V družbi preko dva milijona tulipanov

Uredništvo Ringaraja.net | 6.5.2021

V parku Arboretum cveti več kot dva milijona tulipanov in to kar 350 različnih sort. Se dobimo pri najljubšem tulipanu!

 

Tulipanom je hladna in muhasta pomlad zelo všeč, zato v Arboretumu že pridno cvetijo. In to kako cvetijo - cveti namreč več kot dva milijona tulipanov kar 350 različnih sort!

Vsekakor odlična petkova ideja za nepozaben družinski izlet med vikendom.

 

Že 30. razstava

Tulipani imajo v Arboretumu posebno mesto. Njihovo lepoto so namreč prvič postavili na cvetlični pediestal že pred 30 leti.

Kako različni so tulipani, boste spoznali na sprehodu mimo 350 različnih sort, ki so označene ob programski poti, ali ob ogledu velikih gred, ki spominjajo na polja tulipanov z nizozemskih razglednic.

Tulipane lahko letos občudujemo že od začetka maja, saj so jih nekaj posadili v zgornjem angleškem parku v objemu gozda, ki jih s senco in hladom varuje pred prezgodnjim cvetenjem.

Na ostalih gredah po parku so tulipani v družbi trajnic in cvetočih sezonskih cvetlic, med katerimi so tudi čudovite narcise, ki letos kar cvetijo in cvetijo, tako da lahko njihove poljane srečamo povsod po Arboretumu, saj tudi njim ustreza hlad.

Ko ste že v Arboretumu, si ne pozabite ogledati razstave Pomladni travnik pod platneno streho pri pristavi ter razstave Cvetoče ananasovke in orhideje v rastlinjaku.

 

PREBERITE TUDI:   Ideje za igre v gozdu

 

Kateri je tvoj najljubši tulipan? 

"Že poleti smo zanje iskali ustrezne prostore v parku, da bi dolgo in lepo cveteli, risali zasaditvene načrte, se igrali z oblikami gredic in kombinacijami barv. Naročili smo jih jeseni in negovane čebulice so k nam prispele iz daljne Nizozemske, varno shranjene ter skrbno označene s sortnimi imeni," so zaupali skrbniki parka Arboretum in dodali: 

"Čebulica tulipana v sebi skriva vse podatke – kdaj bo zacvetela, kakšne oblike in barve bo cvet, kako visoko bo zrasla in tudi to, kdaj bo naredila semena, kdaj bo propadel nadzemni del in za seboj pustil potomce.

Pa vendar nas vsako leto presenetijo. Nekateri zrastejo višje in hitreje kot drugi, nekateri z nekoliko drugačnim odtenkom, nekateri propadejo prej, kot bi si želeli. Živa bitja so – tako kot mi. Drobceni posamezniki, a v skupini opazni, intenzivni in osupljivo lepi."

Ko boste z otroki občudovali številne vrste tulipanov, otroke spodbudite, da si izberejo tistega, ki jih bo najbolj "poklical". Bo morda kateri od tistih radostnih na travnikih, ki pozdravljajo obiskovalce, se veselijo življenja in se dobro počutijo v množici? Ali morda kakšen v sortimentnih gredah, kjer so posajeni takšni prav posebne sorte - z resastim ali zavihanim robom, posebno obliko ali/in barvo cvetov?

Morda bo otrok svoj najljubši tulipan našel v gozdu, kjer ti tulipanovski bojevniki kljubujejo soncu in vztrajajo najdlje ter cvetijo takrat, ko ostali že obupajo. Pa ne pozabite - prav vsak tulipan je poseben in edinstven. Kot vsak otrok.  

 

PREBERITE TUDI: Otrok bi moral biti na prostem 4 do 6 ur VSAK DAN

 

Po priporočilih NIJZ v parku ni treba nositi maske 

Arboretum se razprostira na 85 hektarjih in ker je sprehajanje dovoljeno tudi po travnih površinah, je v parku vsekakor dovolj prostora tudi za koronsko varen družinski sprehod.

Po priporočilih NIJZ na sprehodu po Arboretumu ob zagotavljanju varnostne razdalje ni potrebno nositi zaščitne maske, ki je potrebna le ob vstopu oziroma ob nakupu vstopnice, ob ogledu razstav v rastlinjakih in ob uporabi stranišč.

Park Arboretum je odprt vsak dan od 8. do 20. ure, tudi med vikendi. Parkirišče je brezplačno in urejeno v bližini vhoda, tako da si boste lahko družinski ogled cvetočih tulipanov povsem prilagodili ritmu vaše družine.