteka brez zapletov in imate zeleno luč od svojega izbranega ginekologa.


Namigi za prvo trimesečje

Vaših dosedanjih navad ni potrebno spreminjati. Poskrbite za udobno in varno obutev: čevlji morajo varovati vaše gležnje. Ne glede na letni čas, poskrbite, da bo vaša koža zaščitena pred soncem; poleti nosite kapo in steklenico z vodo, da se lahko poškropite in tako ohladite. Nujno morate imeti s seboj tudi vodo za pitje, da se izognete dehidraciji in pregretju, kar lahko škoduje vam in vašemu otroku. Če je zunaj zelo vroče in vlažno, je bolje, da se sprehodite po kakšnem centru, kjer je klima ali pa po tekalni stezi v telovadnici oziroma doma.


Namigi za drugo trimesečje

Nadaljujte z uporabo dobre obutve, zaščitite vašo kožo pred soncem in se izogibajte dehidraciji. Vaša hoja lahko počasi postaja okorna, zato pazite na pravilno držo, da se izognete prenapenjanju v hrbtu. Med hojo glejte predse. Pozibavajte roki naprej in nazaj za ravnotežje in večjo intenzivnost vadbe. Dobro je, če ne hodite sami, temveč si poiščete prijatelja/ico ali partnerja, ki vam bo delal družbo in vas motiviral. Ne hodite zunaj ponoči in v slabi vidljivosti, razen če je pot dobro osvetljena, saj se lahko spotaknete in padete.


Namigi za tretje trimesečje

Nadaljujte s svojim urnikom dokler lahko. Izogibajte se dolgih pešpoti ali neznanih poti; hodite po znanem terenu in v bližini svojega doma. Bolj kot se bliža vaš dan poroda, bolj morate paziti, da ste res v bližini doma ali avta, da vas ne bi kaj prehitelo. Če hodite sami imejte nujno pri sebi tudi mobilni telefon v primeru, da bi potrebovali pomoč.


Opozorilni znaki

Nikoli ne hodite tako dolgo, da bi se popolnoma izčrpali in utrudili. Ob hudih naporih potrebuje vaše telo več kisika, ki pa je v večji meri namenjen otroku.

Če opazite kateregakoli od naslednjih znakov: krvavitev iz nožnice, težave z dihanjem, vrtoglavico, bolečine v prsih, oslabljene mišice, bolečina v mečih, zmanjšano gibanje vašega otroka, izločanje tekočine iz nožnice (porodna voda), popadki, bolečina v križu, takoj prenehajte s hojo in pokličite pomoč.


Povzeto po: BabyCenter Medical Advisory Board, Sept 2006