VIDEO: Vsako soboto #telovadimdoma s Tanergijo



Kot strastna zagovornica zdravega načina življenja, gibanja in pozitivnega razmišljanja že cel čas karantenskega bivanja opozarjam, da se je tudi v samoizolaciji doma potrebno gibati.
Zato vas spominjam tudi danes, da ne glede na to, da moramo biti večinoma doma, telovadite! Kakor koli, s katerimi koli programi, samo da telovadite.
Če le imate možnost, je seveda priporočljivo, da v svoj urnik obvezno dodate tudi varne sprehode v bližnjo naravo ter ste čim več na svežem zraku in soncu.
 
PREBERITE TUDI: Otrok naj intenzivno telovadi vsak dan eno uro!

 
Za tiste dni, ko vam zmanjkuje idej, kako telovaditi doma, pa se mi vsako soboto, ki jo bomo preživeli v domači karanteni, na Ringaraja.net pridružite pri Tanergijinih vajah domače telovadbe oziroma v naših videih preverite, kako lahko vadimo v zaprtih prostorih.
Tokrat sem poleg 20-minutnega razgibavanja s palico v videu zgoraj pripravila nekaj osnovnih pravil, kako se lotiti vadbe doma, na koncu članka pa vas čaka še video z 9-minutnim sproščanjem, ki ga lahko izvedete večkrat na dan. Vsakič, ko začutite, da ste napeti, prestrašeni ali razdraženi.

 
Osnovna pravila vadbe doma
1) Zračenje. Smiselno je, da prostore pred našo telovadbo doma najprej dobro prezračite. Ko telovadimo namreč porabljamo več kisika, pa še pogoji za razvoj različnih virusov, bakterij in plesni se z zračenjem zmanjšajo.
2) Vaje, ki jih poznate. Verjamem, da vsak pozna osnovne gimnastične vaje, ki ogrejejo sklepe in telo. Gotovo poznate tudi kakšno raztezno vajo in kakšno vajo za moč. Vse te vaje lahko izvajate brez zadržkov.
 
PREBERITE TUDI: Beremo - Ustrezna vadba po porodu

 
3) Varna in nežna vadba. Osebno sem izraziti zagovornik varnosti pri gibanju skozi počasne in kontrolirane gibe. Telo namreč potrebuje nežno oskrbo, zato vaje izvajajte počasi in zmerno ter  z nobenimi vajami ne pretiravajete ne s hitrostjo ne s težavnostjo. Učinek telovadbe ne bo nič manjši, če boste vadili nadzorovano in prijazno do svojega telesa. Bistvo je, da vadite.
4) Vadite redno. Gibanje je hranilo za naše mišice, kosti, sklepe in vezi, zato brez gibanja lahko hitro postanemo gibalno podhranjeni. Gibalna podhranjenost pa ne prinaša ne zdravja ne dobrega počutja, kaj šele optimalne funkcionalnosti.
Zato tudi v domači karanteni redno vadite, pri čemer vam bom pomagala tudi na portalu Ringaraja.net, kjer bom vsako soboto s svojo ekipo Tanergije z vami delila gibalne nasvete za telovadbo doma. 
Za vse tiste, ki si želite bolj intenzivno telovadbo, pa se nam lahko pridružite na Tanergijinih plačljivih programih za začetnike, poznavalce in naprednejše, poseben in prilagojen program za telovadbo na domu pa čaka tudi nosečnice in mamice po porodu.

Če imate kakšno vprašanje, mi lahko tudi pišete na tanja@tanergija.si, sem vam z veseljem na voljo za vse gibalne dileme in izzive.



 


 
Tanja Želj Tanja Želj je ambasadorka zdravega načina gibanja, razmišljanja in življenja. Je idejni in strokovni vodja pilates centra Tanergija®, vodi tudi spletni projekt Fit okoli 40. Jedro njenega življenja je njena družina – hčerka Ela in partner Mark.
Njene ideje ter več informacij o njenem delu in storitvah najdete na Tanergija.si in na Tanjazelj.si.