Zakaj nosečnica ne bi smela jesti za dva?

M.H. | 13.10.2023

Nekatere bodoče mamice izkoristijo svojo nosečnost tudi zato, da se malce opustijo pri hrani in jejo več kot bi bilo potrebno. Ampak, to ima lahko negativne posledice …

 

Nosečnica ne bi smela jesti za dva, prav tako bi morala paziti, kaj, kako in koliko se prehranjuje. Zdrava prehrana, zmerni obroki so v nosečnosti prav tako zelo pomembni, če ne še bolj.

Aktualna raziskava je namreč pokazala, da imajo lahko dojenčki zaradi prenajedanja bodočih mamic kasneje v življenju prav zato težave z debelostjo.

 

Dolgoročni vpliv

Dojenčki, ki so se rodili materam, ki so se v nosečnosti zelo zredile, so imeli več kilogramov, bili so večji in imeli so večji odstotek maščobe, je pokazala raziskava. Dr. Margie Davenport, vodja raziskave na kliniki za porodništvo v Ontariju, je pojasnila, da ima lahko prenajedanje in nekontrolirano hranjenje nosečnice velik vpliv na dolgoročno zdravje dojenčka.

»Novorojenčki, ki so ob porodu večji in težji, imajo več možnosti, da bodo kasneje tudi imeli težave z odvečnimi kilogrami,« je pojasnila Davenportova. 

 

PREBERITE TUDI: Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?

 

Njena študija je pokazala še, da ima več kot polovica nosečnic prekomerno telesno težo oziroma da so se preveč zredile tekom nosečnosti. Bodoče mamice, ki so se prekomerno zredile v prvem tromesečju, pa so imele tudi veliko večjo možnost, da rodijo težkega dojenčka.

Zato je prav, da tudi v nosečnosti poskrbite za zdravo prehrano, še piše Daily Mail.