Gremo na družinski sprehod po dežju

Uredništvo Ringaraja.net | 10.5.2019

V dežju se narava umiri na poseben način, kar pomirljivo vpliva tudi na otroke in odrasle. Zato izkoristite te deževne dni in se odpravite v gozd, na bližnjo njivsko pot ali na sprehod po deževni naravi kar tako.

 

Muhasto vreme, pomladne nevihte, mokra trava, blato pod nogami ... to so pogosto razlogi, zaradi katerih veliko družin ob takšnem vremenu raje ostane doma. Ko pomislimo še na mokra oblačila in blatne čevlje, se nam takšna odločitev zdi zelo praktična. 

Tisti, ki si vendarle upajo tudi v dežju na družinski sprehod, dobro vedo, da so to eni izmed najbolj zabavnih in sproščenih družinskih sprehodov. Če se jim starši le znajo prepustiti. Preverite pet pravil, ki vam bodo omogočila, da se boste z otroki lažje odpravili v naravo tudi v deževnih dneh.

 

1. Obvezna oprema

V deževnih dneh med obvezno opremo ne spada le dežnik (ali pelerina), temveč tudi škornji in vetrovka. Pri majhnih otrocih, ki še toliko bolj radi skačejo po lužah, ne pozabite tudi na tople nogavice, da bodo imeli čim dlje topla stopala. Za skakanje po lužah so zelo praktične nepremočljive hlače, v katerih otrok lahko zares brez skrbi skače po lužah in se driča po blatnih hribčkih. 

Pri izbiri garderobe ne pozabite, da so otroci na sprehodih večinoma v gibanju, zato jim je lahko hitro prevroče, če jih boste oblekli preveč. Zato jim raje oblecite oblačila iz tanjiših in zračnih materialov, da se izognete prepotenemu otroku, ki se hitreje prehladi kot otrok, ki je videti nekoliko premalo oblečen.

 

2. Pozabite na umazanijo

V deževnih dneh je že doma treba pozabiti na vso umazanijo in nered. Zato otrok med družinskim sprehodom nikar ves čas ne opozarjajte, naj pazijo, kam stopijo, temveč jim dopustite, da svobodno raziskujejo deževno in blatno naravo. Najbolje je, da se tudi sami primerno oblečete in skupaj z otroki skočite v lužo in se podate v tek po blatni gozdni poti. 

Tega pravila se držite tudi, ko boste po sprehodu mokri in umazani prispeli domov. Otrok nikar ne kregajte, kako to, da so se tako umazali, temveč jih le opozorite, da čim prej sezujejo blatne škornje in slečejo mokra oblačila.


 

3. Prisluhnite naravi

Deževna narava je posebej čarobna - dežne kapljice, ki se bleščijo v soncu, živo zeleni listi in trava, zvok dežja, ki pada na listje in podrast ter vonj po mahu, gobah in lesu v deževnem gozdu. Četudi morda ne boste prišli daleč, se na družinskem sprehodu po dežju pogosto ustavite in usmerite otrokovo pozornost na vse čute, s katerimi bo lahko začutil vse te čudovite lastnosti narave.

V dežju se narava umiri na poseben način, kar pomirljivo vpliva tudi na otroke in odrasle. Zato izkoristite te deževne dni in se odpravite v gozd, na bližnjo njivsko pot ali na sprehod po deževni naravi kar tako.


4. Družinske igre na poti

Tudi sprehod v dežju je lahko odlična priložnost za družinske igre na poti - na primer štetje deževnikov, luž ali kapljic v pajkovi mreži. Ker otroci radi tekmujejo, lahko organizirate tudi družinsko tekmovanje, kdo bo dlje preskočil lužo ali se hitreje splazil pod deblom na poti. Družinski sprehodi so seveda vedno zabavnejši, če vsi družinski člani na sprehodu tudi tekajo in se lovijo, kot se za pravi družinski sprehod spodobi. 

Je otrok med igro padel? Odlična izkušnja, da se otrok nauči, kako se čim hitreje pobrati in uloviti očka, ki se je ustavil, da se nekoliko nadiha svežega zraka. Vse praske in mokra oblačila otroci lažje prenesejo, če jih tudi starši sprejmejo zlahka in brez prevelikih skrbi.

 

5. Čas za pogovore

Družinski sprehod v naravi je odlična priložnost tudi za tiste "posebne pogovore", ko nam otroci zaupajo reči, ki jih sicer težko delijo z nami. Spokojnost narave, povezanost družine in umirjen čas za odnose pogosto otroke spodbudi, da nam povedo, kaj se jim je zgodilo v šoli, kaj jih skrbi, kaj pogrešajo, kako nas imajo radi in podobno.

Ko se vam otrok odpre, ga najprej le poslušajte in ga nikar ne prekinjajte, četudi bi mu radi kaj svetovali. Ko bo končal, mu pokažite, kako ste veseli, da vam je to zaupal, in se mu tudi vi iskreno odprite. Pri tem nikar ne razmišljajte, kako bi bilo prav, da bi odragirali, temveč bodite avtentični in osebni. To so posebni trenutki v odnosu z otrokom, zato jih cenite in negujte. Kdo bi si mislil, kaj vse lahko rodi družinski sprehod v dežju.